pondelok 2. decembra 2019

RECENZIA: L.J.Shenová - Ukradnutý bozk

Žáner: NA
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Tatran
Počet strán: 288
Väzba: paperback
Originálny názov: The Kiss Thief

Anotácia:
Dohodnuté manželstvo. Dcéra ako výkupné. Korupcia, podvody a nenávisť. Horúca vášeň a hlboké city. To je tá pravá mafiánska romanca. To je Ukradnutý bozk.
Francesca sa na prahu dospelosti ocitá na životnej križovatke. Je vychovávaná v mafiánskej rodine, kde má otec hlavné slovo a ona ako žena jedinú úlohu – vydať sa za muža, ktorého jej vyberú a byť mu poslušnou manželkou. Bola sľúbená Angelovi Bandinimu, dedičovi jednej z navplyvnejších rodín chicagskej mafie. Aj keď je manželstvo je dohodnuté, Francesca prekypuje šťastním. Angela totiž platonicky miluje.
No z nenazdania sa všetko mení. Francesca je vlastným otcom vrhnutá do náručia nenávideného staršieho muža. Senátor Wolf Keaton stelesňuje všetko, čím mladá žena opovrhuje – aroganciu, nadradenosť a ... sexapeal.
Ukradnutý bozk je príbeh plný vášnivých citov a prvých sexuálnych skúseností. Francesca si v ňom prechádza neľahkou cestou. Osud ju prinúti nielen rýchlo dospieť, no musí podniknúť prerod z naivnej princeznej na nezávislú a sebavedomú ženu.




Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Alterego.sk.
Ukradnutý bozk je tak trochu iná romanca, mafiánska romanca. Spočiatku síce všetko klape podľa plánu a vyzerá to na šťastný ľúbostný príbeh medzi dcérou vodcu mafie Francescou a Angelom, mladíkom jednej z najvplyvnejších rodín. Ale keď ste súčasťou mafiánskeho sveta, musíte myslieť aj na možné komplikácie, ktoré tento typ života prináša.


Komplikácia vo Francescinom živote nesie meno Wolf Keaton, ktorý si zaumienil zničiť nielen jej život ale aj život celej jej rodiny. Francesca sa s dohodnutým manželstvom rozhodne nemieni zmieriť a nedokáže pochopiť, prečo ju jej otec zapredal. Pri odhaľovaní skrytých tajomstiev však môžete dospieť k zisteniam, že život je úplne iný než vám bol prezentovaný. 
   Jedná sa o mafiánsku romancu, takže v nej láska nie je taká jednoduchá. To ako čitateľ zistíte už od prvých strán. Francesca síce sníva o manželstve s kamarátom z detstva, ale aj ona sa presvedčí, že budúcnosť sa môže rýchlo zmeniť. Zo dňa na deň zisťuje, že ju otec prisľúbil senátorovi a nerozumie prečo sa otec tak veľmi zľakol Wolfa. Nasilu odchádza do sídla senátora Wolfa a dostáva sa do izolácie. Všetci vieme ako to býva, keď nás niekto do niečoho núti. Francesca nemieni byť poslušným dievčaťom a tak Wolfovi strpčuje život najväčšmi ako len dokáže.

Wolfe a Francesca tvoria typický love-hate vzťah. Napätie medzi nimi by sa dalo krájať a často som si myslela, že sa navzájom pozabíjajú. Nikdy by ste nepovedali, že sa môžu zblížiť. 
Francesca Wolfa nenávidí pre jeho aroganciu, namyslenosť, hrubosť. 
Wolf Francescu nenávidí predovšetkým kvôli jej otcovi, ale aj pre jej rozmaznanosť, neschopnosť, naivitu. 
Aj keď sa Francesca miestami chovala príliš naivne či pubertálne, v tomto prípade mi to nevadilo, pretože sa tým jasne stanovil rozdiel medzi ňou a Wolfom, ktorý už mal 30 rokov, zatiaľ čo ona sladkých 18. Každý z nich vzhľadom na vek má iné priority a tak nemožno očakávať od slečny, že sa bude správať ako urodzená dáma. Povedala by som, že vďaka vekovým rozdielom je to taký mix žánrov YA a NA. Konanie zodpovedalo ich veku a tak Francesca niekedy Wolfovi naozaj strpčovala život pubertálnymi výmyslami. On si však zachoval svoju dospelácku trpezlivosť.
Cieľom Wolfa je zničiť jej otca. Dostať ho na úplne dno a to za udalosti, ktoré sa stali v minulosti a na Wolfa mali veľký vplyv. Minulosť predstavuje veľké tajomstvo a páčilo sa mi, že odhalené bolo až v úplnom závere. Celý dej sa ukazovali len útržky, čo vytváralo peknú gradáciu v deji. Záver som síce predvídala, no vôbec mi to nevadilo, pretože to bolo premyslené a zároveň správne načasované. 
   Autorka mala pre postavy cit a jasne stanovila medzi nimi rozdiely. Vďaka tomu to vyznievalo prirodzene a postavy dosiahli istý vývoj, hlavne Francesca. Autorka nezanedbala ani vedľajšie postavy, ktoré v príbehu rozvíjala a každej z nich dožičila vlastný osud.
   Príbeh samotný ubieha veľmi rýchlo, dalo by sa povedať, že sa v ňom stále niečo deje. Svoje miesto v deji má ako inak romantika, ale aj akcia či humor. 
V závere mi vadila len jedna vec. Akoby začalo pribúdať opisov a nie tak podstatných scén, ktoré to len zdržovali. 
Ukradnutý bozk je oddychovka na upršané dni a v prípade potreby romantického príbehu. :) 

-Smiley

6 komentárov:

  1. Tohle vypadá jako parádní oddechovka, díky za tip. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na knihu som už viackrát pozerala v kníhkupectve, ale ešte stále som sa neodhodlala kúpiť ju. Veľmi sa mi páči obálka, no... ešte uvidím: :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka zlákala aj mňa :D je to taká nenáročná oddychovka. Ak sa pre ňu niekedy rozhodneš, budem zvedavá na tvoj názor :)

      Odstrániť
  3. Ja som ju už čítala dávnejšie v angličtine a už dlho som nečítala NA knihu, ktorá by ma tak chytila. Love-hate vzťah sa dá napísať buď veľmi dobre alebo veľmi zle. Tu to bolo super a aj napriek tomu, že medzi nimi bol taký veľký vekový rozdiel, Francesca mi neprišla ako 18-ročná, bolo vidieť, že je trochu dospelejšia na jej vek. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tento love-hate vzťah autorke skutočne vyšiel :) Nebol prehnaný a zároveň ani nepôsobil umelo. Súhlasím s tebou :) Mne sa napríklad ten vekový rozdiel veľmi páčil, nebolo to prehnané a jednoducho ich to pekne od seba odlišovalo :) Tie názory, chovanie, myšlienky..

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)