streda 26. mája 2021

RECENZIA: Janet Skeslien Charles - Parížska knižnica

Žáner: vojnový román
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 440 strán
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originálny názov: The Paris Library

Anotácia:
Paríž 1939.
Mladá, ambiciózna Odile Souchetová získava vysnívanú prácu v Americkej knižnici a črtá sa jej nádejný vzťah so šarmantným policajtom. Do mesta zakrátko vpochodujú nacisti a hrozí, že stratí všetko, čo jej je drahé vrátane milovanej knižnice. S priateľmi knihovníkmi využijú vlastné zbrane, knihy, a postavia sa im na odpor. Po skončení vojny však miesto oslavy slobody okúsi Odile trpkosť neodpustiteľnej zrady.
Froid 1984.
Študentku Lily v montanskom malomeste zaujme postaršia osamelá suseda, celkom odlišná od miestnych obyvateľov. Čím viac sa dozvedá o jej minulosti, tým viac ju prekvapuje, že ich spája nielen láska k jazyku, podobné túžby či dokonca sklon k závisti, ale aj dávne temné tajomstvo

    Dlhšiu dobu som nečítala žiaden vojnový román a zrazu behom mesiaca rovno dva. Dokonca oba romány mali sa odohrávali v Paríži. Zatiaľ čo prvá kniha nebola úplne najšťastnejšia voľba, tak táto mi to perfektne vynahradila, nakoľko kniha ma pohltila od samotného začiatku až po úplný koniec príbehu. A čo je úplne najlepšie je to, že príbeh je inšpirovaný príbehmi knihovníkov, ktorí počas druhej svetovej vojny sa odmietali vzdať a podvoliť sa systému a porazili nacistov, aby mohli doručovať knihy židovským čitateľom.

     Nielen príbeh bol skvelý, ale aj spôsob akým bola kniha napísaná. Príbeh je časovo rozdelený na dve časové obdobia, kde nás kapitolami sprevádzajú dve hlavné hrdinky.
     Prvé časové obdobie sa odohráva v Paríži v rokoch 1939 až 1944, kedy nás kapitolami sprevádza predovšetkým Odile, avšak zopár kapitol bolo v tomto období napísaných aj z pohľadu jej kolegov z knižnice. Práve týchto pár kapitol zachytávalo dôležité udalosti, ktoré ovplyvnili ich život. 
     Druhé časové obdobie je od roku 1983 po rok 1989. Príbeh v týchto časoch sa odohráva vo Froide v Montane. Toto obdobie sa zameriava na dvanásť ročnú Lily, ale aj na jej susedu Odile. To že autorka do príbehu zakomponovala Odile v staršom veku ma neskutočne potesilo. Doteraz som vždy čítala knihy, kedy nejaká osoba s prítomnosti natrafila na niečo na základe čoho začala pátrať v minulosti, aby zistila komu to patrilo a čo sa s danou osobou stalo. No tu máme informácie hneď z prvej ruky a žiadne zdĺhavé pátranie po informáciách. Dokonca Odiline rozprávanie o svojej minulosti sa perfektne dopĺňalo s jej životom v roku 1939 a perfektne to posúvalo dej vpred. Toto prelínanie kedy sme udalosti od Odile priamo čítali v "jej" kapitolách a len prerozprávanie určitých udalostí v "Lilininých" kapitolách bolo dokonalé. 
    Taktiež bolo skvelé, že kniha zaznamenávala väčšie časové rozpätie, čo dopomohlo k tomu, že v príbehu sa neustále niečo dialo a dej nestagnoval na jednom mieste alebo, že sa v knihe nenachádzali žiadne hluché miesta. Práve naopak, dej bol dynamický, s množstvom informácií. A tak postupne spoznávame Odile, ktorá získala svoju vysnenú prácu v Americkej knižnici v Paríži, jej kolegov a čitateľov. Ale postupne sledujeme nástup fašizmu v Európe, ktorý od tichých slov a dohadov o fašizme a vojne vypukol v celej svojej sile, ktorý sprevádzala stále silnejúca cenzúra a napokon to vyústilo do deportácie niektorých čitateľov knižnice do integračných ale aj do koncentračných táborov.
     A na druhej strane tu máme Lily, ktorej zomiera mama, musí sledovať ako si otec našiel novú ženu, s ktorou má ďalšie deti a práve Odile je v týchto ťažkých časoch pre Lily oporou. A práve toto priateľstvo ukazuje, že na vznik nového a silného priateľstva nie je v žiadnom veku neskoro.
    Príbeh je plný silných emócií. Lásky. Priateľstva. Odhodlanosti. Odvahy. Odlúčenia. Straty. Smútku. Zrady. Závisti. No i nádeje. Plný tajomstiev z minulosti, ktoré dokážu ublížiť aj po toľkom čase. Niekedy tieto tajomstvá ma priam až lákali prelistovať pár posledných kapitol, aby som uspokojila svoju zvedavosť, ktorá bola niekedy na nevydržanie. Bola som veľmi zvedavá čo sa stalo s Odile a s Paulom, prečo sa zrazu ocitá v Montane, prečo opustila svoju rodinu, priateľov a taktiež aj svoju vysnenú prácu. 
     Knihu môžem s kľudným srdcom odporučiť, všetkým milovníkom románov s vojnového obdobia, no taktiež aj tým, čo tento žáner moc nevyhľadávajú, nakoľko som toho názoru, že kniha dokáže zaujať všetkých čitateľov a jednoznačne má čo ponúknuť.
~N

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)