nedeľa 14. mája 2023

RECENZIA: Jana Schwartzová - Anatómia Príbeh lásky

Žáner: historický román
Vydavateľstvo: Tatran
Séria: Anatomy 
Diel: #1
Počet strán: 304
Väzba: pevná väzba s prebalom

Anotácia:
Gotický román o anatómii lásky v tom najnezvyčajnejšom prostredí.
Edinburgh, 1817. Hazel Sinnettovú fascinuje anatómia. Pitve mŕtve žaby, študuje lekárske knihy a túži sa stať chirurgičkou. Jack Currer si privyrába ako oživovač – kradne nebožtíkov z cintorínov a predáva ich telá lekárom a študentom, ktorí sa na nich učia.
Netušia, že ich cesty sa zakrátko pretnú. Odhodlaná Hazel sa totiž prihlási na seminár chýrneho lekára Beechama a dochádza naň prezlečená za muža. Jedného dňa ju však odhalia a vylúčia. Dohodne sa s Beechamom, že bude ďalej študovať súkromne a ak zloží skúšky, dovolia jej pokračovať v lekárskej kariére – a nielen jej, ale aj iným ženám.
Hazel si teda objedná u Jacka mŕtvolu, no jeden nebožtík nestačí, a tak sa Jack stane jej komplicom a nečakane blízkym spoločníkom v honbe za nezvyčajnou kariérou. Hazel vďaka nemu spoznáva nielen ľudské telo a lieči chorých, ale ponára sa aj do tajov lásky. A v Edinburghu sa zatiaľ deje čosi tajomné...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Ak vás Anatómia nezaujme už svojou obálkou, určite u vás vzbudí pozornosť po prečítaní anotácie. Historické prostredie, štúdium ľudskej anatómie, vykrádanie hrobov a k tomu tajomné udalosti odohrávajúce sa pod rúškom tmy. 

Hazel Sinnettová má sen stať sa chirurgičkou. Obdobie v ktorom žije jej to však neumožňuje, nakoľko úloha ženy spočíva len v dvoch veciach. Správne sa vydať a starať sa o manželovo blaho a majetok. 
Okolnosti však zariadia, že sa Hazel ponára do samoštúdia a pritom prichádza do kontaktu s Jackom, mladíkom z chudobných pomerov, ktorý jej zabezpečuje študijný materiál - čerstvo pochovaných nebožtíkov. 
Vskutku netradičné ba až bizarné, nemyslíte?

Anatómia od Jany Schwartz je svojim jedinečným spôsobom skutočne očarujúca a to už od prvých strán. Pri autorkiných opisoch sa čitateľovi ihneď v mysli vytvorí obraz historického sídla, v ktorom hlavná hrdinka za skutočne skromných podmienok vykonáva svoje malé chirurgické pokusy, ktoré sa časom stále viac a viac zdokonaľujú. Akoby vyrábala malého Frankensteina. Historické prostredie spolu so štúdiom anatómie vytvára v príbehu naozaj pohlcujúcu atmosféru. Na pútavosti majú svoj podiel aj sympatické postavy a všetko dopĺňa niekoľko záhadných udalostí. Kniha je originálna a svojou morbídnosťou niekedy až unikátna. Jednotlivé situácie sú niekedy absurdné a pritom dokonalé. 
Medzi postavami to funguje od prvého stretnutia a vzniká priestor pre milý netradičný vzťah. Spočiatku čisto profesionálny, časom aj s pridanými emóciami. Hazel a Jack sú zvláštnou dvojicou, ktorá dokáže vyvolať úsmev na tvári. K dispozícií je pohľad Hazel ale aj Jacka a tak dej zachytáva naozaj širokú škálu situácií. 
Príbeh obsahuje aj malé vyšetrovanie, ktoré upúta pozornosť a rozuzlenie zase do príbehu prináša nielen prekvapenie ale aj prvky fantasy žánru. Tie ma na istú dobu mierne zneisteli, nakoľko mi to príbehu úplne nepasovalo. S odstupom času ich ale vnímam ako netradičný zvrat a som zvedavá, ako sa to bude vyvíjať v pokračovaní. 

Zároveň, ak si chcete Anatómiu užiť, odporúčam historické obdobie brať s nadhľadom. Spoločnosť v minulosti fungovala o čosi inak, než je podaná v románe. Dalo by sa povedať, že autorka sa rozhodla niektoré veci si prispôsobiť, aby jej príbeh ako celok fungoval. A aj keď som pri čítaní niektoré nezrovnalosti vnímala, vôbec mi to neprekážalo, nakoľko ma napredovanie príbehu naplno očarilo. 
  
Pre mňa sa Anatómia Príbeh lásky stala morbídne krásnou knihou. Nevinná láska dvoch podivínov odohrávajúca sa za takých bizarných okolností.  Miestami som pri nej cítila taký ten vibe ako pri Neviditeľnom živote Addie LaRue.

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)