utorok 13. januára 2015

RECENZIA: Marja Holecyová: Mariotovi Dediči - Prekliatie (#4)

Žáner: fantasy
Séria: Mariotovi dediči
Diel: #4
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 319
Väzba: Pevná

A mám tu pre vás recenziu na záverečný diel série o slovenských čarodejníkoch. Tentokrát je recenzia o niečo kratšia. Obávam sa, že keby toho napíšem viac, už by som spoilerovala a to určite nechcem. :)

---------------------------------------------------------------------------
Do diania vstupujeme po Mariotovom revolucionárskom vystúpení pred občanmi Spoločenstva. Spoločenstvo je hore nohami a Marioto zbúral zaužívaný stereotyp, vyvrátil ľudom to, v čo po dlhé roky verili. Označil Spoločenstvo za klamárov a vnukol ľuďom myšlienku na spoločenský prevrat. 
Každému je jasné, že vojna započne, no otázkou je, na koho strane budú bojovať? 
A čo Miseag a Mija? Aký bude ich osud?



Názov Prekliatie dokonale vystihuje príbeh. Každopádne, tak tomu bolo aj pri predchádzajúcich dieloch. 

Už od prvých strán autorka drží čitateľov v napätí. Všetko sa neuveriteľne komplikuje  a udalosti naberajú rýchly spád. Páči sa mi toľko akcie.
Aj v období chaosu a akcie sa však nájde okamih na lásku. Práve v Prekliatí je najviac romatiky. Vznikla klišé zakázaná láska, ktorú nikto nepodporuje a každý by ju najradšej zastavil v jej počiatkoch. 
Príbeh má chronologické dianie, no nájde sa aj veľa návratov do minulosti. Na tie som sa tešila asi od prvého dielu, pretože som sa konečne niečo dozvedela aj o vzťahu Melánie a Mariota.  

Počas čítania som sa smiala, hnevala.. ľutovala som postavy, obhrýzala si nechty od nervov a dokonca som aj plakala. Plná škála pocitov. Marja Holecyová píše dokonale. Vie zaujať, vie pobaviť a to najdôležitejšie: vie prekvapiť. Už si myslíte, že viete ako to dopadne a BUM, je to všetko úplne inak. 
V strede knižky som chcela prehodnotiť svoj názor, na to že Odhalenie je najlepšia časť série. Po dočítaní sa však utvrdzujem, že Odhalenie je jednoznačne najlepšie. Prekliate bolo veľmi blízko k tomu, aby ho prekonalo, podarilo by sa mu to, nebyť záveru, ktorý kniha má. 


Ako pri Odhalení, aj tu som sa potešila častej prítomnosti záporných postáv. V prvých dvoch častiach mi chýbali a v záverečných som si ich užila až až. Grigorias svojou zákernousťou boduje a ako postava je do hĺbky premyslený. O Mariotovi sa vyjadrovať nemôžem, pretože by som vám určite nechtiac prezradila niečo, na čo by ste chceli prísť sami počas čítania. 
Miseag mi bohužial liezol na nervy. Čert mu bol dlžný tú hlúpu knihu. A Mija? Žiadna zmena. Tvrdohlavá, rozumná a hrdinka s veľkým H. Takisto boli odkryté aj charaktery vedľajších postáv, napr.: Henrich Arabes, Metoj... 



Áno, táto séria je jednoznačne skvelá, no niekedy by som si najradšej vymazala na ňu spomienky , pretože skončila ako skončila. 






HODNOTENIE: 4/5

4 komentáre:

  1. Pěkná recenze :) Tuhle sérii jsem už párkrát zahlédla, ale tohle je první recenze, kterou jsem na ni přečetla. A docela jsi mě na ni nalákala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cela séria bola pre mňa veľkým prekvapením. Ak sa ti podarí, určite si ju prečítaj :) Ďakujem :3

      Odstrániť
  2. Zbožňujem túto sériu, koniec ma rozplakala ako prvá kniha v histórii môjho čítania 8D Je to super, ale tak niektoré veci mi tiež nesedeli, ale absolútne som sa nikdy nenudila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obálka je krásná, to se musí uznat. Já bohužel sérii ani nezačala číst, ale vypadá to celkem dobře a vždy je dobré zkoušet něco nového.. Děkuji za tip a hezká recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)