utorok 27. septembra 2016

RECENZIA: Ransom Riggs - Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej

Žáner: fantasy, fiction
Séria: Miss Peregrine´s Peculiar Children
Diel: #1
Vydavateľstvo: Kaligram
Počet strán: 352
Väzba: pevná s preobalom
Originál názov: Miss Peregrine´s Peculiar Children

Anotácia:
Tajomný ostrov. Opustený sirotinec. Zvláštna zbierka veľmi podivných fotografií. To všetko čaká na odhalenie v knihe Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej, fascinujúcom románe, kde príbeh, spolu s výnimočnými dobovými fotografiami vytvárajú nezabudnuteľný čitateľský zážitok, ktorý vo vás bude rezonovať ešte dlho po dočítaní!
Vydajte sa spolu s hlavným hrdinom Jacobom na vzdialený ostrov, kde objavuje rozpadávajúce sa trosky sirotinca slečny Peregrinovej. Tu postupne zisťuje, že jeho chovanci boli viac ako podivní a na ostrove boli možno držané v akejsi karanténe a z veľmi dobrých dôvodov. A zdá sa, že nejakým zvláštnym spôsobom môžu byť stále nažive! Na návštevu domova pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej nikdy nezabudnete!

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu
Preskoly.sk.


Máte chuť na niečo skutočne zvláštne a ojedinelé? V tom prípade je Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej dobrá voľba. 




Skôr ako sa začnem venovať obsahovej zložke, by som rada zmienila aj vydarený vizuál. Obálka pôsobí naozaj strašidelne a vnútro knihy navodzuje temný odtieň. Okrem, dalo by sa povedať, tapetového označenia kapitol sú k dispozícií aj rôznorodé fotografie, ktoré dokresľujú atmosféru. Ako v závere autor vysvetľuje, každá fotka má svoj pôvod. Niektoré ostali v takej podobe, ako boli vyfotené, iné boli v závislosti od deja mierne upravené. Za seba môžem povedať, že kniha by bez snímok stratila svoje čaro. 

Ransom Riggs vie zozbierať slušný materiál a ešte k tomu ho prepracovať aj do podareného knižného diela. Skĺbil časť reality s fikciou, ktorú ľudia veľmi radi rozoberajú - a to či existuje paralelne s naším svetom ešte nejaký iný. 
   Starý opustený sirotinec je vďačná téma, z ktorej sa dá veľa vyťažiť rôznymi spôsobmi. V tomto prípade to nie je jednotvárne a nemusíte sa báť stereotypného vývoja udalostí. Dejová línia plynie neuveriteľne rýchlo a ešte rýchlejšie sa mení, prostredníctvom zvratov, ktoré autor pre čitateľov prichystal. Budete znepokojení, budete zvedaví, budete prekvapení a budete si to užívať. 
Ako už názov prezrádza, jedná sa o naozaj neobyčajný príbeh. Originálny námet, ktorý nie je vypracovaný v každej druhej knihe. Autor načrtol opäť niečo nové z fantasy sféry. 
   Aj keď číslo strán presahuje tri stovky, nemusíte sa báť, že je to čítanie na dlhší čas. Fotografie vypĺňajú veľa strán a autorov štýl písania vás bude stále poháňať vpred. Milovníci opisu si nájdu svoje, rovnako tak aj milovníci priamej reči. 

Autorove vypracovanie postáv si zaslúži aspoň malú pochvalu a to, že aj napriek ich veľkému množstvu sa každá z nich dočkala jedinečnosti. Talenty netradičných postáv boli príjemným spestrením. Bohužiaľ, podrobného rozpracovania sa nedočkali. Mali síce svoje osobitosti, no ich charakter bol opísaný príliš priamo a čitateľ ich nemusel ani podrobovať štúdiu. Všetko potrebné bolo "naservírované" v jednom okamihu. Niektoré dokonca boli odsúvané na vedľajšiu koľaj kvôli svojej neaktivite. Dalo by sa povedať, že povrchné informácie prevládali u viacerých postáv.  

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej svojou obálkou sľubuje strašidelný zážitok. Nebudete sa ale triasť strachom. Určite vám ani nenabehne husia koža. Len sa pri niektorých pasážach nebudete cítiť práve najpríjemnejšie. 
Pre mňa drobné sklamanie, keďže som možno trošku očakávala niečo strašidelnejšie, niečo pri čom by som musela mať zapálenú lampu, lebo by som čítania nebola schopná. 
Odhliadnuc ale od mojich očakávaní, ide o milý príbeh, ktorého pokračovanie určite nevynechám. 
   
HODNOTENIE: 3/5
Smiley

2 komentáre:

  1. Knihu som akurát dočítala a za seba hovorím, že som rada, že nakoniec nebola desivá. Ja sa nerada bojím. :D Aj keď si myslím, že tie fotky neboli ani potrebné, nakoľko autor aj tak opisoval to, čo sa na fotkách "nachádzalo".
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som očakávala niečo viac strašidelnejšie, niekedy sa rada bojím. :D Ale nebolo to zlé, áno s tými fotkami máš pravdu. Nemusel ich opisovať, bolo by to možno egektnejšie. Ďakujem :*

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)