nedeľa 6. júna 2021

RECENZIA: Stefanie Geryk - Jiná zelená

Žáner: beletria, YA
Vydavateľstvo: Pointa

Anotácia:
Být travel influencerkou na plný úvazek a procestovat si přitom Bali? To zní jako dokonalý sen! Jenže Dalia ví, že to není procházka růžovým sadem. A to především díky své sestře Darji, které několik let zpět diagnostikovali bipolární poruchu. Jedna pro druhou jsou celým světem a Dalia je odhodlaná, že zůstanou po celý život jen spolu. Jenže co když se po cestě na Ostrov Bohů něco stane? Co když pozná někoho, kdo jí naruší plány? Protože láska si přece nevybírá...

Jiná zelená je o sesterské lásce a cestování, ale i o souznění dvou duší, které si k sobě nečekaně našly cestu. Je jen na nich, zda dokážou překonat nástrahy, které jim osud postaví do cesty.

Za možnosť prečítania si knihu ďakujem autorke Stefanie Geryk.

Podporte knihu Jiná zelená.

Keď nás Stefanie kontaktovala s ponukou prečítania si jej knihy ešte pred vydaním a napísaním recenzie, tak zo začiatku som bola vcelku skeptická a nevedela som do čoho idem. Dokonca aj samotná anotácia ma nedokázala navnadiť na príbeh a tak som sa do čítania púšťala s minimálnymi očakávaniami, zmierená s tým, že pôjde maximálne o oddychové čítanie, ktoré ma zjavne ničím neprekvapí.
    Ešte teraz, ako píšem tieto vety, sa musím chytať za hlavu ako veľmi som sa pri tejto knihe mýlila. Hovorí sa, že nesúď knihu podľa obalu. V tomto prípade by sa to dalo interpretovať: Nesúď knihu podľa anotácie. A to z toho dôvodu, že anotácia síce - aspoň podľa mňa, nejak extra čitateľa nenavnadí na čítanie príbehu, no to je obrovitánska chyba. To čo je totiž napísané v anotácií nie je ani len stotina toho, čo má čitateľ možnosť si prečítať. Asi stačí aj týchto pár viet, aby ste zistili, že kniha ma neskutočne prekvapila - samozrejme v dobrom a som neskutočne rada, že som mala možnosť si ju prečítať ešte pred jej vydaním.
    Samotný príbeh je priam fantasticky napísaný a ja osobne som hltala jednu stránku za druhou a bola som veľmi zvedavá, čo sa bude diať ďalej. Celý dej bol dynamický a v príbehu sa neustále niečo odohrávalo. Dynamickosti deju dopomohlo aj to, že v knihe sa nenachádzalo jedno jediné hluché miesto, ktorého výpovedná hodnota by bola nulová. Žiadne "vaty a omáčky" na nahnanie strán. To v tomto príbehu jednoznačne nenájdete. Čo musím výnimočne oceniť boli perfektné opisy prostredia na Bali, všetky tie chrámy, ryžové polia a to všetko. Zakaždým som mala pocit, som to práve ja, kto s hlavnými hrdinkami putuje po tejto krajine a spoznáva jej krásy. Množstvo opisu bolo úplne ideálne a perfektne zakomponované do celého deja, čo spolu s perfektnými dialógmi vytváralo jeden kompletný a ucelený celok. 
     Čo sa mi neskutočne ľúbilo bolo to, že autorka do príbehu zakomponovala trend súčasnej doby, a to že si ľudia rôznym spôsobom zarábajú na živobytie práve prostredníctvom sociálnych sieťach. Idylický, krásny a perfektný obsah v podobe neskutočne dokonalých fotiek z tých najznámejších turistických destinácií, ktorý je zdieľaný na sociálnych sieťach je častokrát úplne odlišný od pravdy. Správanie ľudí na socialných sieťach je úplne odlišné od toho, kým vlastne sú. A práve túto stránku nám zobrazovali hlavné hrdinky - sestry Dalia a Darja. (Priznám sa, že pri pár prvotných kapitolách som v tých menách a postavách mala zmätok.) 
    Práve Darja sa postupne vypracovala na travel influencerku a Dalia je hlavné tá, ktorá stojí za všetkými tými dokonalými fotografiami. A priznajme si precestovať Bali, ubytovať sa v pár luxusných hoteloch, len za propagáciu a perfektnú reklamu na sociálnych sieťach neznie vôbec zle. Ale i napriek tomu, že to znie ako splnený sen, všetko má aj svoju odvrátenú temnú stránku. A v tomto prípade to je bipolárna porucha, ktorú Darji diagnostikovali pred pár rokmi. 
   Zhluk náhodných udalostí zapríčiní to, že Darja potajme sama odchádza na Bali a po pár hodinách celá vystrašená za ňou letí aj Dalia, ktorá získa počas letu neskutočne zaujímavú partiu na cestovanie. V tomto bode som sa dosť často pristihla pri tom ako sa počas čítania mimovoľne usmievam. Dalia sa totiž v lietadel stretne s Derekom, respektíve s celou zostavou kapely 
The Messenger. A ako áno, zoznámenie sa Dereka a Dalie a ich prudký spád a vývoj vzťahu bol úplne nelogický, ale nevadí. Do príbehu s to perfektne hodilo a ja som bola touto dvojicou priam nadšená. A nielen touto dvojicou ale proste kombinácia štyroch mužov v rozmedzí 25 až 30 rokov je priam vražedná. No a samozrejme ako ti býva, tak ja v raji musí predsa raz prísť búrka a ta nastala v prípade, keď sa Darjna skvelá povznesená nálada rapídne prehupla do depresií. A tu sa ešte len začali diať veci. 
    No ak sa chcete dozvedieť viac o osude týchtko skvelých postáv tak naskočte na krídla priateľstva, lásky, sesterskej odhodlanosti a spolupatričnosti a nechajte sa odviať na prekrásne zelené Bali, kde je jednoducho "jiná zelená". Kde na hlavné hrdinky Daliu a Darju čaká nejedno dobrodružstvo, nečakaná láska, no taktiež aj strach a útrapy, ktoré sú spojené s Darjinou chorobou. Príbeh vás pohltí od samotného začiatku až po poslednú kapitolu, kedy nebudete chcieť, aby sa tento jedinečný príbeh skončil. Takže tí, ktorých anotácia nenavnadila na tenti príbeh, verím, že po prečítaní tejto recenzie raz dva zmeníte názor a tento skvelý príbeh plný emócií si bezodkladne prečítate. 
~N

2 komentáre:

  1. Jéj, to vyzerá na veľmi milú YA a má tak krásnu obálku!♥ Budem autorke držať palce, aby sa kniha čím skôr dostala k svojim čitateľom :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)