sobota 29. novembra 2014

RECENZIA: Jana Šulková: Dievča s maskou

Žáner: dievčenský román
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 224
Väzba: pevná väzba

Anotácia:

„Život tínedžerov je ťažký... Pohybujeme sa v krutej spoločnosti, donekonečna riešime vzťahy s opačným pohlavím, rodinou, priateľmi. To všetko nás zaťažuje a zraňuje naše srdcia. Navyše nám hormóny zatemňujú mozog, plieskajú nás o steny a nútia robiť nezmyselné veci, ako napríklad skúšať fajčiť marihuanu. Celý náš život je ako Rubikova kocka. Snažíme sa ju zložiť, neustále otáčame jej strany a nútime jednotlivé farby do seba zapadnúť, no nedarí sa nám... Ani jeden deň nie je bez problému... Volám sa Mima a môj život je dokonalý iba navonok. Mám všetko, po čom môže dievča v mojom veku túžiť. Okrem seba. 

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu
 Knižný.sk.


Väčšina knihomoľov sa rozhodne knihu prečítať až po dôkladnom preštudovaní anotácie alebo úryvku. U mňa to bohužial častokrát neplatí. A Dievča s maskou je názorným príkladom. Obálka je neskutočne prekrásna, keď som ju prvýkrát videla, ihneď som si knihu zapísala na wishlist a ani mi nenapadlo prečítať si, o čom asi tak je. Keď mi Knižný ponúkol v zozname práve túto krásku, rozhodla som si ju bez premýšľania zobrať. Po prečítaní si však hovorím, že som si o knihe predsa len niečo naštudovať mala, pretože toto rozhodne nie je moja šálka kávy. 
Čítaj viac...

Z vydavateľstva Motýľ vychádzajú príbehy, ktoré si niekto zamiluje a niekto práve naopak, znenávidí. Som niekde medzi. Na poličke mi stoja zatiaľ len tri knižky vydané Motýľom a všetky majú niečo spoločné. Končia sú buď zamilovaným happy endom, alebo udalosťou, po ktorej sa na vašej tvári objaví nechápavý výraz a máte chuť knihu zahodiť do poľa. 
Dievča s maskou sa blíži skôr k tomu druhému prípadu. Teda aspoň pre mňa. 

Dej sa točí okolo mladej študentky Mirky, ktorú však všetci v Bratislave poznajú pod prezývkou Mima. Mirka v rodnom meste nepatrila k najobľúbenejšim dievčatám na škole. Nosila okuliare, bola múdra a každý si z nej robil len posmech. V meste do ktorého sa prisťahovala, kde ju nikto nepozná má možnosť zmeniť zaužívany stereotyp a vymaniť sa z utrpenia. Na scénu teda nastupuje jej druhá tvár: Mima. Prvotriedna mrcha a kráľovná školy. Jej priateľ je najlepší futbalista zo školy a má rešpekt každého jedného človiečika. 

Janka Šulková je v spisovateľskom svete nováčikom. Jej knižný debut Dievča s maskou zaujme na prvý pohľad. Zaujme aj počas čítania? Niekoho viac, niekoho menej. Príbeh je písaný jednoduchou a zároveň reálnou formou. Strany ubiehajú pomerne rýchlo, aspoň do prvej polovice knihy. Keby ma dej naplno pohltí mám ju prečítanú za deň, maximálne za dva. No bohužial tomu tak nebolo. Miestami som sa nudila a jednoducho ju odložila. Kniha akoby nemá jednu celistvú myšlienku, ktorá sa tiahne až do konca. Príbeh je pozliepaný z rôznych námetov a ideí. Častokrát sa skáče z jednej myšlienky na druhú a to ma vedelo mierne zmiasť. 
Keďže je Mima študentka, tak hlavným dejiskom je samozrejme škola. Ale neočakávajte klasickú slovenskú strednú školu, pretože v tejto sa prelína tej náš  systém školstva s tým americkým. To mi počas čítania prekážalo. 

"Keď som s ním, odkladám svoju masku princeznej." 

