utorok 10. februára 2015

RECENZIA: Enja Rúčková: Môj nevlastný brat

Žáner: dievčenský román
Vydavateľstvo: EvitaPress
Počet strán: 264 strán
Väzba: paperback

Anotácia: 
Miriam po maminej svadbe získala nového brata. Volá sa Sethos, meno dostal po bohu chaosu, búrok a púšte. Nevlastní súrodenci si zvykajú nielen na nových rodičov, ale hlavne na seba. Po prázdninách začnú študovať na rovnakom gymnáziu - Miriam je prváčka, Seth maturant. Hoci ich súrodenecké doberanie miestami prekračuje únosnú mieru, v škole sa Seth voči „sestre“ správa ako ochranca a džentlmen. A napriek tomu, že sa dievčatá na mladíka s gréckymi koreňmi lepia, jeho záujem sa stále viac sústreďuje na Miriam.


Enja Rúčková určite nie je pre slovenských čitateľov neznámy pojem. S knižkami ako Risknem to s punkerom, Žuvačkový kráľ alebo Karambol si získala priazeň mladých čitateliek, častokrát po jej tvorbe siahnú aj 25+ ročné ženy, čo je naozaj obdivuhodné , keďže dokáže príbehom o tínedžerke a jej trápení zaujať aj práve spomínanú vekovú kategóriu. 

Čítaj viac...

Kniha Môj nevlastný brat ma lákala odvtedy, ako som prečítala prvú recenziu, čo bolo asi pred vyše rokom. Dlhšie som na ňu nemyslela a stratila som aj najmenšiu predstavu, o čo v knihe ide. Šťastím sa mi ju však pred nedávnom podarilo vyhrať a keď dorazila do mojej poštovej schránky, pustila som sa do nej bez najmenších očakávaní. 

A bola som milo prekvapená. Akonáhle som začala čítať, nevedela som sa odtrhnúť. Zhltla som ju za jeden jediný deň, taká malá jednohubka. 
Príbeh ubieha neuveriteľne rýchlo vďaka krátkym kapitolám. Autorka zvolila jednoduché vety, nič krkolomné. Myslím si, že jej štýl písania dokáže zaujať naozaj každého. Tiež si myslím, že krátkymi jednoduchými vetami zvolila správnu cestu pri tvorbe príbehu, pretože rozprávať o živote mladej pubertiačky neskutočne dlhými súvetiami a rôznymi tajnými myšlienkami by bolo nezmyselné a nereálne. Kniha má teda reálnu podstatu a tým je pre čitateľa ľahšie ponoriť sa do situácie. Pri čítaní som nemala možnosť nudiť sa, pretože okrem pútavosti s akou je príbeh písaný, je tu aj kopec vtipných pasáži. 

Doposiaľ som sa s podobnou témou, ako je láska k nevlastnému bratovi nestretla. Pre niekoho to môže byť nechutné a zvrátené, no nikdy neviete, čo sa môže prihodiť a nakoniec.. stať sa môže všeličo. A keď nejde o pokrvné príbuzenstvo, tak je to normálne. Citom sa nedá rozkázať. Sama si neviem predstaviť, ako by som sa zachovala a či by som sa s tým niekomu priznala. 


Postavami to v tejto knihe neprekvitá, čo si myslím, že absolútne nevadí. Seth a Miriam sú postačujúci. 
Miriam mala od prvých strán moje sympatie. Ihneď som si ju obľúbila. V mnohých situáciach by som konala rovnako ako ona a aj vyjadrovanie sa veľmi podobalo môjmu. Mala slabé chvíľky, kedy som nedokázala pochopiť, prečo všetko vyhrocuje do konfliktov, ale inak nič. Nebála sa vystúpiť ani proti starším spolužiakom. 
Seth.. celkom slovenské meno že? Jeho meno mi na ňom prekážalo asi najviac. Jeho mama žije v Grécku, takže stadiaľ to meno, ale aj tak.. 
Okrem mena teda voči nemu nemám žiadne pripomienky. Záhadný, raz veselý inokedy naštvaný. No zato rozumný. 

Môj nevlastný brat je knižka, ktorú nemožno nazvať inak ako milú, sladkú a oddychovú. Príbeh plynie a vy sa len necháte doviesť až k záveru. Zistíte, či sa takáto láska v rodine udrží a či sa dá akceptovať, zvládnuť a či sú dospievanie a škola iba ľahkou prekážkou, ktorú v živote zvládnuť. :) 

HODNOTENIE: 4/5

4 komentáre:

  1. Knihu jsem neznala, ale má zajímavou, krásnou obálku. Úplně dýchá romantikou a teplem, což se do těchto mrazů hodí. I příběh se zdá být krásně sladký, přesto však ne klišé, jestli se nemýlím. Krásná recenze, jako vždy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásna oddychovka, naozaj. :) Oddýchla som si pri nej veľmi. Ďakujem veľmo pekne :3

      Odstrániť
  2. Také je pro mě kniha novinkou, ale vypadá opravdu dobře - má pěknou obálku i zajímavý obsah, děkuji za pěknou recenzi, určitě se k této knize někdy dostanu :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Až sa k nej dostaneš, určite sa ti bude páčiť. Teda myslím :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)