pondelok 20. mája 2019

RECENZIA: Lisa Kleypasová - Tajomný neznámy

Lisa Kleypasová: Tajomný neznámyŽáner: Ľúbostný historický román
Séria: Osudy rodu Ravenelovcov
Diel: 4.diel
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 304 strán
Väzba: pevná väzba
Originálny názov: Hello Strange

Anotácia:
Doktorka Garrett Gibsonová, jediná lekárka v Anglicku, je odvážna a sebestačná žena. Prirovnávajú ju k mužovi, prečo by si teda v živote nedopriala ako muž? Ibaže romániky ju nikdy nelákali. Do jej života však náhodou vstúpi bývalý detektív Scotland Yardu Ethan Ransom. Galantný záhadný bitkár údajne nectí nijaké pravidlá, jeho práca je zahalená rúškom tajomstva. Ich vzájomná príťažlivosť sa však utajiť nedá, a keď prekročí hranice, nemožno sa jej už ubrániť. Ethanovi nie je pochuti spoločnosť na úrovni a obáva sa aj o bezpečnosť Garrett, no napokon neodolá. Napriek odhodlania, že s ňou preruší všetky kontakty, sa krásna doktorka nečakane stane súčasťou jeho najnebezpečnejšieho poverenia. Ethana odhalia a Garrett musí použiť všetky schopnosti a odvahu na jeho záchranu. Spolu čelia zákernému vládnemu sprisahaniu. Ethan bez zaváhania prekonáva všetky nástrahy z lásky k najneobyčajnejšej žene, akú kedy poznal.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem Panta Rhei.

   Mnohí už asi viete, že Lisa Kleypas a jej knihy sú pre mňa srdcovou záležitosťou a k jej knihám sa s radosťou vraciam už možno aj 8 rokov - neviem presne. No v poslednej dobe ako knihy čítam - alebo či je to len pri tejto sérií, si nie som úplne istá kvalitou príbehov. Príbeh má všetko, no i tak sa niekedy chytám za hlavu a kladiem si otázku prečo. Akosi mi tam chýba tá skvelá iskra a humorné situácie, ktoré sa nachádzali napríklad v sérií Wallflowers.
   Čo sa týka príbehu - a jeho spracovania, tak to bolo ako vždy bezchybné. Autorka v tomto nikdy nesklamala a pre svojich čitateľov mala vždy perfektne spracovaný príbeh, v ktorom sa nenachádzal žiadny zbytočný opis, ktorého úloha by bola navýšiť počet strán. 
    Taktiež čo mam na jej spracovaní rada, je to, že príbehy má vždy písané v tretej osobe a zameriava sa na obe hlavné postavy, čo ja nesmierne oceňujem, pretože to maximálne uspokojuje moje zvedavé ja, ktoré často počas čítania v myšlienkach zabieha k druhej hlavnej postav a rozmýšľa, prečo konal tak ako konal - teda v top prípade, keď pohľad druhej postavy v knihe chýba.  Iskra, ktorú som vyššie spomínala, tak tým som mala na mysli napríklad aj to, že v tomto diely sa mi mierne nepozdával rýchly vývoj citového vzťahu medzi doktorkou Garrett a Ethanom. Chýbalo mi tam to klasické vtipné doťahovanie postáv, ktoré vie autorka vždy perfektne zapracovať do príbehu a vôbec nevyzerá nútené. No tu sa to jednoducho nenachádzalo.
   Samotné postavy boli podľa mňa perfektné a ja osobne som si ich už obľúbila, keď sa objavili v predchádzajúcich knihách ako vedľajšie postavy. Čo ma veľmi potešilo, bolo práve spracovanie Garrett ako postavy, ktorá sa úplne vymykala predstave Anglickej spoločnosti už len tým, že je žena a zároveň lekárka. Bola sebestačná a vedela sa o seba postarať, keď to situácia vyžadovala, napríklad keď raz týždenne chodila do chudobinca ošetrovať chorých. 
   No a Ethan, tak to bola kapitola sama o sebe - samozrejme, že myslené v dobrom. Predtým bol detektívom Scotland Yardu a v súčastnosti je špiónom, ktorý bez povšimnutia prechádza cez Londýn a nemá strach nedodržiavať až tak úplne niekoľko pravidlá, ak mu to pomôže dosiahnuť svoj cieľ. I keď z časti má šľachtické korene, no vyrastal v chudobe, no nevzdal sa a bojoval, aby sa dostal odtiaľ a niečo v živote dokázal. Čo som najviac na jeho postave oceňovala bolo, že napriek jeho snahe dokázať niečo a dosiahnuť úspech nikdy nestratil svoje morálne zásady a svedomie.
  I keď medzi postavami nebolo, mnou tak dlho očakávané doberanie sa, ktoré by neskôr prerástlo do niečoho väčšieho, no zato medzi nimi bola chémia už od prvého okamihu. Veľmi sa mi páčil Ethanov prístup ku Garrett, nebral ju ako ženu, niečo menej, práve naopak, bral ju ako rovnocenného partnera a tak sa s ňou aj zhováral. 
   Ako je už v anotácií spomenuté, tak Garrett sa zrazu ocitne v strede diania najnebezpečnejšieho poverenia, aké kedy Ethan dostal. Na základne tohto sme sa v knihe aj mohli stretnúť sa napätím, ktoré dokázalo čitateľa ešte viacej vtiahnuť do deja. 

   Takže kniha v konečnom dôsledku poskytuje všetko: napätie, tajomstvá, záhady, intrigy a v neposlednej rade lásku a romantickú stránku príbehu.

Hodnotenie: 4/5
~N

1 komentár:

  1. Podobné knihy o láske mám aj celkom rada hoci sa im v poslednom čase trocha vyhýbam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)