štvrtok 5. augusta 2021

RECENZIA: Jennifer Donnelly - Nevlastná sestra

Žáner: YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 312
Väzba: pevná väzba 
Originálny názov: Stepsister

Anotácia:
Isabelle mohla byť navždy šťastná – princovu lásku mala na dosah ruky. Lenže ona nie je tá krásavica, ktorá na plese stratila črievičku. Je škaredá nevlastná sestra, ktorá si odsekla prsty na nohe, aby jej do topánky vošla. Keď princ odhalí podvod, s hanbou ju vyženie. 

Tam, kde sa končí príbeh Popolušky, začína sa príbeh nevlastnej sestry. Isabelle sa nevzdáva. Nechce skloniť hlavu pred svetom ceniacim si iba krásu. Rozhodne sa ukázať, že je v nej via. No môže škaredé dievča žiť šťastne až do smrti?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Panta Rhei



Každý z nás určite pozná príbeh a osud skromnej a milej Popolušky. Z mladého otrhaného dievčaťa sa stane princezná a nasleduje "žili spolu šťastne až do smrti". Kto z nás však pozná príbeh tzv. škaredých nevlastných sestier? Akej sa dočkali budúcnosti a vôbec, ako si nažívali s takým bremenom, ktoré si na seba samé privolali? Nevlastná sestra ponúka detailnú budúcnosť a odhaľuje aj túto stránku príbehu, ktorá sa odohráva po Popoluškinom šťastnom konci. 

Kniha Nevlastná sestra odkrýva to, čo mnohých čitateľov či fanúšikov Popolušky už vlastne nezaujíma, pretože sa dočkali svojho vytúženého konca a osud nejakých vedľajších zlých sestier ich netrápi. Mňa osobne ale veľmi zaujímalo, čo sa mohlo diať ďalej a retelling tejto starej známej rozprávky ponúka alternatívu.
Príbeh ako taký nadväzuje na udalosti súvisiace so skúšaním povestnej stratenej črievičky. Ukazuje ako ďaleko boli sestry ochotné zájsť v tom, aby Popolušku odstrčili a ako veľmi chceli princa uchmatnúť pre seba. Všetci vieme, ako to skončilo. No aké to malo následky?
Matka prepadávajúca psychickému zrúteniu a dve zmrzačené dcéry na pokraji miziny. Spoločnosťou nenávidené a odsudzované. 
A k tomu sa v krajine schyľuje k teroru a ohrozenie nečíha len na podanných. 

Priznám sa, že začítať sa do Nevlastnej sestry bolo miestami náročné. Rozprávanie Isabelle bolo síce niečím pútavé, no na druhú stranu sa akoby nikam neposúvalo a len v podstate opisovalo jednu sféru života. Sestry si spočiatku absolútne nevzali z veci ponaučenie a autorka ich márnomyseľnosť vystihla. Ich hodnoty zostali nezmenené, aj keď túžili po krajšom živote. Páčilo sa mi, ako autorka dala dôraz na silu charakteru a aké ťažké je ho zmeniť. Zmýšľanie postáv bolo skutočne povrchné a ich činy k náprave niekedy viedli k absurdnému úsmevu. 
Do deja sa dostalo naozaj veľa rôznorodých postáv. Zasiahli nielen sudičky ale aj lesné víly či neznámy kočovník bojujúci za záchranu osudu Isabelle. Práve on pútal asi moju najväčšiu zvedavosť. Bol záhadný, tajomný a jeho správanie a skutky boli nadmieru kultivované, čo na mňa pôsobilo očarujúco. Predovšetkým na rozdiel od sudičiek nehral nadmieru zákerne a ľstivo. Zasahoval v nevyhnutnej miere a aj to len primeraným spôsobom. Elegán. 
Zvyšným postavám síce nebola venovaná obrovská pozornosť, no to neznamená, že by ich autorka zanedbala. Práve naopak, prišlo mi, že jednotlivými detailami ich vystihla a zároveň im dala dušu, aj keď im neposkytla toľko priestoru v deji. 
No a tú hlavnú pozornosť mala predovšetkým Isabelle. Páni, poviem vám, jej osud ma naplno pohltil a zostala som z neho unesená. Bolo na nej vidieť progres, jej skutky naberali na sile a v závere odhalila svoj skutočný a naozaj výnimočný charakter. Čitateľ by to do nej vzhľadom na prvú časť knihy nepovedal. 

Samotný príbeh sa číta rýchlo, nesie v sebe pútavosť a hlavne naberá na obrátkach. V deji stúpa napätie, budujú sa charaktery, do popredia vstupuje akcia a miestami boj o život. Nevlastná sestra dokáže zaujať a pohltiť. A v závere prináša netradičný zvrat a neuveriteľné momenty, ktoré ukazujú silu jednotlivca a ponúkajú vieru v to, že sa každý dokáže zmeniť, pokiaľ si vstúpi do svedomia. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)