pondelok 24. marca 2014

Obľúbené ženské hrdinky (#2)

Katniss Everdeen (Hry o život)

Katniss je jednou z hlavných postáv série Hry o život. 
Na troskách bývaleho sveta vyrástol Panem, ktorý  je ovládaný všemocným Sídlom a v jeho okolí sa nachádza 12 obvodov. Panem si svoju moc dokazuje tým, že každý rok vyberie z obvodov 24 "dobrovoľníkov", ktorí sa zúčastnia Hier a tu bojujú o svoje prežitie. 
Aj napriek tomu, že Katniss vybraná nie je, prihlási sa ako skutočný dobrovoľník, aby ochránila svoju sestru, ktorá nemala to šťastie a vybraná bola.
Už tu nám autorka zanechala prvú charakterovú črtu - odvahu. Byť na jej mieste, sama neviem ako by som sa rozhodla a preto má u mňa veľké uznanie. 
V 16-stich rokoch sa obetovať pre rodinu, je pre mňa veľmi obdivuhodné.
Odvaha ju neopustila počas celej knihy a bola práve jedna z hrdiniek, s ktorou som sa v mnohom zhodla.
Nevzdávala sa. Jej motíváciou, aby bojovala a nenechala sa zabiť, bol sľub daný sestre.
Vyrastala v chudobných podmienkach a preto bol boj o holý život jej súčasťou od útleho detstva. Aby však mohla prežiť musela potlačiť hlas svedomia. Katniss bola veľmi šikovná a vynaliezavá.

Vedela si uvedomiť svoje priority. 

O Katniss by sa toho dalo napísať omnoho viac, ale je na samotnom čitateľovi, aby si utvoril na ňu vlastný názor a preskúmal celý jej charakter. 

Trilógia Hry o život sa dočkala aj filmového prevedenia a úlohu Katniss získala herečka Jennifer Lawrence. 

Na konci roku 2013 mal premiéru druhý diel s názvom Skúška ohňom a natáčanie tretieho dielu Drozdajka je v plnom prúde.  








Anotácia:
Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť chudobných obvodov. Sídlo vládne železnou päsťou a svoju moc dokazuje okrem iného tým, že si raz do roka vezme z každého obvodu jedného chlapca a jedno dievča vo veku od dvanásť do osemnásť rokov, aby sa zúčastnili na Hrách o život a pred zrakmi televíznych divákov bojovali na život a na smrť.
Šestnásťročná Katniss Everdeenová žije sama so svojou mamou a mladšou sestrou, o otca prišla pred rokmi pri banskom nešťastí. Keď nastúpi ako súťažiaca do hier namiesto milovanej sestričky, zdá sa, že si zvolila smrť. To však pre ňu nie je nič nové – boj o prežitie je súčasťou jej života od útleho detstva. Je rozhodnutá vrátiť sa domov, ale ak má zvíťaziť, musí potlačiť hlas svedomia a zničiť ostatných dvadsaťtri protivníkov.
Hry o život sú románom plným napätia, dobrodružstva aj lásky, a hoci dej sa odohráva v budúcnosti, dajú sa v ňom nájsť znepokojivé podobnosti zo života v súčasnosti.



*SMILEY*

7 komentárov:

  1. Katniss mám hodně ráda :), i když mi občas lezla na nervy :D :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katniss je skvelá :) Niekedy mi sice pripomínala len bábku ktorú ovládalo okolie (hlavne v tretej časti), ale vždy bojovala zo všetkých síl :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno, v trojke nebola moc suverénna a taká ako v predchádzajúcich dieloch. :)

      Odstrániť
  3. veľmi som si ju obľúbila - kniha je kniha a tá je vdýchla celkom iný charakter ako bol potom vykreslený vo filme :) a ja hlúpa som videla najprv film :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. U mě je to tak půl na půl spoustu věcí na ní obdivuji, ale někdy mi přišla až moc tvrdohlavá a občas se chovala jako generál, nemůžu jí ale upřít, že bojovala za správnou věc, za svou rodinu i přátele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Katniss patrí medzi moje naj obľúbené postavy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Katniss je síce stále odvážna ale niekedy som jej rozhodnutia fakt nechápala.... To však nemení nič na tom že patrí k mojim najobľúbenejším postavám :DD

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)