štvrtok 26. marca 2020

RECENZIA: Marisha Pessl - Návraty do nesveta

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 288
Väzba: paperback
Originálny názov: Neverworld Wake

Anotácia:
Šesť priateľov. Len jeden môže prežiť. Ktorý z nich to bude?
Kde bolo, tam bolo, žila raz Beatrice Hartleyová a jej šiesti najlepší priatelia. Žili si celkom šťastne, až pokým Jim, Beatricin frajer, nezomrel. Jeho šokujúca, záhadná smrť navždy všetko zmenila a Beatrice prerušila s partiou kontakt.
Rok po maturite prichádza na panstvo Wincroft, aby sa s bývalými priateľmi opäť stretla a snáď konečne našla odpovede na ťaživé otázky. Ich noc však dopadne diametrálne inak a všetci uviaznu v časovej slučke, ktorá ich núti prežívať ten istý deň stále odznova. V snovom Nesvete sa ich nedobrovoľný pobyt mení na čoraz intenzívnejšiu nočnú moru a vyslobodiť sa z nej však môže len jeden z nich. Práve v tom tkvie hrôza voľby, ktorej šestica kamarátov čelí. Je možné vôbec rozhodnúť, kto z nich si zaslúži žiť?


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.



Už dlhšiu dobu som nečítala nič zo žánru YA. Rozhodla som sa to napraviť a Návraty do nesveta mi pripadali ako skvelá príležitosť. Mladí hrdinovia v spojitosti s časovou slučkou, to znie naozaj zaujímavo. 



Kedysi boli skvelou partiou, no po smrti jedného z nich sa však všetko zmenilo. Beatrice Hartleyová sa rozhodla od priateľov odpojiť a prežívať svoj žiaľ osamote. Nič však netrvá večne a Beatrice sa rozhodne opäť s partiou stretnúť. Dalo by sa povedať, že ich spoločné stretnutie nedopadlo podľa predstáv. Rozhodne nečakali to, že sa ocitnú v časovej slučke jedného dňa a že dostať sa z nej môže dostať len jeden z nich a to ten, ktorého si zvolia. Táto voľba však vôbec nie je jednoznačná a uvrhne ich do časovej slučky na naozaj dlhú dobu. 

Návraty do nesveta nesú v sebe hneď niekoľko zaujímavých aspektov. Vedúcou ideou príbehu je motív časovej slučky. Prežívanie toho istého dňa stále dookola môže byť stresujúce a rozhodne psychicky náročné. Sama si neviem predstaviť, ako by som v nej dokázala fungovať. O to viac ma zaujímalo, ako si autorka poradí práve s psychickou stránkou jednotlivých postáv. Ako budú vystupovať pod tlakom a predovšetkým ako sa s ním vyrovnajú. Autorka si s tým dokázala poradiť. Spočiatku postavy prežívajú veci po svojom, je na nich možné sledovať viaceré fázy od vzdorovania, popierania, až po uvedomelosť a zmierenosť. Ich jednanie nie je vždy uvedomelé či sympatické, no v konečnom dôsledku je prirodzené. Každý si prejde vlastným peklom. Postavy vďaka tomu pôsobia uveriteľne a realisticky.
   Samotné poňatie časovej slučky pôsobilo sympaticky. Postavy sa prebúdzajú v tom istom momente, v ten istý čas a ich deň sa v určitý čas vždy aj končí. V tento deň sa vo svete vždy deje to isté, no postavy ten deň môžu vždy prežiť inak. Nie je to teda pevne daná slučka, v ktorej sa vždy do bodky deje to isté v okolí postáv. Počas čítania som to vnímala ako príjemnu zmenu, príbeh totiž nebol monotónny. V priebehu deja sa vnímanie časovej slučky obohacovalo a zároveň menilo. 


Marisha Pessl zvolila sympatický štýl písania, ktorý pozostáva prevažne z dialógov. Vďaka tomu čítanie ubieha rýchlo, no miestami ubieha aj pomalšie a to kvôli nezáživnejším pasážam, ktoré nepredstavujú posun v deji. V plnej miere sa príbeh rozbieha v závere. Práve ten upúta čitateľovu pozornosť najviac. Všetko v ňom graduje a vrcholí. Objavujú sa zvraty a nové zistenia, ktoré menia čitateľov názor. 

Mňa osobne záver prekvapil. Nebolo to jedno z tých prekvapení, ktoré vás posadia na zadok, ale malo v sebe čaro. Bolo to neočakávané a pritom tak zvláštne. Aj keď sa mi záver ako taký páčil, moje sympatie si nezískal. Nedokážem ani posúdiť, či práve to bolo autorkiným cieľom. Možno to je ako v realite. Že niekedy jednoducho veci nedopadnú správne, respektíve tak ako by sa patrilo. 
Návraty do nesveta sú takým typickým príbehom zo žánru YA. Skupina mladých ľudí rieši dôležitý problém a zamotáva sa do rôznych iných problémov. Tento príbeh má aj prvky detektívky a prináša aj mnohé prekvapenia. Nič nemusí byť tak, ako ste si mysleli. Na oddych ideálna voľba. 


-Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)