štvrtok 14. januára 2021

RECENZIA: Sebastian Fitzek - Cesta domov

Žáner: krimi/triler
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Počet strán: 304
Väzba: Pevná väzba
Originálny názov: Der Heimweg

Anotácia:
Kto pozná dátum svojej smrti, už umiera...
Je sobota, krátko po 22. hodine. Jules Tannbergová má službu na tiesňovej linke určenej ženám, ktoré sa cestou domov neskoro v noci boja a potrebujú počuť upokojujúci hlas. Jej upokojujúci hlas ich bezpečne prevedie cez nástrahy tmy – alebo v prípade núdze zavolá pomoc.
Jules ešte netelefonovala so skutočne ohrozenou ženou. Až dnes s Klárou. Mladá žena je vydesená. Myslí si, že ju prenasleduje muž, ktorý na ňu už raz zaútočil a v spálni napísal na stenu dátum ich spoločného rande. Klárin deň smrti. A ten deň sa práve začína...
Tajomný, represívny, útočiaci na nervy – autorov najstrašidelnejší triler
.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran


Cesta domov dorazila v závere roku 2020 a pre mňa bola príjemným spestrením začiatku roku 2021. Jej čítanie mi zabralo len niekoľko hodín a to z jednoduchého dôvodu, od tejto knihy sa nedá odtrhnúť. 

Knihy Sebastiana Fitzeka mám stále radšej a radšej. S každou novinkou prepadám jeho spisovateľskému čaru nanovo a zároveň viem, že mi jeho diela prinesú zaručene kvalitné čítanie. 
Novinka Cesta domov sa opiera o telefonát na tiešňovej linke, v ktorom neznáma žena tvrdí, že jej hrozí smrť a vie presne kedy, keďže jej to vrah predpovedal. Zvláštny hovor núti Julesa udržiavať ženu na linke a prísť na kĺb zvrátenemu príbehu. 

Atmosféra je od prvého momentu napätá. V skutočnosti nedokážete odhadnúť následujúce udalosti a niektoré vám dokonca ani spočiatku nedávajú zmysel. Autorov cit pre narábanie s atmosférou je jedinečný. Dokáže odhadnúť, kde na čitateľa pritlačiť a naopak kde ubrať. Vďaka tomu sa čitateľove emócie stávajú vybičované na maximum. Sebastian Fitzek neraz čitateľa obalamutí a zavedie ho na miesta, o ktorých nemožno s istotou povedať, či sú dôležité alebo nie. Kto už však s autorom má skúsenosti, vie povedať jedno, dôležité je všetko! Pre Fitzeka sú detaily na prvom mieste a preto by ste sa mali pri čítaní naplno sústrediť. Na druhú stranu sa ale nemusíte obávať, že by ste niečo nepochopili. Aj keď vám čosi ujde, autor v závere podáva komplexné vysvetlenia, ktoré neraz berú dych. Dokáže pospájať jednotlivé kúsky skladačky a vytvoriť tak prekvapujúce finále. Nehovoriac o spôsobe tohto pospájania, ani vo sne by vám niektoré kombinácie neprišli na rozum. 
Cesta domov je opäť psychotriler ako sa patrí. Má temné, strašidelné ba až stiesňujúce pozadie. Ak zvyknete čítať večer, vyvolá vám nepríjemné pocity. Sama som sa neraz počas čítania započúvala do zvukov v dome a cítila som sa stiesnene či vystrašene. Autor sa napohrá len s psychikou postáv, ale aj čitateľa.
Celý príbeh dokresľujú postavy. Opäť rôznorodé charaktery, ktoré majú hĺbku a svoj zmysel. Nepôsobia umelo či ako len dotvorené pre príbeh. Ich skutky majú svoje opodstatnenie. 

Ohľadom záveru by bol hriech vám čosi prezradiť. Môžem povedať iba toľko, že vás prekvapí ako vždy! :) 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)