pondelok 23. júna 2014

RECENZIA: Rick Riordan - Bohovia Olympu: Neptúnov syn

Žáner: Fantasy
Séria: Bohovia Olympu
Diel: 2. diel
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 488 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba

Anotácia: 
Nezvestný Percy Jackson sa vracia! Stratil však pamäť a nevie, kto je, odkiaľ prichádza a aké je jeho poslanie. Z hlbokého spánku sa zobudil u vlčice Lupy, ktorá ho poslala do Tábora Jupiter, rímskej obdoby Tábora polokrvných. Všetci okolo neho ho považujú za syna boha Neptúna, rímskeho boha morí. Spoločne s ďalšími členmi tábora, Frankom a Hazel, odchádza na Aljašku, aby naplnil dávne proroctvo. Podarí sa im tam oslobodiť boha smrti Thanata, ktorého uväznili obri? Aké ďalšie nebezpečenstvá čakajú Percyho, ktorému sa počas cesty začína vracať pamäť?




Za poskytnutie výtlačku ďakujem 
internetovému kníh kupectvu iPark. 



Asi pred mesiacom som Vám priniesla recenziu na prvý diel zo série Bohovia Olympu od Ricka Riordana. A dnes sa môžete začítať do recenzie, ktorá je venovaná 2. dielu tejto úžasnej série.



Autor nám opäť ponúkol, kúsok zo svojho talentu. Znovu sa môžeme začítať do knihy, kde je o nudu postarané. Ja sama som sa nevedela od knihy odtrhnúť a chcela som neustále vedieť, že čo bude ďalej, ako sa situácia vyvinie a na aké miesta sa v tomto 2. diely naši hlavný hrdinovia (Percy, Hazel a Frank) dostanú.
Rick Riordan nám na 488 stranách opísal jedinečný a nezabudnuteľný príbeh, ktorý bol nasýtený napätia, odhodlanosti, priateľstva, odvahy, nebezpečenstva... A takto by som mohla pokračovať až do rána. 
Kniha bola písaná veľmi podobne ako prvý diel. Percy Jackson stratil pamäť rovnako ako Jason v 1. diely. A Frank spolu s Hazel mali pred ostatnými a zároveň aj medzi sebou tajomstvá, s ktorými sa báli navzájom zdôveriť.
Ak by som mala porovnať tento diel s prvým dielom, musím pripustiť, že mne osobne sa viac páčil 1 prvý diel.
V Proroctve mali Leo a Piper tiež svoje vlastné tajomstvá, ale skoro až do konca knihy sme si neboli na čistom a stále tam bol priestor pre našu fantáziu a rozmýšľanie, že čo to asi tak môže byť. Zatiaľ čo tu to bola spravené tak, že hlavne postavy nevedeli tajomstvá tých druhých až tak skoro, ale čitateľ sa o nich bohužiaľ dozvedel na môj vkus priskoro a neostal priestor pre fantáziu. 
A druhá vec, prečo sa mi viac páčilo Proroctvo ako Neptúnov syn je tá, že Neptúnov syn už nebol pre mňa niečo nové. Bola to knihy, ktorá bola písaná na rovnaký spôsob ako 1. diel. A približne som aj tušila vďaka 1. dielu, že čo sa tam asi tam môže stať.
Ale odhliadnuc na podobnosť 1. dielu, bála som sa že druhý diel bude oveľa horší, ako to je už takmer zvykom pri sériach. Ale druhý diel ma vôbec nesklamal a neviem sa dočkať pokračovania tejto série. Na to ako to bude všetko pokračovať, ako sa ďalej vykreslia charaktery postáv.


Autor sa dokonale vyhral so svojimi postavami. Všetky postavy boli špecifické. Málo ktorému spisovateľovi sa podarí vykresliť tak veľa postav a úplne rozdielny, svojských. Ani jedna postava nebola nudná a otrepaná. A to sa netýka len našich 3 hlavných postáv, ale aj vedľajších.
Tí čo čítali sériu o Percym Jacksonovi sa určite potešili, že tento charizmatický človek sa opäť stane hlavnou postavou, respektíve jednou z hlavných postáv. Myslím si, že Percyho musia mať všetci radi. Je milý, odvážny, nesmierne šarmantný a čitateľ si ho ihneď zamiluje. :3 Najviac sa mi na jeho postave páčila jeho lojálnosť a odhodlanosť spraviť všetko pre svojich priateľov. 
Hazel s Frankom sa mi tiež veľmi zapáčili. Každí z nich bol odlišní, no obaja boli nesmierne sympatický, odvážny a odhodlaní dotiahnuť veci až do konca. 
Veľmi ma zaujala postava Oktaviána, ktorý sa najviac líšil od ostatných postáv. Podľa mňa bol máličko pošahaný. Ale aj tak sa mi páčil. Na ňom boli veľmi zaujímave jeho proroctvá a jeho veštenie z plyšových mackov.


Na záver, môžem túto knihu odporučiť všetkým, ktorý milujú fantasy knihy a majú radi napätie, pretože to tejto knihe nechýbalo. Odhliadnuc od  1.diela dávam tejto knihe plný počet. :)



Hodnotenie: 5/5

S pozdravom



1 komentár:

  1. Ja som sa zatiaľ dostala len k prvému dielu, no ten ešte nemám celý dočítaný, ale zatiaľ to vyzerá skvelo. A ako čítam recenziu, tak druhý diel nebude o nič horší. Nesmierne sa teším na druhý diel. Inak skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)