piatok 23. januára 2015

RECENZIA: Rachel Harrisová: Moje sladké šestnáste storočie

Žáner: YA
Séria: Moje sladké šestnáste storočie
Diel: #1
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 296
Väzba: Pevná
Originálny názov: My Super Sweet Sixteenth Century 

Anotácia: 
Cat Crawfordová má o pár dní osláviť svoje sladké šestnáste narodeniny. Avšak to posledné, čo si Cat praje, je extravagantná narodeninová oslava organizovaná jej temperamentnou nevlastnou matkou. Aspoň malou útechou je pre ňu plánovaný rodinný výlet do magickej Florencie. A keď ju pri prehliadke tohto úžasného mesta zavedie zvedavosť do cigánskeho stanu, ocitne sa priamo… v renesančnej Florencii.

Ku knižke som sa dostala úplnou náhodou, keď Naty odo mňa chcela jednu knihu, ktorá sa mne nepáčila a navrhla, či by som ju nevymenila. A tak som si od nej vybrala Moje sladké šestnáste storočie, aj keď som ani len netušila o čom to bude. 


Musím povedať, že obálka je naozaj krásna. Romantická a v malej miere detská. Mala som strach, že pôjde o knihu určenú pre malé dievčatá, ktorá bude príliš romantická a mňa 19-ročnú kozu nebude ani baviť. Mala som pravdu, ale len čiastočne. Aj napriek tomu, že bola naozaj romantická a blížila sa skôr k rozprávke, čítanie som si užila.

Čítaj recenziu...

Moje sladké šestnáste storočie je spísané v niekoľkých obsiahlejších kapitolách. Prevláda v nich väčšinou opis, ktorý ako som už niekedy dávnejšie spomínala, nemám veľmi rada. Začínam však svoj názor mierne upravovať. Pokiaľ mi poskytne dosť informácii na to, aby som si predstavila ako vyzerá prostredie a nebude len zapĺňať prázdne miesto, ktoré autorka nevedela lepšie vyplniť, v tom prípade som ochotná ho prečítať a popasovať sa s ním.
Práve v tejto milej knižke mi neprekážal. Autorka ho vedela zaujímavo napísať a myslím si, že príbeh ktorý je zasadený do obdobia úžasnej renesančnej Florencie bez opisov jednoducho nie je možný. Ako inak by sme predsa vedeli ako sa ľudia obliekali a správali, keďže sami sa v tom období nikdy neocitneme?
Príbeh je písaný s ľahkosťou, vďaka ktorej má priam rozprávkový nádych. Všetko pôsobí tak sladko, romanticky a zamilovane. Na prvých stranách ide vcelku o obyčajný príbeh tínedžerky, ktorá má slávnych rodičov, matka (herečka) ju opustila a ona žije len so svojím otcom (režisérom) a jeho novou snúbenicou.
Keď však navštívi svoju milovanú Florenciu, všetko sa zmení. Dej sa začal vyvíjať iným smerom a postupne sa z obyčajnej youngadultky stala mierna fantasy YA. S témou cestovania časom som sa stretla len pri sérii Drahokamy, čo sa v mnohom od tejto série líši. Konkrétne v tom, že práve táto séria, teda zatiaľ prvý diel nemal v sebe príliš akcie. Teoreticky ani žiadnu dych berúcu zápletku. Cat v priebehu deja nečelí nijakým závažným rozhodnutiam, vlastne len hladá príčinu, prečo sa ocitla v minulosti a ako sa dostane späť. Znie to závažne, no pravdu povediac stav, v akom sa ocitla jej neprekáža. Snaží sa svoj neobyčajný výlet užiť. Miestami sa jej nedarí zapadnúť do doby a používa slová, ktoré ľudia ani len nepoznajú. Často sa kvôli tomu dostáva do vtipných situácií. 
Prostredie a postavy sú vykreslené pomerne dobre. Nerobilo mi problém orientovať sa v nich, pretože každá bola niečím charakteristická. A na druhú stranu, ani tu nebolo také veľké množstvo postáv, aby som sa v nich nevedela vyznať. Historická sesternica Alessandra mi k srdcu prirástla zo všetkých asi najviac. Bola neuveriteľne milá, veselá a s dobrým srdiečkom. Bez Lorenza by nebol romantický príbeh. Lorenzo si ma svojou príjemnou povahou získal tiež. 
Je ľahké odhadnúť vývoj príbehu, pretože je predvídateľný. Láska.. len v inom storočí. 
A má vlastne láska naprieč storočiami nádej? 
To si už musíte zistiť sami. Každopádne knižku odporúčam, mne sa do pamäti vryla a nebolo na škodu prečítať si niečo určené pre mladšiu vekovú skupinu.


HODNOTENIE: 4/5



10 komentárov:

  1. Věřím každému slovu z recenze a to jsem knihu nečetla. Ale ta kniha na mě tak působí už od pohledu a určitě si ji budu muset někdy dočíst. A to prostředí musí být věžné krásné :) Skvělá recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nad knihou poslednú dobu uvažujem ale trochu sa obavám že mňa ako 21 ročnú by to nebavilo ale na druhej strane kniha ma veľmi láka tak uvidím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno, ja mám síce 19 a bavila ma, ale neviem, ako budem na knihu spomínať po nejakom čase. :)

      Odstrániť
  3. Kniha je síce sladšia, ale celkom sa mi páčila, som zvedavá na tretí diel ktorý akurát vychádza . Pekná recenzia :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knihu som mala dlho v to-reade, ale nedávno som ju vymazala. Akosi ma nenadchla až tak ako predtým. Recenzia je fajn, ale aj tak mám pocit, že by sa mi to už veľmi nepáčilo, no nemuselo by to byť zlé oddychové čítanie.. Možno nakoniec ešte aj zmením názor. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bola to oddychovka, od toho sa iné nemôže očakávať. :)) Na mňa zapôsobila milým dojmom, uvidíme, ako sa na knihu budem pozerať s odstupom času. :D

      Odstrániť
  5. Od většiny lidí jsem slyšela kladné názory na tuto knihu, proto jsem si ji také přečetla. Osobně se mi však kniha vůbec nelíbila, přišla mi nudná, al každý má samozřejmě jiný vkus :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne prišla tiež viac taká nudnejšia a detská, ale zase som ju rýchlo prečítala a nemám k nej extra výhrady. Avšak 2ka je stokrát lepšia, Alessandra je skvelá, romantika je tam hlbšia a milšia a to sa mi čítalo veľmi dobre. Som zvedavá na 3ku, ktorá bude zase o Cat, hádam bude lepšia ako 1tka.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)