piatok 16. mája 2014

RECENZIA: Jude Deveraux: Černý lev

Žáner: Historický román
Vydavateľstvo: Baronet (CZ)
Počet strán: 349
Väzba: Pevná s preobalom
Originál názov: Black Lyon

Anotácia:

Statočnému anglickému dobyvateľovi hovoria Čierny lev kvôli jeho odvahe leva. Medzi nepriateľmi alebo ženami nemá sebe rovného – pokiaľ sa nestretne s Lyonene, zelenookou kráskou, ktorej nezlomný duch sa vyrovná tomu jeho. Odvážne dievča zdolá každú hrozbu, aby mohla stáť po jeho boku, pokiaľ ju žiarlivosť a kruté klamstvá nezavedú cez Írske more do smrteľného nebezpečia. Zachrániť ju môže len jediný muž. Jedine Čierny lev má dostatok odvahy, aby zničil spiknutie, ktoré ich rozdelilo a hrozí rozťať putá lásky, ktoré ich spojili navždy.






Černý lev mi už dlhšie zapadal na poličke prachom. Skvelá obálka a ešte lepší názov ma však usvedčil, aby som po knižke siahla.

Recenzia v celom článku :)




Ranulf de Warbrooke, častejšie prezývaný Čierny lev. Muž, ktorého od dávnych čias sprevádzajú tie najdesivejšie povesti. Rodičia nestrašia svoje deti bubákom, ale jeho menom. 

Každý sa ho bojí a chová k nemu veľký rešpekt. Ľudia si šepkajú, že je splodencom pekla. Aby toho nebolo málo, nikto ho nevidel ešte sa usmievať. Tak z takéhoto tvrďasa naozaj sála nebezpečenstvo. A práve tento obávaný diabol navštívi pevnosť Lorancourt, kde sa na stretnutie s ním chystá mladá barónka Lyonene. Lyonene je krásou leva očarená a hneď pri prvom pohľade si je istá osamelosťou, ktorá sídli v jeho duši. Od prvého momentu preskočí povestná iskra, ktorá sa počas príbehu nestratí. Ranulf sa ženám vyhýba už nejaký ten čas, avšak mladá barónka mu počaruje. Cíti, že ona by mohla byť tou pravou. Odváži sa riskovať a po pár krásne prežitých dňoch sa šťastne zasnúbia. Lyonene je naradostená z vidiny svadby. Má to byť tá najkrajšia vec v jej živote. Ale ide predsa o Čierneho leva. Rozplynie sa šťastie alebo naopak pretrvá? Čo "levie" zasnúbenie a následne svadba pre oboch znamená?

"Oči a vlasy má tmavé jak Satan. Dokonce i jeho kůň je celý černý."

Lyonene je mladé vychované dievča. Jej správanie však občas prekonáva hranice slušnosti. Jej hašterivosť a drzosť mladého Ranulfa privádzajú do šialenstva. 

Vymyká sa normálu mladého dievčaťa v tých dobách. Či už svojou povahou, alebo krásou. Mňa si získala hlavne svojou odvahou a neskrotnosťou. (Spomínanými schopnosťami si každého získala aj v knihe). 
Čierny lev, teda Ranulf je vcelku komplikovaná osoba. Je ťažké sa v ňom vyznať, no po čase si na neho zvyknete. Je jasné, že ho ovláda žiarlivosť (čo sa mu ani nečudujem) a jeho chovanie nie je vždy dokonalé. Naplno ho pohlcujú obavy a nedôvera. 
Ich vzťah miestami pripomínal Krásku a Zviera. (Aj keď nádherné Zviera :D).

Knižku odporúčam každému milovníkovi historických románov. Príbeh nie je jednotvárny, je pretkaný rôznymi zvratmi, postrannými zápletkami a sprevádzaný humorom. 

Jednoduché čítanie. 

HODNOTENIE: 5/5






7 komentárov:

  1. Po knize pokukuji už delší dobu, ta obálka je nádherná.. ale nevím, jestli se mi chce vracet k historickým romancím, dřív jsem je měla moc ráda, ale nějak jsem z nich "vyrostla".. ale teď nad knihou zase začínám uvažovat :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa veľmi zaujal názov tejto knihy ! :) Myslím si, že táto kniha by mohla byť dobrým návratom k historickým románom ;)

      Odstrániť
    2. No právě, takové ty klasické plné vévodů moc nemusím.. Mám ráda takové, kde jsou piráti, rytíři nebo unesené ženy, když jde jen o intriky a samé bály, to už pro mě děj není..

      Odstrániť
    3. Nechcem spoilerovať, ale tak môžem povedať, že to nie je taký jednoduchý predvídateľný príbeh.. deje sa tam toho vážne dosť a má to viac zápletiek, ako spomínaš unesené ženy, rytieri.. a bály.. tak tých je tam minimálne. Neviem či poznáš príbeh Ohne v zime od Johanny Lindseyovej.. ak áno, tak má to pár spoločných čŕt ;)

      Odstrániť
    4. Přesvědčila jsi mě, přečtu si to :-)

      Odstrániť
    5. Som rada, dúfam, že sa ti bude páčiť tak ako mne :)

      Odstrániť
  2. Znie to celkom fajn, mohla by som si prečítať dačo historické.:D A bad guys sú super.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)