utorok 12. novembra 2013

RECENZIA: J.R.Wardová - Chamtivosť



Žáner: Sci-fi, fantasy
Séria: Fallen
Diel: #1
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 432
Väzba: pevná
Originál názov: Covet

Anotácia: 
„Jim Heron, ty sa postaráš o spásu sveta.“
Osamelý štyridsiatnik Jim Heron nevie nič o vykúpení ani v také niečo neverí – jeho profesiou sa stala pomsta a hriech považuje za relatívny pojem. Všetko sa zmení, keď sa z neho stane padlý anjel a jeho úlohou je spasiť duše siedmich ľudí, ktorí podľahli niektorému zo siedmich smrteľných hriechov. Odmietnutie poslania neprichádza do úvahy.Vin diPietro celkom prepadol obchodovaniu a hromadeniu majetku. Až v kritickej chvíli zasiahne osud a do cesty mu privedie neústupčivého samozvaného záchrancu Jima Herona a príťažlivú ženu. Pod ich vplyvom Vin postupne spochybňuje svoje pôvodné zásady aj životný cieľ. Keď si naňho začne robiť nárok zákerná temná sila, Vin sa rozhodne spolupracovať s padlým anjelom. Nielen preto, aby si získal lásku, ale predovšetkým aby očistil vlastnú dušu.



ČÍTAJTE VIAC V CELOM ČLÁNKU. :)

Môj názor: 

Keď som prvýkrát postrehla túto sériu, ihneď som sa potešila, aj keď som nevedela, čo od nej môžem očakávať. Od Wardovej som čítala jej úspešnú sériu Bratstvo Čiernej dýky, ktorá je úplne bombová, takže moje očakávania na túto sériu boli veľké. Prvý diel pod názvom Chamtivosť ma určite nesklamal!  Kniha je písaná veľmi príjemne a ľahko. Zo začiatku neviete, čo si myslieť, no po pár stranách vás dej celkom zaujme. Po prečítaní prvej kapitoly sa zoznámite s hlavnými postavami, ktoré sú veľmi prepracované. V tejto knihe ide o stále spomínaný boj anjelov a démonov. Tieto dve strany, ktoré neustále vedú medzi sebou boje sa zhodnú na človekovi, ktorý má v sebe rovnaký pomer zla a dobra. On musí spasiť  7 hriešných duší. Ľahšie sa však povie ako urobí, hlavne keď vaším súperom je démon, ktorý je povestný svojimi lsťami a podvodmi. 
Chamtivosť je knihou prvej duše menom Vincent diPietro, ktorý nie je schopný úprimne milovať ani sa radovať. Svoju dušu zapredal majetku, ktorý si stále zväčšuje už od svojích 17 rokov. Neskôr sa stretne s Jimom, ktorý sa prehlási za jeho spasiteľa. Vincentov život je spätý s očarujúcou kráskou, ktorú sa rozhodol požiadať o ruku, no do jeho života vstúpi žena menom Maria-Tereza. Pri nej si uvedomí, že jeho ciele nie sú až také dôležité a nie je si istý svojou predchádzajúcou voľbou. Tieto pocity ho donútia bojovať za svoju dušu. 

Postavy:
Hlavnou postavou diela je Jim Heron, obyčajný človek, ktorý sa objaví vo svete nadprirodzena. Je mrzutý a sarkastický, ale práve táto stránka jeho osobnosti ma celkom bavila. Je postavený do situácie o ktorej nevie vôbec nič a sám musí zisťovať, čím sa vlastne stal. Ako smrteľník to zvláda bravúrne. Jeho pomocníkmi sú anjel Adrian Vogel a Eddie Blackhawk. Táto dvojica ma od začiatku upútala. Povahovo rozdielni, no predsa ich priateľstvo a spojenie bolo od začiatku zrejmé.
Svoje zastúpenie tu má samozrejme aj strana démonov. Ide o démonku menom Devina, ktorá každého upúta svojou krásou. Berie na seba podobu mladej ženy, po ktorej každý chlap hneď zatúži. Zvonka krásna, no vnútri zhnitá osobnosť. Porušuje pravidlá, ale vždy jej to prejde. Devina mi od začiatku poriadne liezla na nervy. Je to postava, ktorú som mala chuť vlastnoručne zaškrtiť, no musím uznať, úlohu záporáka zvláda úžasne ! 




Obálka:
Musím povedať, že obálka ma veľmi zaujala. Jasne vyobrazené krídla (samozrejme ten vypracovaný chrbát :D ) a dýka. Určite čitateľa zaujme. Keď ju však porovnám s originálnou anglickou obálkou, tá anglická sa mi páči viac. A čo sa týka českej, myslím, že je na úrovni tej našej. 

Čo nakoniec dodať? Táto kniha je odlišná od iných s anjelskou tématikou. Je pútava a určite odporúčam prečítať, ak máte radi Wardovej štýl písania. Teším sa na preklad ďalších dielov a dúfam, že preklad tejto série bude pokračovať. Vydanie druhého dielu pod názvom Žiadostivosť by malo byť na jar v roku 2014. 
                                                                       
HODNOTENIE: 5/5




*SMILEY*



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)