sobota 3. mája 2014

RECENZIA: Lisa McMann: Prekliate mesto

Žáner: Sci-fi, fantasy
Vydavateľstvo: Fragment(SK)
Počet strán: 224
Väzba: brožovaná
Originál názov: Cryer's Cross


Anotácia: 
Cryer's Cross je mestečko, kde sa takmer nič nedeje... až do chvíle, keď sa bez stopy stratí jedna študentka miestnej školy. Kendall Fletcherová sa s ňou príliš nepoznala, ale keď zmizne aj jej najlepší kamarát Niko a Kendall začne počuť jeho hlas, má strach, či náhodou nezošalela. V mestečku Cryer's Cross sa deje niečo neprirodzené a Kendall musí odhaliť dlho skrývané tajomstvá jeho obyvateľov...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knizny.sk






Všetko to šialenstvo a záhady odštartovalo zmiznutie Tiffany Quinovej, ktorá  jedného dňa, nevedno kam, jednoducho zmizla. Odvtedy ju nikto viac živú nevidel. 


Recenzia v celom článku :)


Celé mestečko Cryer's Cross smúti a nerozumie, prečo zmizla. Ľudia na ňu neustále myslia.

Myslí na ňu aj Kendall Fletcherová, ktorá postupom času prichádza na to, že jej zmiznutie určite nebolo obyčajné. 
V škole sa začína nový školský rok, no nálada je napätá a nikto sa o Tiffany nechce ani len zmieniť. Študenti sa obávajú "neznámeho únoscu" a na školu sa nedokážu sústrediť. 
Od pochmúrnych myšlienok ich odvedie správa o nových študentoch. Sú pre nich prekvapením, pretože do Cryer's Cross sa už dlhšie nikto nenasťahoval. Ide o súrodencov Obregonovcov. Jacián (čo sa číta Chasián, vážne divné meno) a Marlena. 
Na Jaciánovi nie je však divné len jeho meno. Pôsobí nebezpečne a odmerane. Akoby najradšej každého zmlátil, len preto, že sa ne neho pozrie. Čo je trochu klišé, nový žiak a samozrejme pôsobí ako ten najnebezpečenejší.
Kendall spolu s jej najlepším priateľom Nikom sa od neho držia ďalej. Až pokým sa Niko nezačne správať čudne a na ďalší deň nezmizne.  
Jej pátranie po veciach, ktoré sa v meste dejú, začína v momente, keď na Nikovej starej lavici nájde desivý nápis. A tento nápis sa neustále mení a volá o pomoc. 



"Čo sa to v našom mestečku deje? Prečo nám začínajú miznúť deti?"


Kendall ma od začiatku zaujala. Je to milé dievča, ktoré má svojich priateľov a s rodinou vychádza veľmi dobre. Je to obyčajná študentka.. teda skoro. Trpí obsedantno - kompulzívnou poruchou, ľahšie povedané pociťuje nutkanie na rôzne nezmyselné správanie, ako napríklad neustále kontrolovanie zámkov, počítanie kvapiek dážďa a podobne. Občas ju to dostáva do nervového amoku, ale nakoniec jej to zachráni život. Autorka skvelo opísala chorobu a naznačila, aký ťažký život s ňou je. 
Je odvážna a samostatná. Čo sa mi na nej veľmi nepáči je dôverčivosť a hlavne jej priveľká paranoja. 

Nedokážem si pomôcť, ale pri čítaní mi mestečko Cryer's Cross neskutočne pripomínalo western (alebo Texas). Klobúky, kone, farmy... Ale ono sa to pritom odohráva v prítomnosti, tak neviem, či som ja vadná, alebo je to zámer autorky. 
Od autorky som čítala jej známu sériu V zajatí snov a vzhľadom na ňu musím povedať, že Prekliate mesto je o 100% lepšie. Teda aspoň pre mňa. 
Záver sa mi páčil, pretože ma vždy fascinovalo duchovno a dokonca naň aj verím. Situácie boli nepredvídateľné, čo beriem ako veľké PLUS. 
Kniha je vhodná pre kohokoľvek. Najideálnejšia pre ľudí, ktorí relaxujú. 


HODNOTENIE: 5/5







7 komentárov:

  1. Knihu jsem zatím nečetla a abych řekla pravdu, vím, že jsem ji číst chtěla a zapomněla na ni :-D.. Teď jsi mi ji připomněla a určitě si ji chci přečíst :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite nebudeš ľutovať, keď si ju prečítaš :P Mňa veľmi prekvapila.

      Odstrániť
  2. Já ji četla už hodně dávno a mě naopak zklamala. Čekala jsem trochu více akce, takže jsem se chvílemi i nudila. :) Ale sto lidí, sto chutí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Môže byť :) Ako sa vraví 100 ľudí, 100 chutí.. :) Ono najlepšie asi je urobiť si vlastný názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vidíš taky jsem na ní úplně zapomněla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knihu som si ešte neprečítala, nejak výrazne ma nezaujala, no po tvojej recenzii to určite zmením :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa inšpirovala k prečítaniu tejto knihy :)
      Dúfam, že sa ti bude páčiť tak ako mne ! :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)