piatok 15. augusta 2014

RECENZIA: Michael Connelly - Bohovia viny

Žáner: Krimi
Vydavateľstvo: Slovart SK
Počet strán: 352 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Originálny názov: The Gods of Guilt 

Anotácia:

Charizmatický Michael Connelly je ikonou amerického detektívneho románu. Popularitu si už dávno získal aj u slovenských čitateľov. Tí netrpezlivo očakávajú každú z jeho nových kníh. Napísal dvadsaťpäť románov a niektoré z nich boli sfilmované. 

V románe Bohovia viny advokát Mickey Haller opäť rozohrá smrteľne nebezpečnú partiu – poškuľuje po poste okresného prokurátora. Kariérny rozlet mu však skomplikuje jeho nový prípad. Haller obhajuje klienta, ktorý je obvinený z vraždy, a zároveň vyšetruje smrť prostitútky Glorie Daytonovej, svojej bývalej chránenkyne, ktorej pomáhal začať nový život. Postupne však zistí trpkú pravdu: niektorí zločinci sú chránení lepšie ako ktorýkoľvek z jeho klientov. Pre Mickeyho nadobúda pojem „bohovia viny“ celkom nový rozmer. Nie sú to iba porotcovia na súde, ale aj tí, ktorým v živote pomohol, no i tí, ktorým ublížil.



http://www.najlacnejsieknihy.sk/produkt/00165180/bohovia-viny.html
Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu najlacnejsieknihy.sk




Po dlhej dobe sa mi do rúk dostala kriminálka a to konkrétne Bohovia viny od Michaela Connellyho. Toto bola moja prvá kniha, ktorú som od tohto spisovateľa čítala. No napriek tomu je Michale Conelly známi svojimi kriminálnymi románmi a v súčastnosti sa radí medzi najlepších amerických autorov detektívok.

Spod jeho pera vyšlo už 26 kníh, ktoré sú známe po celom svete a niektoré boli aj sfilmované. A do slovenčiny bolo preložených 25 kníh.

 Ako som už písala, toto bola prvá kniha, s ktorou som sa zatiaľ od autora stretla, ale v budúcnosti sa to hodlám zmeniť. Táto kniha je podľa môjho názoru do najmenších detailov prepracovaná a nenašla som na nej žiadnu chybičku krásy. Či už sa to týka súdnych pojednávaní alebo všetkého čo sa týka vyšetrovania vraždy.


Hneď na začiatku sa príbeh odohráva v súdnej sieni, kde náš hlavný hrdina Mickey Haller obhajuje svojho klienta Leonarda Wattsa, ktorý je obvinený z toho, že nútil ženy vystúpiť z ich áut s následne autá ukradol aj zo všetkým čo v nich bolo. Keď sa mu nepodarilo zlomiť svedkyňu, vrátil sa k stolu a dal svojmu klientovi signál, aby na neho zaútočil. A tak museli zrušiť súdny proces. Avšak toto je len jeden z ďalších vedľajších prípadov, ktorými sa Mickey zaoberá.

If you lie, I fly — that’s my rule.”

Mickey získal nového klienta Andreho La Cosse, pasák, ktorý riadi prostitútkam ich webové stránky a dohadzuje klientov. La Cosse je obvinený z vraždy jednej prostitútky. Pre Mickeyho je veľkým prekvapením, keď zistí, že zavraždená je jeho bývala klientka Gloria Daytonová, na ktorú mal vždy slabosť. A pomaly začína veriť v nevinu svojho klienta, a preto má veľký záujem tento prípad vyriešiť a zistiť čo sa naozaj stalo Glorii. Mickey žil len pre prácu. Bol už druhýkrát rozvedený a z prvého manželstva mal dospievajúce dcéru Hayley, ktorá so svojim otcom nechcela mať nič spoločné a aj preto sa s nim odmietala stretávať. Mickey bol veľmi zaujímavá postava, ktorá ma hneď od začiatku zaujala aj keď neviem čím presne. :)
Kniha bola veľmi pútavo písaná, neustále sa tam objavovali nový podozriví alebo svedkovia a tak čitateľ nemal najmenšie tušenie, kto je v skutočnosti vinný z vraždy Glorie. S každým podozrivým či svedkom sa príbeh čoraz viac zamotával a nalaďoval napínavú situáciu. Ako sa dej odvíjal, čitateľ sa postupne dozvedal skryté tajomstvá zo života Glorie Daytonovej.  
V knihe sa nachádzalo veľa vedľajších postáv, ktoré do deja krásne a s eleganciou zapadli. Autor sa do najmenších detailov vyhral s ich charaktermi a oživil nimi dej.
A preto túto knihu môžem len odporúčať a dávam jej plný počet bodov. Tí, ktorý milujú kriminálky budú z tejto knihy potešení.


Hodnotenie: 5/5

4 komentáre:

  1. Knihu ani autora neznám. Takovýhle krimi moc nečtu, takže se ani nedivím, ale mohlo by to být dobrý. Takovéhle knihy většinou čtivé a napínavé jsou a mě osobně baví. Tak pokud bych se ke knize dostala, tak bych si ji přečetla. Hezky napsaná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som o autorovi tiež počula prvýkrát len vďaka tejto knihe a veľmi ma zaujala :). A aj preto si chcem od Michaela Connellyho prečítať viacej kníh.
      Ďakujem :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)