nedeľa 12. októbra 2014

RECENZIA: Bettina Belitz: Ukradnuté sny

Žáner: Romány pre dievčatá
Séria: Ukradnuté sny
Diel: #1
Vydavateľstvo: Fragment (SK)
Počet strán: 464
Väzba: Pevná väzba s preobalom
Originál názov: Splitterherz



Daj si pozor, kto vstupuje do tvojich snov! 

Prvá časť desivej série!





Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment



Ľudské sny sú nevyspytateľné a v mnohých prípadoch nerozlúštiteľné. Svoje by vedela povedať aj mladá Elisabeth Sturmová, ktorej sny nemajú ďaleko od reality. Už v prvú noc v novom dome, kde sa spolu s rodičmi presťahovali, trpí zlými snami. Zlé v jej živote nie sú len jej sny. Ako by ona sama povedala, v jej živote nie je nič pozitívne. V škole bola odjakživa outsiderkou, v oblasti voľnočasových krúžkov nemehlom a v osobnom živote niktoš. 

Počas večernej prechádzky uvidí z jazera vystupovať tmavú siluetu postavy sprevádzanú modrými zábleskami. O pár dní neskôr ju počas silnej búrky zachráni tajomný chlapec na čiernom koni. 
Prečo je Colin záhadný? Prečo ho nikto nemá rád? A prečo ho každé dievča považuje za netvora len Eli nie? 

Pri hľadaní odpovedí neodhaľuje iba Colinové tajomstvá, ale aj tajomstvá vlastnej rodiny. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ukradnuté sny na prvý pohľad pôsobia zaujímavo vďaka anotácii, ktorú môžete nájsť na stránkach vydavateľa. Obálka je minimalistická a taktiež dokáže upútať čitateľa. Po zbežnom prelistovaní sú takisto pekným prvkom púpavové hlavičky pri názve každej kapitoly. 
Recenzia v celom článku...

Autorkin štýl písania dokáže naplno pohltiť obľúbencov opisu. Ja sa, bohužial, do spomínanej kategórie neradím a preto ma knižka nedokázala úplne vtiahnúť do deja. Príde mi zbytočné opisovať búrku na celú stranu, každý z nás predsa vie, že pri búrke prší, padajú listy a hrmí. 
Príjemným oživením v príbehu sú nie tak časté prvky poetiky. 
Pri čítaní som sa strácala, nedokázala som určiť, či ide o sen alebo realitu. Dokonca tu bolo nekonečne veľa odbočení od hlavnej zápletky a to ma vedelo poriadne zmiasť, nehovoriac, že tieto odbočenia niekedy nedávali vôbec žiadny zmysel. 
Zámerom spisovateľky bolo vytvorenie nového fantasy sveta, čo sa jej aj podarilo. No prísť na scénu s niečím novým prináša aj značné riziko. Upíri, vlkodlaci, kúzelníci.. to všetko tu už bolo. Nočné mory žijúce ako ľudia ani zďaleka nie. 
Skvelý námet, nie tak skvelo spísaný. Existencia a život nočných môr je slabo vykreslený, akcia sa kdesi v pozadí črtá - nuž nikdy sa naplno neprejaví.
Koniec koncov kompozícia kapitol je predvídateľná a opakujúca sa. Autorka sa nevyhla ani klišé prvkom. Do prvej polovice ani nie je možné zistiť o čom knižka poriadne je a dej sa strašne pomaly vlečie. 

Základom knihy je sympatická hlavná hrdinka, prípadne hlavný hrdina. Elisabeth patrí medzi postavy, ktoré zďaleka nie sú sympatické. Už od prvých viet sa na všetko sťažuje, na všetko nadáva. Nikdy nemala pravých priateľov a ani sa nečudujem, keďže sa ku každému správa ako k odpadu. Chová sa detinsky a svojím konaním je pomerne trápna. Príznačnejším názvom knihy by bolo: Slzavé údolie Elisabeth Sturmovej, pretože nie je možné, aby normálny človek nad všetkým plakal. 
Na druhej strane Colin predstavuje príjemnú a záživnú postavu. Jemu podobné postavy obľubujem. Má v sebe iskru. Je sebaistý, zdravo arogantný a jeho humor je značne ironický. Narozdiel od Eli vystupuje dospelo a rozumne. Veľká škoda, že práve takýto druh hrdinu je v tejto nie veľmi podarenej knihe. 

Na Ukradnuté sny som sa tešila. Po prečítaní anotácie som neočakávala fantasy, ale dočkala som sa jej. Počas čítania sa mi zdalo, že strany vôbec neubúdajú. Ako som už vyššie spomínala, príbeh má úžasný, originálny námet, no bohužial nie vždy sa všetko podarí. V súvislosti s tým ma Sny veľmi sklamali. Čakala som niečo záživnejšie, akčnejšie a pútavejšie. V malej miere ma však koniec navnadil na pokračovanie. Som rozpoltená. Na jednu stranu by som po pokračovaní ihneď skočila, no na druhej strane po tom netúžim. Mne osobne knižka teda nesadla, no nehovorím, že nesadne každému. Určite sa nájde niekto, kto ju môže aj milovať. Každej knižke treba dať nádej a uvidíte, možno to budete práve vy, kto si na ňu nenechá dopustiť. 


HODNOTENIE: 3/5









2 komentáre:

  1. Recenziu som si prečítala a potom knihu...tiež nie som obľúbenec veľkého opisu ale skoro z ničím tu nesúhlasím... Každopádne som rada, že recenzia nie je ako každá iná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý čitateľ má iný vkus, každému sa páči niečo iné. Moja recenzia je subjektívna, nebudem klamať, že som knihou bola ohúrená :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)