štvrtok 14. mája 2020

Séria Zavrhnutý a jej zhrnutie:

Séria Zavrhnutý nie je žiadnou novinkou. Prvý diel vyšiel v preklade už v roku 2010 a posledného sme sa dočkali o 3 roky neskôr, v roku 2013. Ubehlo odvtedy naozaj veľa rokov. V tom období som bola tínedžerkou na strednej škole a Zavrhnutý bol mojou srdcovkou. Dnes môžem prehlásiť, že ňou stále dokonca je. Aj po toľkých rokoch a vo vyššom veku po nej neraz siahnem a moje pocity zostávajú rovnaké. 

!OBSAHUJE SPOILERY!

ZAVRHNUTÝ
Anotácia: Nora Greyová je svedomitá, chytrá a rozhodne nemá rada riziko. Lenže sa zaľúbi do Patcha a to je jej prvá chyba. Patchova minulosť je totiž všetko, len nie nevinná. A najlepšie, čo kedy urobil, bolo, že sa zaľúbil do Nory. Zoznámili sa na hodine biológie a Nora chce jediné - držať sa od neho čo najďalej. Lenže, ako sa zdá, Patch je vždy o dva kroky napred. Dievčina na sebe cíti jeho pohľad, aj keď Patch nie je nablízku. Cíti jeho prítomnosť, aj keď je v izbe sama. A keď svoje očarenie nedokáže ďalej tajiť, vyjde najavo, kto Patch v skutočnosti je a prečo ju vyhľadal. A za všetkými otázkami, ktoré sa dotýkajú jeho minulosti, si Nora a Patch môžu navzájom položiť len jedinú: "Ako hlboko dokážeš padnúť?"

Zavrhnutý predstavuje typickú tínedžerskú fantasy romantiku, pri ktorej sa ľudská dievčina zamiluje do záhadného chlapca, o ktorom neskôr zisťuje jeho nadprirodzený pôvod. Pri Zavrhnutom sa príbeh rozbieha hladko a nevyvoláva pocit umelosti či neprirodzenosti. Dialógy sú od začiatku vtipné, sú to také tie typické doťahovačky medzi chlapcom a dievčaťom v tínedžerskom veku. Narážky, podpichovania a záhadné odkazy. Tajomnosť a záhadnosť sú súčasťou deja už od prvej chvíle. Niektoré veci vám spolu s Norou nepripadajú logické a tušíte nejaké skryté tajomstvá. Zavrhnutý taktiež disponuje viacerými dejovými linkami - je tu svet anjelov, ľudský svet, romantika, príbeh Nory a Patcha, príbeh niektorých vedľajších postáv. Nespadá to do monotónnosti a stále sa niečo deje. Autorku chválim aj za svet anjelov, ktorý nie je otrepaný a má svoje čaro. Má svoju logickosť a hierarchiu či pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať a nie je problém v takýto svet uveriť. V závere autorka dávkuje napätie a akciu. Zavrhnutý obsahuje všetko potrebné. V prvom rade romantickú stránku, ale aj humor, akciu, napätie či prekvapenia. 

Zavrhnutým sa začína a rozbieha príbeh Nory a Patcha. Ak nemáte radi série a možno si nechcete pokaziť čitateľský zážitok do budúcna, tak si môžete kľudne prečítať len prvý diel, pretože ho možno vnímať aj ako stand-alone príbeh. Nemá otvorený koniec a všetko sa v príbehu vyrieši. 


CRESCENDO
Anotácia: Norin život má stále ďaleko k dokonalosti, ale aspoň získala strážneho anjela. Patch je tajomný, nádherný, magneticky príťažlivý, ale navzdory tomu, akú rolu má hrať v Norinom živote, sa správa všelijako, len nie anjelsky. Je stále vyhýbavejší než predtým a k tomu sa ešte zdá, že trávi stále viac a viac času s Norinou úhlavnou sokyňou Marciou Millarovou.
Nebyť Patchovho nepochopiteľného správania, Nora by sotva vzala na vedomie Scotta Parnella, starého rodinného priateľa, ktorý sa presťahoval späť do mesta. Lenže Noru začne k Scottovi čosi vábiť a priťahovať - napriek pocitom, ktoré ju varujú, že Scott pred nimi niečo skrýva.

Noru navyše celý čas prenasledujú obrazy jej zavraždeného otca. Začne sa zaujímať, či jej pôvod nemá niečo spoločné s jeho smrťou. Zúfalo sa snaží zistiť, čo sa vlastne v minulosti stalo, a následkom toho jej hrozí stále väčšie a väčšie nebezpečenstvo. Ale možnože niektoré udalosti je lepšie nechať spať, pretože pravda môže zničiť všetko - a všetkých, ktorým Nora verí a ktorých má rada.


