sobota 13. marca 2021

RECENZIA: Stephanie Perkins - Anna a francúzsky bozk

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Yoli
Séria: Anna and the French Kiss
Diel: #1
Počet strán: 336
Väzba: paperback
Originálny názov: Anna and the French Kiss

Anotácia:
Sedemnásťročná Anna sa cíti podvedená. Rodičia ju poslali na ročné štúdium do Paríža - na opačný koniec sveta, do neznámej krajiny, hoci nevie ani slovko po francúzsky. Opúšťa priateľov, črtajúci sa vzťah aj pohodlný americký život, aby začala od základov. Paríž je mestom nevídaných možností, za iných okolností by ju očaril, ale bez svojich najbližších a znalosti jazyka je ako stratená. Rozhodne sa aspoň vyťažiť z pobytu čo najviac a priblížiť sa k svojmu dlhoročnému snu. Pomocnú ruku jej podá šarmantný, bystrý, vtipný spolužiak Étienne. Skrátka chlapec, ktorý má všetko. Žiaľ, aj priateľku. Anna síce verí, že doma na ňu čaká ten pravý, no ani Étienne ju nenecháva chladnou. Napokon, v meste zamilovaných sa láske ťažko odoláva.



Anna a francúzsky bozk je knihou, pri ktorej by moje tínedžerské ja odpadávalo nadšením. Moje dospelé ja si však príbeh dokázalo tiež užiť a predovšetkým mi ponúkol dokonalý oddych. Knihu možno popísať ako rozkošnú, milú, zlatú knižku s nenáročným dejom pre akúkoľvek vekovú skupinu. 

Anna o to nemala záujem, no rodičia sa rozhodli ju poslať do internátnej školy v Paríži. Opúšťa tak Ameriku, svoju rodinu i blízkych. Stratená bez znalosti jazyka či zvykov podlieha zlej nálade, no noví spolužiaci ju v tom nenechajú. Veľmi rýchlo sa stáva súčasťou priateľskej skupiny spolužiakov a pomaly si začína užívať čaro európskeho života. 

Anna a francúzsky bozk je typickou tínedžerskou romancou. Dievčatá túžiace po prvej láske, nedostupný chlapec a kopu malicherných problémov naokolo. Anna sa vyrovnáva s novou láskou, starou láskou, s novými priateľmi, dostáva sa do bodu sklamaní ale i prekvapení.
Stephanie Perkins vytvorila atmosféru, ktorá pôsobí sympaticky a nevyznieva až nadmieru neprirodzene. Samozrejme, kniha má svoje presladené časti, idealizuje isté situácie, no k tomuto príbehu to jednoducho patrí. Nesnaží sa hrať na čosi vážne alebo reálne. Predstavuje jednoducho zálaskovaný sen každého mladého dievčaťa! 
No a nenájde sa hádam lepšie miesto ako mesto zaľúbencov - Paríž. Autorka vystihla čaro tohto veľkomesta a to nielen jeho dominantami, ale aj opisom bežného života Parížanov. Tak elegantný, uvoľnený a okúzľujúci. Zároveň poukázala aj na obrovského rozdiely v životoch Američanov a Európanov, ktoré Annu neraz dostali do úsmevných situácií. 

K dispozícií je úzky okruh hlavných i vedľajších postáv. Páčilo sa mi, že autorka každej z nich dala isté miesto v deji a každá postava v istom bode ovplyvňuje hlavné postavy a tvorí ich mienku či celkový postoj. Anna je na prvý pohľad dršňačka, ktorej sa nič nedotkne, ale opak je pravdou a vnútri neraz pociťuje samotu i smútok. Má svoj morálny kompas a toho sa drží za každú cenu, čím si u mňa získala sympatie. Jej pokrytecké chvíľky mi však niekedy skutočne žrali nervy. Étienne mne osobne príliš ako postava nesadol. Síce milý chlapec, ale pokrytec. Na mňa pôsobil príliš sladko, miestami až nesympaticky. 

Anna a francúzsky bozk je príjemným čítaním v čase, keď si chcete od všetkého oddýchnuť a jednoducho sa nechať iba unášať sladkým príbehom. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)