sobota 3. januára 2015

RECENZIA: Jamie McGuire: Ranč na červenom vrchu

Žáner: Thriller, zombie
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Počet strán: 328 strán
Väzba: pevná 
Originálny názov: Red Hill

Anotácia: 
Pre Scarlet, ktorá sama vychováva dve dcéry, je každý deň boj. Nathan má manželku, ale nespomína si, aké je byť zaľúbený. Domov chodí len kvôli svojej dcérke Zoe. Mirandinou najväčšou starosťou je, či sa do jej malého volkswagena zmestí jej sestra a ich priatelia, pretože si chcú pred skúškami cez víkend oddýchnuť na vidieku.
Keď sa začnú objavovať správy o prepuknutí nákazlivej a smrteľnej choroby, títo obyčajní ľudia čelia neobyčajným okolnostiam a odrazu sa ich osudy prepoja.

Za knižku ďakujem mojej milovanej spoluadminke, pretože ona predsa vie, aké knihy a akých autorov mám rada. <3

Jamie McGuire som si zamilovala ihneď vďaka knihe Krásna katastrofa. Aj napriek nie veľmi pozitívnym recenziám na jej sériu Prozreteľnosť, som si sériu prečítala (zatiaľ len 2 diely) a keď vyšiel Ranč na červenom vrchu, vedela som, že ju musím nejakým spôsobom dostať do mojej knižničky. Ďakujem :3 A tak som neváhala a začala som ju čítať hneď, ako sa mi naskytla príležitosť. 

Čítaj recenziu...

Autorka už prispela svojimi knihami do rôznych žánrov. Romantika, fantasy a nakoniec zombii. 
Priznám sa, nikdy mi ani len nenapadlo, že by mohla vydať zombi knihu. Je to tak mimo jej obvyklú tvorbu, že som sa miestami aj obávala, aké to nakoniec bude. Od jej prvej knihy som ju mala zaškatuľkovanú ako autorku NA. A aký je môj názor na zombii apokalypsu? 

Myslím si, že vymyslieť originálny príbeh o živých mŕtvolách je veľká drina. Veď už o nich predsa bolo natočených veľa filmov a napísaných niekoľko kníh. Vždy to bolo rovnaké. Viróza, šuchtajúce sa telá, chaos a narastajúci počet nakazených. Klamala by som, ak by som povedala, že v prípade tejto knihy to bolo odlišné. Ide o ten istý koncept. 
Kde je rozdiel? 
Nikdy ma príbehy s touto tématikou nedokázali zaujať. Prišlo mi to trápne a zároveň primitívne. Možno to chce len lepšie prevedenie. A tu som sa ho dočkala. Pri čítaní som sa presvedčila, že Jamie McGuire má spisovateľský talent. Zamilovala som si jej jednoduchý štýl písania a aj jej schopnosť prázdne miesta zaplniť niečím zaujímavým. Dej má rýchly spád, nestačíte sa čudovať, ako to všetko ubieha. V jeden moment ste v nemocnici a o chvíľu na to sa už prebíjate masou mŕtvych. 
Z každej stránky vyžaruje napätie a mne osobne sa častokrát sťahoval žalúdok od stresu. Stačí totižto len malé uhryznutie a ste v pr.... teda váš plnohodnotný život asi určite skončil. 
Napätú atmosféru dopĺňa aj to, že príbeh je písaný z pohľadu viacerých postáv a väčšinou sa kapitola končí, pre čitateľa, nervydrásajúco. :)


Do trištrvrtiny som príbeh hltala ako šialená, nevedela som sa zastaviť. Ako sa však Scarlet a vlastne po čase všetci dostali na Červený vrch, zrazu to stratilo šmrnc. Odrazu sa zombii dostali do úzadia, sem-tam sa prešuchtali cez trávu len aby sa nepovedalo a do popredia sa dostalo tvorenie romantických vzťahov. Som romantická duša a verím, že na lásku je čas vždy a všade, len mi prišlo nevhodné, keď sa zrazu hlavná téma odsunula a začal opis, ako si k sebe našli cestu páry na ranči. Ku koncu to nebolo dotiahnuté do úplnych detailov. Akoby úvodné nadšenie upadlo a na záver už to bolo doslova len dotiahnuté, pretože knihu treba nejako ukončiť. 
V hlave mi ostalo zopár otáznikov. 

Scarlet som si obľúbila. Práve vďaka povolaniu zdravotnej sestry zvládala situáciu s nadhľadom. Nepanikárčila a jediný cieľ, ktorý mala, bolo nájsť svoje dve dievčatká, ktoré práve v čase vypuknutia virózy s ňou neboli. Pravá mama medvedica. Pravdou však je, že bola niekedy aj poriadne sebecká. 
Nathan je vlastne Scarlet v mužskom podaní. Tie isté vlastnosti a hlavne zdravý rozum. Pri ňom som ale nevedela, čo si myslieť. V jednu chvíľu bol príliš sladký, v druhú chvíľu hrdina. 
Každá postava mi bola nejakým spôsobom sympatická. Niektorá viac, niektorá menej. 
Z Ranču na Červenom vrchu mám dobrý pocit. Je to napäté čítanie a často som sa obávala o osudy hlavných protagonistov. Autorke odpúšťam aj tie zaláskované časti, jednoducho asi nevedela odolať. Fanúšikovia krvavých šuchtavých kamoškov neostanú sklamaní. Dá sa ich užiť v plnej miere. :)

HODNOTENIE: 4/5



5 komentárov:

  1. Já už si chci dlouho knihu přečíst, ale stále jsem se nedokopala k tomu si ji jít koupit, což je určitě škoda už podle tvé skvělé recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne tam ta romanticka časť ani tak nevadila skôr mi prišiel koniec zvlaštny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Koniec bol podľa mňa nedotiahnutý, taký nedoriešený :)

      Odstrániť
  3. Ja som o nich ešte nečítala nikdy, toto bola premiéra :3 Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)