štvrtok 27. novembra 2014

RECENZIA: Sylvia Dayová - Pýcha a potešenie

Podrobnosti:
Žáner: historický román
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 304 strán
Väzba: pevná väzba
Originálny názov: Pride 
and Pleasure

Anotácia:
Byť bohatou dedičkou má aj svoje nevýhody a Eliza Martinová to veľmi dobre vie. Neustále ju obletujú lovci vena a falošní priatelia. Túžba po majetku dokonca doženie jedného snaživca k nezvyčajnému kroku. Pokúsi sa dostať Elizu pred oltár nekalým spôsobom. Ona sa však nedá zastrašiť a vytuší, čo sa skrýva za všetkými záhadnými nehodami. Rozhodne sa preto najať muža, ktorý sa zamieša medzi jej nápadníkov a odhalí vinníka. Mal by to byť niekto rozumný, kultivovaný, ale v prvom rade vynikajúci tanečník. Kto by uveril, že intelektuálka Eliza si napokon vyberie lovca zločincov Jaspera Bonda, svalnatého, príliš pekného a príliš nebezpečného. Kombinácia jej tvrdohlavosti a tajomnosti spôsobí, že Elizin plán Jaspera načisto pohltí. Spokojnosť klienta je preňho otázkou cti a dokazovať jej, že on je ten muž, ktorého naozaj potrebuje, mu spôsobuje skutočné potešenie.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knižný.sk.



Sylvia Dayová je aj autorkou trojdielnej série Crossfire. S touto sériou nemám žiadne skúsenosti, keďže som ju nečítala. Ale po vypočutí si názoru Smiley na túto sériu, nemám najmenšiu chuť si ju prečítať.

No autorka má veľmi dobrý štýl písania, ktorý sa veľmi ľahko čítal. Presné charakteristiky postáv, výstižné, no zato nie príliš dlhé opisy. Vďaka jej opisom som sa vedela vcítiť do situácii, ktoré prežívali hlavné postavy.


Sylvia Dayová v knihe Rýcha a potešenie spojila dva prvky - romantiku a napätie - a v  podaní so zaujímavým príbehom je táto kniha vhodná na oddychove čítanie. Myslím, že na svoje si prídu aj menej romantické duše, ktoré neoběubujú presladený celý dej knihy.

Pre mňa velkým plus bolo, že kniha bola písaná v 3. osobe a tak sme vedeli čo sa odohráva v mysliach aj iných postáv alebo teda aj druhej hlavnej postavy a nebolo to zamerané len na rozprávanie z jedného pohľadu.

Naša hlavná hrdinka Eliza Martinová sa ocitla vo veľmi neríjemnej a možno až životu nebezbečnej situácie. 
Eliza je bohatou dedičkou, ktorá žije u svojho strýka, pretože jej rodičia umreli. So strýkom má dohodu, že práve toto bude jej posledná spoločenská sezóna a ak si nenájde manžela, môže ostať slobodná a žiť na vidieku. 
No tá vidina sa asi niekomu nepáči, preťože Elize sa začali stávať malé nehody, ktoré sa jej zdajú podozrivé. Práve preto sa rozhodla najať si muža, ktorý by splýnul s davom jej nápadníkov a tak odhaliť vinníka. 
Najatým mužom nie je nik iný ako známy lovec zločincov Jasper Bond. Jeden by si myslel, že jeho príchodom sa začnú nejastnosti vysvetľovať. To som si myslela aj ja a nevedela som si predstaviť, že o čom bude zvyšok knihy.

Ale autorka vie veľmi dobre udržať čitateľa v napätí a núti ho dočítať knihu do konca, lebo je zvedavý ako sa to všetko nakoniec urovná.
Veľmi som sa potešila, že až do samotného konca som nevedela, kto môže za záhadne príhody, ktoré sa Elize stávali. A musím uznať, že autorka vie ako prekvapiť čitateľa.

Ďalším plusom bolo, že Silvia Dyová sa zamerala aj na vedľajšie postavy, ktoré dobre vykreslila. Vrámci postáv sme sa mohli stretnúť s roznými charaktermi - čo oživilo dej.

No kniha mala pre mňa aj mínus. A to nie až tak dobré vykreslenie ako to asi mohlo v minulosti vyzerať. A tiež ma až tak veľmi nebavil zdĺhavý úvod, cez ktorý som musela zaťať zuby a nasilu ho perčítať.

No i tak neľutujem, že som túto knihu čítala a dokonca rozmýšľam nad kúpou dalších kníh od autorky, len nie sériu Crossfire. :D


Hodnotenie: 4/5

S upršaným pozdravom z Anglicka





5 komentárov:

  1. Mna tato kniha nebavila ani som ju nedocitala :-( Ale Crossfire odporucam vsetkymi desiatimi - velmi vydarena seria, a u mna to najlepsie z kategorie erotickych romanov, dokonca ovela lepsie ako 50 Shades :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. knížka vypadá docela zajímavě, ale nemyslím, že by to byl můj šálek kávy... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tedy já ještě nikdy historický román nečetla (teď se trochu stydím). Pekná recenze, ale nevím, jestli by to byla kniha pro mě. Možná se někdy odhodlám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj SMILEY zatagovala som ťa do liebster award tagu!
    http://bookareourlife.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No tak po tvojej recenzií ma kniha veľmi prekvapila. Nemala som chuť si ju prečítať lebo príbehy o tom že niekto zdedil peniaze atď ma nezaujímajú. Hlavne ma nezaujímajú príbehy kde sa spomína, zdedil, dedička, vidiek. Prde mi to všetko tak historické. A to nie je môj žáner :) Nuž, možno sa niekedy rozhodnem prečítať si aj túto knihy od Sylvie.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)