streda 25. marca 2015

RECENZIA: Colleen Hooverová - Beznádejná


Podrobnosti: 
Žáner: Young Adult  
Séria: Beznádejná
Diel: 1. diel  
Počet strán: 328 strán
Väzba: pevná väzba
Originál názov:  Hopeless

Anotácia:
Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala – ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov. Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...

Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope? Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne.




Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk 


Priznám sa, že táto kniha si ku mne hľadala až príliš dlho cestu, ktorá bola strastiplná a kniha, aby sa ku mne dostala musela prekonať veľa prekážok. 
Nie je to žiadna novinka tohto roku. Kniha vyšla približne pred rokom. A celý rok jej trvalo, kým sa ku mne dostala. No nakoniec doputovala a ja som veľmi rada, že som s do tejto knihy mohla s chuťou začítať.



Samozrejme išlo o ľúbostný príbeh 2 mladých ľudí. No skvelý autorkin štýl písania knihe veľmi dopomohol. Kniha sa veľmi ľahko a rýchlo čítala. Nenachádzali sa tu žiadne hluché miesta, žiadne zbytočné a zdĺhavé opisy. A tentokrát som sa už nedala zaskočiť tým, že príbeh bol písaný v prítomnom čase. I keď to je pre mňa nie je až také zvyčajné, pretože asi 95% kníh čo som čítala bola písaná v minulom čase, nevadilo mi to a celkom sa mi to páči. Je to akýsi svieži vánok, ktorý so sebou priniesol niečo nové a oživujúce do stereotypu.   

Kniha si ma získala už po pár stranách. Mohlo by sa zdať, že kniha sa zaradí medzi to obrovské množstvo kníh zo žánru YA, ktoré sa točia stále len okolo toho istého. No autorka pre svojich čitateľov vytvorila do najmenších detailov prepracovaný príbeh, ktorý je obohatený o nejednu záhadu. A akonáhle sa konečne vyjasní jedna nejasnosť objaví sa ďalšia a tým nás núti knihu rýchlo prečíta, pretože chceme vedieť ako sa to nakoniec všetko skončí.


Našla hlavná hrdinka Sky bola zaujímavá už len tým, že sa vzdelávala doma. Doma so svojou matku nemali žiaden televízor, notebook a ani telefón čo je na dnešnú dobu, ktorá je preplnená technikou, veľmi nezvyčajné. Nezvyčajné na tejto hlavnej hrdinke bolo, že skrývala príliš veľa tajomstiev a bola záhadná a práve toto tajomno vôkol nej ma nútilo knihu doslova hltať.


Dean Holder. S náladovejšou postavou som sa asi ešte ani nestretla. Keby som ho mala charakterizovať jedným slovom tak by to bolo slovo "hajzlík". Jeho konanie bolo nepredvídateľné a často aj ťažko pochopiteľné. Vďaka tomu sa príbeh netiahol len v jednej "monotónej" rovine, dodávalo to príbehu sviežosť. No samozrejme, že mal aj svoje pozitívne stránky, medzi ktoré patri napríklad jeho skvelý zmysel pre humor, ktorý vyvážil jeho náladovosť. 

S autorkou som sa prvýkrát stretla, ked som čítala knihu Život jedna báseň. A hneď po pár stranách si ma získala. Autorka vytvára skvelé príbehy, ktoré sú zahalené veľkým tajomstvom, ktoré sa celý príbeh vznáša okolo hlavných postáv. Autorka sa nezameriava na úplne dokonalé happy end ako to je vo väčšine YA býva. A je to skvelé, pretože ani v skutočnom svete nie je všetko len ružové.
Autorka sa snaží cez svoje postavy a ich ťažké osudy zapôsobiť na čitateľa a podľa mňa sa jej to aj skvelé darí. 

Takže na záver by som som len povedala, že ak hľadáte skvelú knihu s dojímavým príbehom na oddych, určite siahnite po tejto knihe.


Hodnotenie: 5/5


Po dlhom čase s pozdravom




8 komentárov:

  1. Mne sa táto kniha tiež veľmi páčila, je to jedna z najlepších vo svojich žánri. :) Aj pokračovanie je super, aj keď je to v podstate to isté. Rozhodne sa mi táto kniha páčila viac ako Život jedna báseň, aj keď ani tá nebola zlá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úplne s tebou súhlasím. :) Ja sa nesmierne teším na pokračovanie, i keď si ho radšej prečítam s určitým odstupom času. :) Predsa len čítať dvakrát skoro to isté hneď po sebe.. To by ma asi nebavilo :)
    Keď som odčítala Život jedna báseň, myslela som si to, že je to jedna z najlepších kníh, no keď som prečítala túto knihu, uvedomila som si, že je ešte lepšia než Život jedna báseň. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Coleen Hooverová je úžasná a hrozne si chcem túto jej knihu prečítať :D len nemám čas

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím, ja dúfam, že od tejto spisovateľky budú preložené aj jej ďalšie knihy :) Dúfam, že si čas nájdeš, pretože tá kniha za to stojí :)

      Odstrániť
  4. Na túto knihu počujem len samú chválu, takže musím premôcť lenivosť a prečítať si ju, lebo vyzerá skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nielen vyzerá, ale aj je skvelá :) Tak dúfam, že si ju nakoniec prečítaš ;)

      Odstrániť
  5. Kniha mi nedávno přišla a tvá recenze mě na ní vážně řádně nalákala! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)