Aby ma kniha bavila, musí mať pochopiteľne aj sympatickú hlavnú postavu. To sa nenaplnilo. Mima bola hrozná. Nerozumiem ako mohla obetovať svoje šťastie na úkor toho, aby bola medzi každým obľúbená. Neviem si predstaviť taký život. Nestotožnila som sa s ňou ani v jedinom bode.  Aj keď priznávam, že počas knihy podstúpila poriadnu zmenu. 
Ani jedna postava nebola dostatočne vykreslená. Štipendista Tobias, do ktorého sa Mima zamilovala, aj keď to zakazoval poriadok elitnej skupiny, si extra nezískal moje srdce, aj keď mi ho bolo ku koncu ľúto. Mimini rodičia boli niekde v úzadí, otcov charakter mierne načrtnutý a mama? O tej ani len netuším, prečo Mirku nemala rada.


Prečo sa autorka rozhodla ukončiť knihu tak, ako ju ukončila, nemám poňatia. Práve koniec ma neskutočne sklamal. Ale nejdem spoilerovať, prečítajte a sami uvidíte. 
Uvedomujem si, že recenzia znie veľmi negatívne. Nepripisovala by som to však autorke, ale môjmu zlému výberu. Jednoducho som prestrelila a siahla po niečom, čo ku mne nepatrí. Štýl písania mi sadol, námet nie. Určite by som v budúcnosti chcela siahnúť po inej knižke od Janky Šulkovej. 
Ak máte radi zamilované príbehy, tak Dievča s maskou je dobrou voľbou práve pre vás. 


HODNOTENIE: 3/5




16 komentárov:

  1. Chcela som si práve túto knihu kúpiť, ale po prečítaní anotácie, som zmenila názor. Po tvojej recenzii usudzujem, že sa mi splnil môj predpoklad ;)
    P.S. Na mojom blogu : www.foreveradreamer44.blogspot.sk práve prebieha giveaway. Budem rada, ak sa zapojíte :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekomu sadne, niekomu nie. Vec vkusu si myslím :)
      Ďakujem za tip.

      Odstrániť
  2. Vypadá to dobře, taková průměrná knížka. Třeba se jednou odhodlám a ve slovenštině si ji přečtu :)
    Super recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priemerná, romantická kniha pre dievčatá. :) Ak sa k nej dostaneš, určite budem zvedavá na tvoj názor.
      Ďakujem. :)

      Odstrániť
  3. Mne ten koniec vôbec nevadil...aspoň to schladilo tú prehnanú sladkosť..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne ten koniec prišiel taký... pritiahnutý za uši, nehodil sa mi tam celkom... :)

      Odstrániť
  4. Povedená recenze :) O knížce jsem nikdy neslyšela, ale zaujala mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knihu som si chcela kupiť ale teraz neviem..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja recenzia vyznie dosť negatívne, len mne tá knižka jednoducho vôbec nesadla. Je to otázka vkusu :)

      Odstrániť
  6. Po knižke som pravdupovediac túžila, ale dala som jej čas a ďakujem za naozaj vydarenú recenziu s naozaj diskrétne podaným negatívnym názorom, klobúk dole! Aspoň nemusím plýtvať mojim časom, nemám rada z-amerizované knihy v slovenskom prostredí. Som rada, že som sa stretla aj s takýmto názorom, možno niekedy, keď budem mať prečítané už všetky možné knihy :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jóój ďakujem, trošku mi odľahlo, pretože som si myslela, že tá recenzia vyznie zle. :3
      Súhlasím. Keď sa už knižka odohráva v slovenskom prostredí, neoplatí sa vsúvať americké a cudzokrajné zvyky atď.
      :D Ak by si sa k nej predsa len dostala, som zvedavá na tvoj názor.

      Odstrániť
  7. Juva, aspon nelituji, ze my ji u nas nemame. :)
    Pekne jsi to sepsala, moc pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Takto tu knihu som citala bola uplne uzasna aj ked koniec dost tragicky. Vazne odporucam

    OdpovedaťOdstrániť
  9. koľko stoji ta kniha dievča s maskou ????

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)