pondelok 7. marca 2022

RECENZIA: Stephen Fry - Hrdinovia

Žáner: sci-fi, fantasy
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 372
Väzba: Pevná s prebalom

Anotácia:
Vtipné rozprávanie plné informácií vnáša do starých mytologických príbehov živý dych. S Jasonom sa nalodíte na loď Argonautov a vydáte sa na plavbu za zlatým rúnom, sledujete, ako múdro vyrieši Oidipus záhadu Sfingy, s akou ľahkosťou splní Herakles všetky ťažké úlohy, obdivujete neporaziteľnú Atlantu, ktorú vychovali medvede, tŕpnete s Perseom, ktorého ľstivý kráľ poslal po hlavu Medúzy Gorgony, lebo pri pohľade na jej tvár každý smrteľník skamenie, alebo fandíte Bellerofontovi, ktorého neprávom obvinila kráľova dcéra, lebo neopätoval jej lásku. Stanete sa účastníkom nesmrteľných dobrodružstiev, ktoré boli nevyčerpateľnou studňou inšpirácie pre mnohé pokolenia, a to všetko za sprievodu obľúbeného autora bestselleru Mýty, Stephena Frya, ktorému humor ani sarkazmus nie sú cudzie.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.


Stephen Fry ma očaril knihou Mýty a čo Hrdinovia? No tak tí sú rovnako dokonalí!

Hrdinovia nás opäť vťahujú do starovekého sveta plného božstva a mýtov. Tentokrát sme vtiahnutý do príbehov o známych jednotlivcoch, ktorí boli natoľko výnimoční svojimi zdatnosťami či činmi, že sa zapísali do histórie ako hrdinovia tejto doby. Zbavili svet útrap, príšer či zloduchov.
Ako čitateľ sa stávame súčasťou nebezpečných, odvážnych dobrodružstiev Herakla, Iasona, Oidipa a mnohých ďalších. 

Stephen Fry má skutočne pútavý štýl písania, ktorý dokáže pohltiť a natoľko očariť, že knihu nedokážete odložiť. Jeho poňatie príbehov či charakterov je komplexné a zároveň natoľko zbeletrizované, že uveríte v existenciu všetkých hrdinov, bohov či monštier a príšer. V dnešnej dobe to môže pôsobiť neuveriteľne a možno dokonca naivne, no starovekí ľudia v tieto príbehy verili a vedeli v nich nájsť múdrosti či pravidlá, ktorými sa riadili. V mnohých záležitostiach určovali tieto príbehy ich spôsob života a ponúkali im vysvetlenia na nielen prírodné úkazy. Napríklad taký odchod a pobyt Persefony v podsvetí s manželom Hádom pri nich znamenal odchod jari. A jej pobyt mimo podsvetia zase jej príchod. Všetko malo svoje miesto a vysvetlenie. 
Vďaka autorovej beletrizácii sú tieto príbehy takými miestami krvavými rozprávkami. Medzi jednotlivými príbehmi sa samozrejme nájdu chronologické odchýlky či nezrovnalosti, ale autor na ne upozorňuje a tak môže čitateľ vnímať tieto príbehy nezávisle od seba. 
Čítanie je zaujímavé, prináša veľa dobrodružstiev a s tým spojenú akciu či napätie. Neraz jednotlivci preukážu aj svoju prefíkanosť a neraz sa spoliehajú aj na pomoc bohov. Situácie do ktorých sa dostávajú sú niekedy úsmevné, inokedy absurdné.  
Stephen Fry príbehy jednotlivých hrdinov usporiadial tak, aby nám ukázal postupne slabnúcu vieru v Olympanov. V závere už hrdinovia vykazujú aj známky vyššej inteligencie, majú pokrokové myslenie, začínajú využívať vedy a ich prístup sa pomaly začína upínať na racio. 

Hrdinovia sú kniha plná rôznych bytostí a nadaných mužov i žien. Sú odkazom na skutočne bohatý staroveký svet a pre ľudí v súčasnosti je ich čítanie príjemným oddychom. Zažijete dobrodružstvá, absurdnosti, zábavu. V niektorých prípadoch ponaučenie či múdre poznatky. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)