piatok 8. apríla 2022

RECENZIA: Anne - Sophie Jouhanneau: Bozky a croissanty

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Yoli
Počet strán: 296
Väzba: paperback
Originálny názov: Kisses and Croissants

Anotácia:
Mia odjakživa vedela, že jej osudom je stať sa baletkou. Má to predsa v krvi – podľa rodinnej legendy jej prapraprastará mama tancovala v Parížskej opere a pózovala samotnému Degasovi! Na rozdiel od mamy to Mia nepovažuje za rozprávku, ale za znamenie. Plánuje stráviť leto vo Francúzsku a drieť na svojom sne, no plány sa jej rýchlo skomplikujú. Prvým problémom je jej rivalka Audrey, ktorá si nedá ujsť jedinú príležitosť, aby jej ukázala, že je lepšia. Ďalším je učiteľ baletu s nezvládnuteľnými nárokmi. A napokon Louis. Odzbrojujúco očarujúci Louis, ktorý ju rozptyľuje v jej baletnom úsilí. Chce Mii ukázať Paríž zo sedadla svojho mopedu a ona sa mu s radosťou usadí za chrbát a vozí sa s ním popri rozsvietenej Eiffelovke. Mia sa pôvodne plánovala venovať baletu s plným nasadením... Lenže v Paríži udáva tempo láska.



Príbeh knihy Bozky a croissanty je tak roztomilý ako je jej obálka. 
Čo môže byť viac milšie ako romantický príbeh dvoch mladých ľudí v Paríži? Ešte k tomu v baletnom prostredí? 

Mia odchádza do Paríža splniť si svoj sen. Vypracovať sa do baletnej dokonalosti a následne odísť na program do najprestíznejšej baletnej školy v Amerike. Je pravdou, že Mia je oddaná baletu celou svojou dušou, no nezabúda popritom žiť. A tak objavuje a nasáva atmosféru najromantickejšieho mesta na svete a popritom aj sama odhaľuje lásku. 

Pri knihe Bozky a croissanty som nemala žiadne očakávania či predstavy. Tento príbeh som odhadla na základe jeho obálky ako nenáročnú romantickú oddychovku. A ňou skutočne bola. 
Tento príbeh sa na nič nehrá. Jeho nástup je pomalý, nadnesený a jeho plynutie ide rýchlejšie než by ste si mysleli. 
S Miou ako hlavnou postavou ide príbeh svižným tempom. Akoby sa Mia stala vašou sprievodkyňou a kamarátkou, s ktorou ste si vyrazili na výlet. Už tento aspekt mňa osobne naplno pohrúžil do čítania, že som sa od neho len ťažko vedela odtrhnúť a tak je možné, že knihu možno aj vy prečítate za niekoľko hodín. 
Bozky a croissanty nie sú práve knihou s originálnym námetom či zápletkou. Prekypuje klišé scénkami či predvídateľnosťou. Neprináša nič prelomové, ale ani jeden z týchto faktov by som nevnímala ako negatívum. Ba priam naopak. Ako som vyššie spomínala, táto kniha sa na nič nehrá. Je to iba jednoduchá romantika na spríjemnenie chvíľ bez toho, aby ste museli zapnúť mozgové závity. Má čaro tínedžerskej lásky a ľahkosti, ktorá vás opantá.
Autorka príbeh zasadila do baletného prostredia a tak je jasné, že sa tu museli objaviť aj nejaké tie intrigy či zákernosť, ktoré k takémuto prostrediu nevyhnutne patria. Ak môžem poradiť, neočakávajte však rivalitu ako v knihe Tiny pretty things, rada pre tých, ktorí ste čítali aj túto sériu.
Mia si prechádza aj ťažšími obdobiami, prežíva sklamania, cíti tlak, no taktiež je odhodlaná. No všetko je to poňaté v určitej miere a bez veľkých drám či krutosti. Kniha nevychádza zo svojej komfornosti romantickej oddychovky. 

Čo sa týka postáv - nesklamú ale ani neohúria. Dokážete si s nimi porozumieť, no hlbší cit by som nehľadala. Napriek tomu majú postavy svoje sny, svoje zásady a svoje odhodlanie. Dokážu zvážiť svoje priority a zachovať sa racionálne. 

Bozky a croissanty teda odporúčam na oddychové dni a odporúčam neočakávať zázraky. Pustite sa do nej iba s myšlienkou príjemneho spestrenia dňa. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)