utorok 17. marca 2015

Ako na to: Čo obsahuje recenzia?

Ahojte, 
tak sa konečne po dlhšej dobe rozbiehame s tématickými článkami. Snažíme sa nájsť si nejaký ten čas, aby ste sa na našom blogu nenudili a aby to celé nebolo len o recenziách. Dnešný článok sa ich síce týka, no vo všeobecnom zmysle. 

Knižná blogsféra sa každým rokom obohacuje o nových ľudí. Vo väčšine prípadov ide o ľudí, ktorí milujú knihy a ktorí sa chcú o svoje dojmy podeliť s inými. Vďaka našej láske ku knihám sme sa do tejto blogsféry pridali aj my. Začiatky boli obtiažne. Museli sme si uvedomiť, akým smerom chceme, aby sa náš blog uberal, ako budú vyzerať naše recenzie, čo osviežujúce môžeme čitateľom poskytnúť. Po roku sme si už osvojili štýl písania recenzií. 
Stáva sa, že niekedy na internete vidím otázky: Ako mám písať recenziu? Čo v nej má byť? Čomu sa mám vyhnúť? 
Tak som sa rozhodla, že spíšem článok s návodom a venujem ho tým, ktorí hľadajú odpovede na vyššie uvedené otázky a hľadajú možnosti ako sa zlepšiť. Upozorňujem, že článok je čisto subjektívny a každý si do svojej recenzie môže pridať čo len chce. 


1. Krátke načrtnutie deja:
Niektorí blogeri sa tomu vyhýbajú, iní to preferujú. V každej mojej recenzii je možné nájsť krátky výstižný popis deja. Buď v podobe anotácie, ktorú poskytuje vydavateľstvo, alebo môj vlastný súhrn. Ak už sa rozhodnete prezradiť v krátkosti, čo sa v knihe deje, je dôležité, aby ste čitateľovi recenzie neprezradili prekvapenia, na ktoré má prísť sám a v žiadnom prípade nemôžete prezradiť záver knihy. Na čo by si potom čitateľ knihu vôbec chcel prečítať, keď by vedel ako sa skončí? 


2. Čím vás autor zaujal?
To, či vás kniha zaujme častokrát závisí od autorovej zručnosti podať príbeh. Niektorí majú radi opisy, iní zase priamu reč. V recenzii máte kopec miesta na vyjadrenia sa. Môžete napísať, v ktorej osobe je príbeh písaný, či prevláda opis alebo naopak dominuje priama reč. Môžete zakomponovať spôsob, akým autor vykreslil prostredie, či vás zaujalo. 
Pokiaľ má autor zaujímavý životopis, ktorý možno aj súvisí v danou knihou, nie je na škodu vložiť to do recenzie. 


3. Vyzdvihnúť klady, pozor na zápory:
Sú knihy, z ktorých padáte na zadok a sú knihy, pri ktorých krútite odmietavo hlavou. Pri tom prvom prípade je jednoduché čokoľvek napísať. Zameriate sa na charakter postáv, na množstvo postáv. Ďalej môžete napísať, prečo sa vám príbeh páčil, čím vás oslovil. 
V tom druhom prípade je to komplikovanejšie. Ak ste si knihu neužili a nebavila vás, musíte si vedieť svoj negatívny názor obhájiť. 

a) Každá (subjektívne) zlá kniha, má aj svoje pozitíva. Nemusí tomu tak byť vždy, no väčšinou sa na niečom zlom, dá nájsť aj niečo dobré. (Napríklad: nepáčia sa vám postavy? nápad knihy môže byť dobrý). 

b) Nie je najlepšou voľbou vyjadrovať sa vulgárne. (Napríklad: hlavná hrdinka sa nechová tak, ako by ste chceli? Lezie vám na nervy? Skúste to opísať, vyhnite sa príliš vulgárnym slovám). 

c) Na knihe sa vám absolútne nič nepáčilo? Môže sa stať. V tom prípade podajte svoj názor slušne. Nenapádajte a neurážajte autora. To by bola obrovská chyba, pretože nakoniec sa môžno nepáčila kniha len vám, lebo vám nesadol žáner. Vyhnite sa urážkam.

