pondelok 19. februára 2018

RECENZIA: Samantha Youngová - Mesačné svetlo na Nightingale Way

Žáner: New Adult 
Séria: Dublin Street 
Diel: 6. diel 
Vydavateľstvo: Ikar 
Počet strán: 344 strán 
Väzba: pevná s prebalom 
Originálny názov: Moonlight on Nightingale Way

Anotácia:
Logan dva roky platil za chyby, ktorých sa v minulosti dopustil, ale teraz je pripravený na nový začiatok. Má skvelý byt, dobrú prácu a množstvo žien, ktoré odvádzajú jeho pozornosť od minulosti. Je tu však jedna, ktorá ho mätie… 
Grace utiekla od svojej manipulatívnej rodiny, presťahovala sa do iného mesta a zariadila si nový život podľa seba. Je takmer dokonalý. Až na jeden detail – veľmi by chcela konečne nájsť pána Pravého – alebo aspoň vedieť ignorovať neodolateľného, no protivného suseda sukničkára. Grace sa rozhodla, že s Loganom si určite nič nezačne. Lenže potom sa stane niečo neuveriteľné a nespútaný lámač sŕdc sa pomaly mení na silného, spoľahlivého muža, po akom vždy túžila. No vo chvíli, keď podľahne jeho šarmu, pripomenie sa jej minulosť a hrozí, že všetko, čo si vybudovali, sa zrúti ako domček z karát…
 

Tak keď som zistila, že od tejto skvelej autorky bude vydaný ďalší diel ku série Dublin Street, bola som priam nadšená a na knihu som sa nesmierne tešila a mala som od nej veľké očakávania. Opäť raz som sa usvedčila v tom, že sa neoplatí mať veľké očakávania, pretože potom som mierne sklamaná.



Knihu môžem hodnotiť v dvoch protichodných rovinách. A to v rovine negatívnej a pozitívnej.
Najskôr začnem tou pozitívnou rovinou. Do tejto časti jednoznačne musí patriť, to ako je kniha napísaná. Autorka je vážne skvelá a má úžasný štýl písania. Celá kniha je písaná v prvej osobe a to z pohľadu našej hlavnej hrdinky Grace. Pri čítaní som sa veľmi zabávala, pretože kniha obsahuje veľa vtipných dialógov a zábavných situácií, ktoré na tvári dokážu vyčariť úsmev. V celej knihe sa nenájde ani len jeden jediný zbytočný opis, ktorý by všetko len pokazil. Práve naopak, kniha sa skvelo a rýchlo číta a nenachádzajú sa tu žiadne hluché miesta, ktoré by slúžili len na predĺženie celého deja. Knihu som prečítala behom dňa, pretože som nebola schopná sa od nej odtrhnúť, pretože od prvej strany som si hneď obľúbila hlavné postavy. A taktiež som bola nadšená keď sa v príbehu objavili postavy z predchádzajúcich kníh. Bola som priam nadšená z toho, pretože vždy som veľmi rada, keď sa dozviem ako sa ďalej odvíja ich príbeh. 



A teda čo sa týka hlavných postáv tak tie boli vážne skvelé. Obe postavy boli detailne prepracované od ich minulosti, ktorá oboch poznačila až po ich charaktery.
Grace bola skvelá postava. Jej minulosť nebola až taká ružová. Teda ona vlastne okolo ružovej ani neprešla, pretože jej rodina ňou len a len manipulovala, tak ako to im vyhovovalo a to bol aj dôvod, prečo so svojou rodinou už nejaký ten rok neudržiava žiaden kontakt, lebo začala nový život, do ktorého oni nepatria.

A práve v tomto jej "novom živote" stretla Logana. Toho som mala ešte radšej ako Grace. Logan mi prirástol k srdcu už v predchádzajúcich dieloch, keď sa tam vyskytol. A preto som bola priam nadšená, keď som zistila, že tento príbeh bude zameraný na neho.

Loganov život nie je a ani nebol ideálny. Nejaký čas sedel vo väzení, pretože napadol sestrinho priateľa, ktorý jej ubližoval a teraz, keď je na slobode musí začať svoj život budovať od začiatku.  

A tu sa z mojho pohľadu začala objavovať negatívna rovina tohto príbehu. Samozrejme Vzťah Logana a Grace, nebol absolútne ideálny. Dalo by sa povedať, že Grace ho len trpela ako svojho suseda, ktorý ma každý večer inú ženskú spoločnosť a s touto spoločnosťou ju každý večer ruší pri jej práci. Toto by bolo ešte super, veď predsa tieto "doťahovačky" medzi hlavnými postavami jednoducho musia byť a asi by som bola aj dosť sklamaná, keby tam neboli. Ale čo sa mi neľúbilo, bol až podľa mňa nereálne rýchli spád ich vzťahu. Pretože na to, že ho len trpela sa podľa mňa do neho až príliš rýchlo zaľúbila a to aj vzhľadom na fakt, že ho takmer vôbec nepoznala. Takže toto by som videla ako mínus, čo sa týka celkového príbehu. 

Ale musím na druhej strane oceniť zas originalitu zápletky, pretože počas tejto série sme sa s takouto zápletkou nestretli. Nebudem nič viacej písať, aby som nič neprezradila, ale som si istá, že zápletka sa vám bude určite páčiť.

Taktiež som bola nadšená, keď som sa dostala ku záveru knihy a zistila som, že autorka venovala priestor na zhrnutie a ukončenie príbehov aj ostatných postáv z predchádzajúcich dielov. Takže záver série ako sa patrí. I keď som bola na druhej strane smutná, pretože toto bola jedna z mojich najobľúbenejších YA sérií, no budem dúfať, že od tejto autorky toho preložia oveľa viacej.


Takže na záver z mojej strany už len toľko, že ak ste ešte tento diel nečítali tak šup šup naň. A ak ste nečítali celú sériu a máte radi YA žáner, tak určite túto chybu treba rýchlo napraviť a som si sitá, že budete z celej série nadšení tak ako ja, ak aj nie viacej.

Hodnotenie: 4/5

~N

1 komentár:

  1. Teším sa na tento diel. Samantha píše úžasne a je ťažké odlepiť sa od jej kníh.Vždy som jej knihy brala ako oddychovky takže dúfam že tento diel ma nesklame. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)