sobota 18. októbra 2014

RECENZIA: Jamie McGuire: Proroctvo

Žáner: Sci-fi, New Adult
Séria: Providence 
Diel: #2
Vydavateľstvo: Yoli (SK)
Počet strán: 319
Väzba: Paperback
Originál názov: Requiem 


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu YOLI





Uvádzať čitateľom autorku by bolo asi zbytočné. Každý už aspoň raz počul o Krásnej katastrofe či zombie thrilleri Ranč na červenom vrchu. 
Obľúbencom fantasy neušla ani jej séria s názvom Providence a nejeden autorkin fanúšik ihneď siahol po vydaní prvého dielu s názvom Prozreteľnosť (recenzia).



Recenzia v celom článku.



Okolo Prozreteľnosti sa vzniesla vlna sklamania, znechutenia a niektorí na prečítanie pokračovania s názvom Proroctvo ani nepomysleli. Pridávam sa ku väčšine a súhlasím, že prvý diel rozhodne nevyšiel, no takisto mám vo zvyku dať pokračovaniam šancu a tak sa tomu stalo aj teraz. 

Po miernej výmene názorov medzi anjelmi a démonmi na konci prvého dielu vstupujeme do Proroctva oboznámení s predchádzajúcimi udalosťami. Bez otca Jacka, 
(ku ktorému sa myšlienkami vracia a nočné mory o jeho smrti jej nedávajú spávať), s démonmi v pätách sa Nina vyrovnáva s problémami ľudského života. Vyžaduje sa od nej nástup do funkcie výkonného riaditeľa firmy Titan Shipping, nesmie zanedbávať školu a, samozrejme, na prvom mieste je vzťah s Jaredom. 

S nadšením, dokonca priam s radosťou som prevracala prvé stránky a to vďaka tomu, že autorka to hneď na počiatku rozbalila. Akcia v úvode? To by som nikdy neočakávala. 
Bohužial, moje nadšenie upadlo, keď som sa dopracovala k Nininým myšlienkám a konaniu. Ostala rovnako detinská, hlúpa a vzťahovačná. Na druhú stranu v práci sa chová zodpovedne a miestami som sa až čudovala, že mi dokáže byť sympatická. Ale vážne len miestami.

Zastávam však názor, že keby autorka vymyslela lepšiu hlavnú hrdinku, ktorá by sa do žánru fantasy hodila, z čoho vyplýva, že by bola akčná, múdra, dokázala by logicky uvažovať a neplakala by, keby je jej miláčik dva dni preč, kniha by bola oveľa kvalitnejšia a zaujímavejšia. 
Veľký kameň úrazu na príbehu je práve jej vzťah s Jaredom. Každý z nás má v sebe kúsok z romantickej duše a rád si prečíta aj o láske, ale ich vzťah je aj na mňa príliš a kniha predsa patrí do žánru fantasy, čiže to predpokladá aj poriadnu záplatku nadprirodzena.
Kriticky musím uznať, že narozdiel od Prozreteľnosti, tu sme sa nadprirodzena dočkali. V malej miere, ale predsa. Démon Shax ani tentokrát nezastával popredné postavy (čo je škoda, pretože záporné postavy sú základom dobrej fantasy), no aj napriek tomu čitateľa poctí svojou návštevou. Je mi nutné spomenúť, že spisovateľka načrela aj mimo témy anjelov a zakomponovala do deja aj postavy podobné bosorkám. (Tí, ktorí čítali vedia o koho ide.)

Vedľajšie postavy, ako napríklad Claire a Bex, sa mi do pamäti vryli oveľa viac ako hlavní protagonisti. Claire je typický príklad ako má hrdinka vyzerať a Bex je  za každú cenu vtipný a nabudený na akciu. 
Je tu ešte jedna postava, ku ktorej som sa nevyjadrila a je ňou práve hlavný hrdina Jared. Ani po niekoľkominútovom premýšľaní neviem čo o ňom povedať. Ako sa hovorí v prenesenom význame, je nemastný-neslaný. Podobne ako v prvom diele nedokáže ničím zaujať, v najdôležitejších momentoch je impulzívny. Platí u neho to isté, čo u Niny. Autorka neprepracovala postavy k dokonalosti.  



"Oplakala si svoj bývalý život, Nina Greyová."

Od vydavateľstva YOLI sa mi do rúk dostali zatiaľ len tri knižky, no nedá mi znova nespomenúť praktický formát knihy. Je ľahučký, neohýba sa a pôsobí opticky menší. 
Príbeh ubieha rýchlo vďaka skvelému jednoduchému štýlu písania. Ak by som druhý diel mala znova porovnávať s prvým, tak Proroctvo je jednoznačne kvalitnejšie čítanie. Nachádza sa tu menej vyvatovaných miest a dôležité: Je tu akcia, ktorá sa drží až do konca. Teším sa na záverečný diel a dúfam, že autorka to rozbalí naplno! :)



HODNOTENIE: 3/5













5 komentárov:

  1. Jaaaj človek by mal niekedy chuť tie hlavne hrdinky preplieskat :-) Ja ako veľký fanúšik zombie - milujem zombiekov - som poskulovala po tom Ranci na cervenom vrchu, ale odradili ma nie práve lichotivé recenzie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som icy vedela pozabíjať, hlavne keď mi ničia dojmy na knihu. :D Ja som tiež po ňom pokukovala, no nejako som sa ešte neodhodlala ku kúpe. :)

      Odstrániť
  2. Tak to je fajn, že je to celé trošku akčnejšie, ale asi si knihu aj tak nechám ujsť, nemám na Ninu a Jareda akosi náladu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňa táto seŕia až tak nezaujala a druhému dielu neviem či dám šancu :) Super recenzia ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Po Prozreteľnosti som vážne nevedela, či siahnem aj po pokračovaní, ale stalo sa. A bola som trošku aj prekvapená, že to bolo o niečo lepšie. :) Ďakujem :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)