4. Nepáčil sa vám recenzný výtlačok? Nemajte strach. 

Nadviazali ste spoluprácu, vybrali ste si knižku, no nakoniec ste zistili, že vás knižka nebaví. Mnoho blogerov sa bojí vyjadriť svoj názor. Obávajú sa straty spolupráce, ak sa vyjadria negatívne. Pravdou je, že na počiatkoch som takýto strach mala aj ja. Ale keď sa mi jednoducho kniha nepáčila, nechcela som iných čitateľov zavádzať, aká bola skvelá. Aj napriek obavám som napísala negatívnu recenziu a napodiv.. nič sa nestalo. 
Myslím si, že je dôležité, akým spôsobom je tá negatívna recenzia podaná. Ak sa vyhnete veciam, ktoré som v bode 3 spomínala, nie je nič zlé na negatívnom postoji. 
Ak si však vyberáte knihy a každá recenzia je negatívna, to sa nemožno vydavateľovi čudovať, že o spoluprácu viac záujem nemá. 


Tak, takto píšem recenzie ja. Niekedy sa vydaria, niekedy menej. Ale mám v tom vzorec a napísať ich potom nie je také zložité. Dúfam, že som aspoň trošku pomohla. :) 

8 komentárov:

  1. Skvěle shrnuté :)
    Hlavně opravdu souhlasím s tou negativní recenzí. Všechno se dá napsat slušně a tak, aby to neurazilo a přesto se člověk svobodně ke knize vyjádřil :) Už se mi i stalo, že mi nakladatelství pochválilo negativní recenzi :D Taky je důležitý si uvědomit, že člověk tak nějak hodnotí v rámci žánru - těžko budu u romantické knížky nadávat, že to bylo moc romantický a u fantasy, že to s tím drakem bylo nereálné :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý článek! Já mám s recenzemi problémy ještě teď, strašně ráda bych se řídila podle nějaké osnovy, ale většinou jen jedu z jedné vody na čisto a pokud je ohledně knihy nějaký bod, který chci zmínit, tak ho zmíním, takže to chvílemi může být mírně chaotické. Ale řekla bych, že už jsem si vytvořila nějaký svůj styl a ten se (snad) bude jen zlepšovat, a to je na tom asi to nejdůležitější - posunovat se dál a hledat si vlastní styl. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy to býva chaotické, nie vždy sa dá dodržať takáto osnova, niekedy sa dá zmieniť oveľa viac vecí a každý si zmieni to, čo ho zaujme :))

      Odstrániť
  3. Výborně jsi to shrnula a máš pravdu. Ale to nejdůležitější je psát originálně, svým způsobem a tak, jak se to líbí člověku samotnému. Je dobré psát podle struktury, kterou jsi ve svém článku nastínila, ale na druhou stranu: když člověka napadne něco vlastního, proč to nezkusit? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Každý má vlastný štýl recenzií, aj keď niekedy sa stane, že nie. :D Ale tak správne, prečo nebyť originálny? :)

      Odstrániť
  4. moc hezky napsano. ja bych to takhle shrnout nedokazala. vetsinou proste sednu a pisu, takze super, ze to mate takhle pohlidany, co a jak dodrzovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. v mnohom máš pravdu...vlastne, nebudeme si preda klamať, asi vo všetkom :D keĎ som ja napísala svoje vlastné zhrnutie deja, tak sa to nikomu nepáčilo a prestala som to pridávať do recenzí, aby to náhodou niekoho nepohoršilo... :D no a k tomu, že každý má vlastný štýl písania recenzí - svätá pravda :D nie každý je rovnaký, perto existuje tak veľa blogov, no a každý je o inom :D a o to tu ide.... o originalitu a vlastné nápady, názory a vnímanie.... :D mimochodom, pekný článok ;) musím uznať, že aj mňa v niečom inšpiroval aj keď mám také nejaké ,,osnovy" (nazvime to tak) ako ty.... :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)