streda 8. januára 2014

RECENZIA: Christine Lauren: Božský bastard


Žáner: erotický román
Séria: Beautiful Bastard
Diel: #1
Vydavateľstvo: Jota
Počet strán: 304
Väzba: Pevná s preobalom
Originál názov: Beautiful Bastard

Po dlhej dobe tu máme znova recenziu a tentokrát na Božského bastarda.

Na začiatok musím povedať, že písanie tejto recenzie mi trhá srdce. Po Bastardovi som túžila dlhú dobu a mala som veľké očakávania. Bohužial kniha ma skôr sklamala ako potešila. :(

Anotácia: Chloe Millsová, chytrá a pracovitá študentka obchodnej administratívy, má jediný problém: svojho šéfa, Bennetta Ryana. Je náročný, nevychovaný, bezohľadný – a úplne neodolateľný. Božský bastard. Bennett sa vrátil z Francúzska, aby zaujal významné postavenie v rodinnom podniku. Vôbec nečakal, že asistentka, ktorá mu na diaľku pomáhala, je nádherné, nevinne provokatívne – úplne neznesiteľné – stvorenie, s ktorým sa bude musieť stretávať každý deň. Nikdy nebol priaznivec románikov na pracovisku. Ale Chloe pre neho predstavuje také pokušenie, že je ochotný pravidla nalomiť – alebo ich rovno zrušiť –, pokiaľ to znamená, že bude jeho. Keď ale ich túžba dospeje do najvyššieho bodu, budú sa musieť Bennett a Chloe rozhodnúť, čo všetko sú ochotní obetovať, aby jeden druhého získali.


Ako prvé by som chcela predstaviť toho, kto stojí za napísaním Bastarda. Christine Lauren predstavuje pseudonym pre dve autorky : Christinu Hobbs a Lauren Billings. Božský bastard je ich prvým dielom a ide o prepis úspešnej fan fikcie (na Súmrak) The office, ktorá mala na internete veľký úspech. Niekde sa dokonca píše, že rady na to, ako písať mužský pohľad mali od muža, ktorý sa náramne podobá Bennettovi (hlavnému hrdinovi knihy). 

                                      Prečítajte si recenziu v celom článku. :)


Autorky a anotáciu som vám predstavila, takže sa môžem pustiť na samotnú knihu.
V poslednej dobe sa stalo pravidlom, že sex v knihách predáva. Dôkazom je napríklad 50 odtieňov sivej. Po úspechu tejto série sa mnoho autorov pustilo do písania erotických príbehov a častokrát sa stáva, že autorom uniká dej, ale zato scény sexu máme detailne opísané. Jednou z takých kníh je aj Božský bastard. 


Ako ste sa z anotácie dozvedeli, hlavnými postavami sú Bennett Ryan a Chloe Millsová.Hneď po prečítaní prvých strán som ostala šokovaná a myslela som si, že som preskočila niekoľko strán, dokonca kapitol. Ale nie, nepreskočila. Bennett a Chloe, ktorí sa ževraj veľmi nenávidia, ale pritom po sebe navzájom túžia si teda určite  nedávajú na čas. Hneď v prvej kapitole sa spolu vyspia a takto to vlastne pokračuje až do konca. Kniha je podľa mňa až presýtená sexom a veľakrát mi práve tento sex pokazil dojem z celej kapitoly. Viem, že ide o erotický román, ale vážne to musí byť len o sexe?

Božský bastard je písaný striedavo z pohľadu Chloe a Bennetta. Za toto si autorky u mňa vyslúžili jedno veľké PLUS, pretože mám rada, keď vidím do hláv oboch postáv a nemusím sa zamýšlať nad tým, čo si ten druhý asi tak myslí. Čo mi však trošku prekážalo bolo, že v pohľade Chloe a Bennetta sa nachádzali rovnaké vety. Takisto sa v Bastardovi roztrhlo vrece s vulgarizmami, čiže ak nie ste ich veľkými fanúšikmi odporúčam niektoré pasáže jednoducho preskočiť. :) Kniha má rýchly spád a plytký dej, ktorý sa však objaví až v záverečných kapitolách. Osobne mi začiatok a aj stred knihy prišiel nudný. Skutočne ma zaujal až koniec, kde sa konečne ukázalo, že spory a problémy sa dajú riešiť aj inak a nie len sexom. Koniec sa mi páčil aj z toho dôvodu, že  nešlo len o klasický happyend , ale autorky tam šupli aj nejaký ten malý zvrat. Celkovo koniec zachránil knihu pred najhorším hodnotením. Kniha obsahuje mnoho vtipných hlášok, ktoré si zamilujete. Práve kvôli nim ma čítanie bavilo, hlavne tie ku koncu stoja fakt zato! :)

Autorky sa charaktermi postáv podľa mňa moc nevyhrali.
Chloe mi príde veľmi rozporuplná. K jej plusovým črtám patrí jej ambicióznosť a pracovitosť. Ako postava mi však k srdcu neprirástla a ak mám byť úprimná liezla mi na nervy po prvých stranách. Jej sila vôle je asi najslabšia akú som kedy videla. Po prvom vyspatí sa s Bennettom je presvedčená, že už nikdy viac sa to nestane, ale keď ho o niekoľko hodín potom uvidí, ihneď sa zmení na akúsi šialenú (prepáčte za výraz) nymfomanku. Občas mi napadla otázka, či má vôbec nejakú cudnosť. Bola slepá voči veciam, ktoré boli jasne viditeľné a o jej prehnaných reakciach ani nehovorím.
Postava Bennetta mi prišla oveľa sympatickejšia. Jeho myšlienky mi prišli zaujímavejšie a aspoň o niečom aj hovorili. Vedel čo chce a priznával si to, nie ako Chloe. Aj keď bol opisovaný ako najväčší bastard, mne taký neprišiel. Nezdalo sa mi, že by niekedy urobil niečo nesmierne zlé. Musím však uznať, že aj na Bennettovi boli veci, ktorým som tak úplne neprišla na chuť. Choval sa občas ako divoch zmietaný zmyslami, bez rozumu. Jeho mánií trhať Chloe nohavičky a schovávať ich som vážne nechápala. Je snáď nejaký úchyl?


Čítala som mnoho názorov na túto knižku a boli fakt rôzne. Niekto sa do tejto knihy zamiloval a niekto ju nemal ani chuť dočítať. Myslím si, že ide o knihu ku ktorej si každý musí vytvoriť vlastný názor. Bohužial mne moc nesadla. 
Niekto si ju zamiluje, niekto nie. Ide o to, čo má kto rád. :)


                                                              HODNOTENIE: 2,5/5




Jota chystá 6.2.2014 vydanie druhého dielu zo série Beautiful a to Božského cudzinca. Dočítala som sa, že dvojka je omnoho pútavejšia a lepšia a preto si ju hodlám zadovážiť, aby som zistila, či sa autorkám darilo lepšie.



*SMILEY*

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia 8) Ani som netušila, že to napísali 2 autorky, nejak som knihu proste len registrovala a že má super obálku a keď som zvládla Fifty Shades, tak prečo nie?... 8D Takže raz sa aj do tohto hodlám pustiť, len teraz nemám chuť ani čas.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knižné Maniačky21. januára 2014 o 19:17

      Keď som si kupovala knihu tiež som netušila, že to písali dve autory :D až ku koncu knihy som sa to dozvedela :) Dá sa to zvládnuť, len správne človek na to musí mať chuť a hlavne ten čas ;)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)