piatok 14. januára 2022

RECENZIA: Lucinda Rileyová - Stratená sestra

Žáner: romanca
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Séria: The Seven Sisters
Diel: #7
Počet strán: 628
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originálny názov: Missing Sister

Anotácia:
Kto a kde je siedma záhadná sestra? Na rozdiel od šiestich predchádzajúcich kníh je v Stratenej sestre zakódovaná záhada – poznáme len mytologické meno siedmej sestry, no jej skutočná identita je nám neznáma. Nevieme, ako vyzerá a nevieme ani to, v ktorej krajine žije. Pátranie nás zavedie k dvom mladým ženám, z ktorých každá môže byť stratenou sestrou, a navštívime aj niekoľko krajín: Nový Zéland, Írsko, Kanadu, Anglicko aj Francúzsko. No čo ak stratená sestra nechce byť nájdená?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran






Lucinda Riley a jej sestry, to je čitateľská eufória. Na Stratenú sestru som čakala s veľkou nedočkavosťou a po jej prečítaní... no s nedočkavosťou čakám na posledný ôsmy diel, ktorý zjavne príde až v roku 2023.

Stratená sestra je originálna a od svojich predchodkýň sa už od začiatku mierne odlišuje. Zmienky o záhadnej sestre sme čítali azda v každej časti série, no nikdy sme sa nepriblížili k jej identite či vôbec k informácií, či skutočne existuje. Tomu je prispôsobené aj rozprávanie príbehu. Tentokrát sa dej a príbeh nezameriava iba na jednu zo sestier. Rozprávanie sa delí takmer medzi všetky sestry a tak sa čitateľ môže dostať na rôzne miesta a zároveň sa opäť sa vrátiť ku svojim obľúbeným postavám. Práve takéto striedanie pohľadov v rozprávaní boli pre mňa príjemným spestrením a taktiež ponúkali istú mieru napätia. Nikdy totiž nebolo jasné, kde nás ktorá sestra zavedie a aké budú jej postrehy. Skĺbenie rôznych uhlov pohľadu nebolo vôbec iritujúce, pôsobilo na mňa prirodzene a predovšetkých sa navzájom dopĺňalo. 
Páčilo sa mi, ako sa v tejto knihe dokázali všetky sestry zomknúť pre spoločnú vec, taký moment sme hádam doteraz nezažili. Bolo príjemné sledovať, že sestry vedia ťahať za jeden povraz a tak ako si nerozumeli v prvej časti série, tak si teraz rozumejú dokonalo. Autorku možno len vynachváliť za jednotlivé prepojenia a predovšetkým za obrovský vývoj jednotlivých postáv, ktorý je citeľný.

Lucinda Riley vytvorila okolo poslednej sestry kopu záhad. Rúško tajomstva sa okolo nej vznáša až do úplneho finále a čitateľ môže len letmo hádať. Aby sme to nemali také jednoduché, autorka nás navádza aj na slepé uličky, rozvetvené cestičky a stále necháva pre čitateľovu myseľ otvorené zadné vrátka v podobe otázky "Ale čo ak je to všetko inak?" Samozrejme, v určitom bode si už budete na 90 percent istí, no dovtedy je to pekná hádanka plná špekulácií. 

Rodinný právnik sestrám odhalí nové informácie o nezvestnej sestre a tie sa púšťajú do veľkého pátrania v skutočnom svete. Tak sa do príbehu dostávajú nové postavy a rozširuje sa aj okruh rozprávačov. No a zrovna postava Smejky nám ponúka aj vždy žiadanú historickú linku. Tá pre mňa mala opäť čaro a do deja zakomponovala boj za slobodu Írska spod nadvlády Britov, všetky nebezpečné úskalia a odhodlanosť. 
Moje srdce si získali postavy Ambrosa a Jamesa, ktorí boli dokonalou spoločnosťou a čitateľovi ponúkli pohľad na naozaj pozoruhodný vzťah. 
Pri Stratenej sestre sa mi páči, že historická linka je úžšie naviazaná na súčasnosť, čo ju robí viac záživnejšou.

No a ani po odhalení poslednej sestry neočakávajte od Lucindy vysvetlenia. Nad mnohými podstatnými otázkami zostáva visieť otáznik aj po prečítaní poslednej vety. Čitateľ zostáva ohúrený a dokonale zmätený. Riešenie ponúkne NAOZAJ posledný diel série s názvom Atlas: Príbeh Tatka Slaného. 

Stratená sestra je posledný, dalo by sa povedať, Lucindin počin, nakoľko minulý rok podľahla svojmu ochoreniu. Samozrejme, ten jeden podstatný diel je ešte na ceste a spíše ho jej syn. Lucinda mu podľa informácií nechala kopu odkazov a celkový náčrt príbehu, čiže sa dočkáme vyvrcholenia série, i keď to už tak úplne nebude ono. Lucinda Riley jednoducho nechcela nechať svoj príbeh bez konca a čitateľov bez vysvetlení, na ktoré sa tešili. Posledný diel by mal v origináli výjsť na jar 2023 a vydavateľstvo Tatran taktiež chystá preklad, takže sa môžeme ešte poslednýkrát tešiť na bravúrne Sestry. 
Pre mňa je Stratená sestra rozlúčkou s Lucindou Riley. So sestrami sa rozlúčim neskôr. :)

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)