utorok 4. marca 2014

RECENZIA: Michelle Hodkin - Čo sa stalo Mare Dyerovej

Podrobnosti:
Originálny názov: The Unbecoming of Mara Dyer
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 392 strán
Väzba: pevná väzba
Séria: 1.časť trilógie o Mare Dyerovej
Dátum vydania: 19.4.2013

Anotácia:
Mara Dyeovrová neverí, že by jej život mohol byť ešte viac zamotaný. Nielenže si vôbec nepamätá, ako sa dostala do nemocnice, kde sa práve prebrala, ale nevie nič ani o nehode, pri ktorej zomreli jej najlepší priatelia a frajer. Mare sa však takmer nič nestalo. Lekári sa domnievajú, že nový začiatok v novom meste pre ňu bude tým najlepším riešením, a spomienky tak môžu pomaly vyplávať na povrch. Marin nový život sa však stále viac komplikuje.

Tváre mŕtvych priateľov má pred očami denno-denne. A potom... zrazu...vidí aj smrť ľudí naokolo iba chvíľu pred tým, než sa to stane. Je jej jasné, že sa asi zbláznila. A keď si je už istá, že to ani nemôže byť horšie, Noah Shaw, najkrajší chlapec, akého kedy videla, ju odmieta nechať na pokoji... Čo má vlastne za lubom?


Priznávam, že keď sme písali internetovému kníhkupectvu Alterego, nemala som absolútne poňatia o čom táto kniha je. Jediné čo som vedela, bolo, že sú na ňu v celku dobré ohlasy. A keďže som nevedela akú knihu by som si mala vziať tak som brala  túto. A musím povedať, že túto svoju voľbu neľutujem.
Knihu si môžete zakúpiť TU.
A touto cestou by som sa chcela ešte raz poďakovať internetovému kníhkupectvu Alterego.

Prečítajte si celú recenziu v celom článku.



Musím povedať, že už som prečítala veľmi veľa kníh. Ale nie každá sa mi zapáči a máloktorú si zapamätám. Ale s nesmiernou radosťou priznávam, že táto kniha nepatrí ani k jednej skupine. Pretože táto kniha u mňa patrí k tým, ktoré mi okamžite prirastú k srdcu.

Môj názor (môže obsahovať spojlery):

Zaujímavý a hlavne atypický začiatok a následný napínavý dej, spojený s autorkiným nadaním na písanie. Čo viac by si človek mohol priať??
Autorka presne vie, ako človeka hneď na začiatku knihy zaujať. Však posúďte samy. Prinášam Vám prvú vetu z knihy: "Moje meno nie je Mara Dyerová, ale právnik mi povedal, že nejaké meno musím mať."

Michelle Hodkin je skvelá a nesmierne nadaná spisovateľka, ktorá si svojím štýlom získa nejedného čitateľa. V knihe na vykreslenie deja používa jednoduché a bežné frázy určené pre nás ročných. Zápletka sa pomalinky približuje ku detektívke s poriadnym nádychom psycha a tajomna nad celým dejom a s najväčším prekvapením na konci knihy a s krásnym otvoreným koncom, ktorý úžasne spĺňa svoju úlohy a to, navnadiť čitateľa, aby si ihneď išiel kúpiť aj ďalší diel, lebo chce vedieť ako sa to vyvinie. 

 
Dej sa pomaly odohráva a stále viac zamotáva. Začína sa prebratím Mary v nemocnici, ktorá jediná s pomedzi svojich kamarátov prežila nehodu. A aby to nestačilo na nič si nepamätá...
Mara je ten typ postavy, ktorá je úplne odlišná než všetci okolo nej. Je výraznou postavou, ktorá je trošku labilná (ale nie ja sa čomu čudovať) a nie vždy vie čo chce. Jej pocity sú miestami príliš komplikované a nepriehľadné a často sa v nech nevyznám. Ale treba uznať, že vďaka jej nejasným pocitom a neistote sa vie človek vžiť do jej komplikovanej situácie. Taktiež mala až príliš veľa problémov  a tak sa aj s rodinou presťahujú do úplne iného mesta, aby na všetko zabudla.


                                     Nová škola vždy prináša aj nových ľudí ... 
A jedným z nových ľudí bol aj záhadný, krásny a očarujúci Noah, ktorý vždy zachraňoval Maru, ktorá sa večne zamiešala do problémov. Má v sebe niečo vďaka čomu si ho ihneď zamilujete. Možno je v tom, že niekedy vystupuje ako "bad boy"... A možno, že nevieme hneď od začiatku čo je zač... Jeho postava sa postupne ~ ako sa dej odohráva ~ vykresľuje a vyvíja. A musím uznať, že autorka si dala na jeho postave záležať, pretože nakoniec Noah poriadne prekvapil. Ale veď prečítajte a posúďte samy.

Autorka si dala záležať aj na vedľajších postavách. Či už to bol Marin starší brat Daniel, ktorý stále stál pri Mare a podporoval ju alebo to bola Marina mama, ktorá mi miestami liezla na nervy, pretože neustále sa montoval do Marinho života a až príliš ju kontrolovala a tlačila od veci, ktoré Mara nechcela.

Povedzte mi, čo by to bola kniha bez kolízie (zápletky)? Žiadna. Pretože bez zápletky nemôže kniha existovať. A opäť skladám poklonu autorkinej fantázii. Mara vôkol seba vidí svojich mŕtvych kamarátov, ktorí zomreli pri nehode. Či ich už videla v zrkadle namiesto seba, na chodbách školy. Taktiež mávala halucinácie a rôzne preludy ako napríklad, že sa zrútila celá trieda, keď do nej vstúpila.
Čo by ste urobili, keby ste si pomysleli na smrť človeka a za pár hodín by ste presne toho  človeka našli mŕtveho presne takým spôsobom ako ste si to prestavovali...
Porozmýšľajte a možno sa dozviete ako sa cítila Mara...

Treba povedať, že táto kniha na mňa zapôsobila už len preto, že som knihu dočítal asi tak o 3.00 ráno, keď dom bola sama doma a bála som sa pozrieť do zrkadla :D :D :D :D


K dokonalosti knihe prispel aj perfektný preklad, s čím som sa už dlho pri knihe nestretla. Takže šup šup kúpiť si knihu ak ste ju ešte nečítali. J

Hodnotenie: 5/5


S pozdravom
Vaša RoBerta_D*


4 komentáre:

  1. Preklad bol úplne super, ja sa pri viacerých knihách preložených do slovenčiny pozastavujem nad kostrbatými vetami alebo divnými slovami (TMI), ale tu som nemala žiadny problém.
    Už mám za sebou aj čítanie druhej časti a musím sa priznať, že jednotka sa mi páčila o niečo viac. Väčšina ľudí chváli dvojku, ale u mňa je to skôr naopak. Už sa však veľmi teším na tretí diel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím, pretože nad niektorými prekladmi len pokrútim hlavou, pretože su naozaj hrozné. K dvojke som ešte bohužiaľ nedostala, ale dúfam, že sa to čoskoro zmení a budem sem onedlho pridávať ďalšiu recenziu. Tak som veľmi zvedavá, ako mňa druhý diel zaujme alebo sklame. :)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia. :) Po Mare pokukujem už dlhšiu dobu a koľkokrát som ju obchytávala v kníhkupectve! :D no psycho knihy moc nemusím, a preto som sa ešte neodvážila kúpiť si ju.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Neboj sa je to naozaj dobrá kniha a to psycho ťa nemusí odrádzať, pretože ja osobne tiež nevyhľadávam psycha knihy, ale túto moju voľbu neľutujem :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)