Crescendo pokračuje v príbehu Nory a Patcha, no zároveň vytvára novú dejovú linku, na ktorú nadväzujú aj následujúce časti série. Crescendo predstavuje nečakaný vývoj po šťastnom konci prvej časti. Hlavné postavy postihne odlúčenie, ako dôskedok utajovaných informácií zo strany Patcha a Norin pocit, že jej Patch príliš veľa vecí zatajuje.  V deji sa teda prevažne zameriavame len na život Nory a jej neustáleho podozrievania. Dalo by sa povedať, že správanie Nory bolo miestami skutočne na nevydržanie. V niektorých miestach to bolo pochopiteľné, vzhľadom na fakt že je tínedžerkou. No inokedy jej závery či konania pôsobili nelogicky a zbrklo. 
Dejová linka Crescenda je o čosi slabšia ako pri prvej časti, no ako som už spomenula, je základom pre pokračovania. Miestami sa vyskytujú aj hluché miesta, ktoré len naťahujú dej. Každopádne si autorka zachovala svoj štýl písania, viac menej opäť vytvorila pútavý dej s mnohými prekvapeniami a zvratmi. Zachovala charaktery postáv a niektoré posunula na novú úroveň.  


TICHO
Anotácia: Zavrhnutý anjel, temná minulosť a láska bez hraníc, ktorá má silu prekonať hranice medzi nebom a zemou.
Nedorozumenie medzi Patchom a Norou je zažehnané. Spoločne prekonali tajomstvo zviazané s Patchovou temnou minulosťou, zmierili dva doteraz nezmieriteľné svety a čelili bolestným skúškam viery a nádeje. To všetko pre lásku, ktorá má silu prekonať hranice medzi nebom a zemou. Patch a Nora, vyzbrojení len svojou bezpodmienečnou dôverou k tomu druhému, sa vrhajú do zúfalého boja a pokúšajú sa zastaviť zločinca, ktorý má moc navždy zničiť všetko, o čo sa snažili, dokonca aj ich vzájomnú lásku.

Kedysi mnou najslabšie hodnotená časť série. Ticho nadväzuje priamo na udalosti zo záveru Crescenda a čitateľa vťahuje ihneď do deja. Začiatok sa nesie v napätí a akcii. Neskôr sa situácia mierne upokojí, no časom sa dej začne miestami vliecť. Nora so stratou pamäti odhaľuje kúsky minulosti a objavuje skrytý svet nanovo. A nielen svet, ale aj postavy. Postupne sa dostáva k príčine svojej amnézie a do deja sa opäť dostáva napätie a prekvapenia. Samo o sebe, príbeh Ticha nie je takou katastrofou. Pre čitateľa je to len takou rekapituláciou a prináša len niekoľko noviniek. Celkovo sa tu toho tak veľa nedeje ako v predchádzajúcich dieloch. Ticho je v skratke taká zdĺhavejšia príprava na posledný diel.
Páčilo sa mi však, že v tejto časti autorka aspoň konkrétnejšie vyjasnila konflikt medzi anjelmi a Nefilmi. Záver je najpútavejší. 


FINÁLE
Anotácia: Nora si je svojou láskou k Patchovi istá viac než kedykoľvek predtým. Hoci z nich rozdielny pôvod a osud môže urobiť nepriateľov, Nora sa k Patchovi nedokáže otočiť chrbtom. Teraz však musia čeliť najvážnejšej hrozbe. Prekoná láska širokú priepasť, ktorá ich delí? Dá sa znova vybudovať to, čo bolo zničené? Nepriateľské strany sú jasné - ale na ktorej z nich stojí Nora a na ktorej Patch?

Finále prináša ukončenie série a snaží sa zaujať každou stránkou. Bohužiaľ, nie všetko v tejto časti vyšlo podľa očakávaní. Nora je vodkyňou Nefilov, chodí s padlým anjelom a sama v podstate nevie, čo chce. Rozhodnúť sa v jej pozícií nie je ľahké, preto autorke nevyčítam správanie hlavnej postavy, ktoré miestami škrípalo. Iné veci však autorke nemôžem nevyčítať. Záverečný diel jednoducho nebol taký, ako sľuboval. Miestami to pôsobí až tak, že autorka vlastne ani nevedela, čo s dejom a postavami urobiť, tak sa zbŕklo rozhodla. Veľké sklamanie a prevracanie očami priniesli isté odhalenia, ktoré sa týkali postáv. Prečo všetci, ktorí odjakživa boli súčasťou Norinho života, museli byť zrazu nadprirodzenými bytosťami? Tento aspekt autorka skutočne prehnala a pôsobilo to veľmi umelo. Ďalšia vec, ktorú pri knihách nemám rada, sú zbytočné úmrtia...no áno, aj tu sa udiali. Zároveň autorka hlavnú postavu ani neprinútila prirodzene žialiť. Smútok trval dve minúty a vzápätí sa zabudlo na všetko tragické. Samotný záver nevysvetlený, niekoľko logických medzier.
Finále malo byť veľkolepé. Boj medzi rasou anjelov a Nefilov mal vyústiť v čosi veľké a pompézne. Bohužiaľ, zhrnutý bol na niekoľko strán a konečné riešenie nebolo ani dotiahnuté do konca. 
Preto ako som v úvode písala, ak sa nechcete sklamať, zostaňte pri prvej časti. :)

...Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)