pondelok 20. júna 2016

Vydavateľský kútik v našich poličkách (#1)

Ahojte, 
dnešným dňom sme sa rozhodli odštartovať novú sériu článkov. Vieme, že recenzií na blogu pribúda pomerne dosť, no zároveň si uvedomujeme, že len recenzie nestačia. Nevieme ako vy, no my rady nazeráme do cudzích knihovničiek - knižný stalking. Tak sme sa rozhodli, že podnikneme niečo podobné a budeme vám ukazovať kúsky z našich poličiek. Každý článok venujeme inému vydavateľstvu. Prvý článok som sa rozhodla venovať vydavateľstvu Ikar, pretože práve od nich mám najviac knižiek. Ale keďže ich je také množstvo, tak som to rozdelila do dvoch článkov. Takže na dnes tieto kúsky:


Začnem sériou Nočný tieň. Práve táto séria (spolu s niekoľkými inými) stála pri zrode mojej knižnej posadnutosti. Neskutočne ma lákala obálka, ktorá na mňa prebleskovala spoza okna kníhkupectva. Aj keď som sériu čítala veľmi dávno, tak mám na ňu príjemné spomienky. Krvavá ruža pre mňa však bola najslabšia. 
Ku knižke Hry o život som sa dostala až po tom, čo vyšiel film. Vlastne som ani veľmi nemala o sériu záujem, no dostala som prvé dva diely od kamarátky na narodeniny a po ich prečítaní som si jednoznačne objednala tretí diel. Nepoznám človeka, ktorý by nepoznal Hunger Games. V období, keď to bolo veľkým hitom som bola do príbehu zbláznená. S odstupom času to už neberiem ako niečo extra-špeciálne-úžasné. Myslím si, že si nikdy nedám re-reading. 
Mŕtvi do súmraku som dostala ako darček na Vianoce. Bolo to v období, keď strašne letel Twilight a upírske príbehy boli na pulte každého kníhkupectva. Zatiaľ čo v Česku sa séria dočkala prekladu každého dielu, na Slovensku máme len dva. Prvá časť sa mi páčila, druhá už o niečo menej a tretí diel, ktorý mám v češtine, ten ma už nebavil vôbec. Nemôžem teda povedať, že ma trápi nevydanie ďalších dielov. 
Ikar sa zaslúžil aj o vydanie jednej z mojich najobľúbenejších sérií. Keď som začala čítať Dublin Street, ani som si len nepomyslela, že sa stane mojou srdcovkou. Tieto príbehy sú, ako inak, romantické. Niekto by možno povedal, že presladené, ale autorka má skvelý štýl písania a vie to pretvoriť do krásnych príbehov. 
Tentokrát druhá z mojich najobľúbenejších sérií. Od Jasindy Wilder ešte pred Strácam sa v tebe a Strácame sa v sebe vyšla Alfa. Tým ma veľmi nenalákala, no týmto dvom kráskam som neodolala. Síce veľmi nemusím príliš traumatické príbehy, ale týmto som podľahla. Vrelo odporúčam.
Ďalej tu je Gayle Forman, ktorú každý pozná hlavne vďaka Ak zostanem. Iba jeden deň a Iba jeden rok mám takisto doma dlhšie, prečítala som ich, no nemôžem povedať, že si ich do detailov pamätám. Viem však povedať, že sa mi páčil motív cestovania a hľadania. 
Opäť trošku traumatické príbehy. Radšej Nikdy nesie v sebe cestovateľský nádych a milú mužskú postavu. Najviac ma zasiahol koniec. Beznádejná bola nepredvídateľná. Tam ma dokázal prekvapiť každý detail a o konci ani nehovorím. 
Favoritom z tejto trojice je Zlodejka kníh. Dojemný príbeh z obdobia druhej svetovej vojny, kde rozprávačom je samotná Smrť. Knižku som opäť dostala ako dar k Vianociam. Na Ak ostaneš ma zaujala anotácia a to tým, že mužská postava bola v podstate feťákom. Podľa mňa to však nebolo až také dokonalé, ako to autorka zmýšľala. No a nakoniec Čas medzi nami - moja prvá kniha o cestovaní v čase. Nebolo to zlé, aj keď to možno chcelo o niečo lepšie spracovanie.  

Pokračovanie nabudúce
S pozdravom Vaša Smiley :*

4 komentáre:

  1. Hezký výběr, Hunger games jsem také četla, dost mě bavil, akorát ta poslední kniha, byla zbytečně zdlouhavá. Topím se v tobě a druhá kniha Topím se v sobě, pro mě oddechovka, ale mé srdce si nezískaly, bohužel. Ale jako lehké čtení, můžu doporučit. Dále Colleen Hooverovou mám ráda, četla jsem od ní Odvrácenou tvář lásky a i slzička ukápla, knihu Bez naděje mám už doma, snad se brzo do ní pustím. A čeho lituju, tak Zlodějku knih jsem ještě nečetla, musím to napravit. Jinak super jen tak dál!!! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujém :3
      No Hunger Games - tretia kniha bola naozaj zdĺhavá a film už úplne. Odporúčam Bez nadejě, to je úplne najväčšia pecka. Krásny príbeh, aj keď na prvý pohľad vyzerá obyčajne :)
      Keď sa ti naskytne príležitosť, určite po Zlodejke siahni. Je to milý príbeh :))

      Odstrániť
  2. Sériu Nočný tieň som čítala,celkom sa mi páčila,praveže najviac zo všetkcýh sa mi najviac páčila Krvavá ruža :D .Hry o život si chcem dlho prečítať,vyzera to celkom zaujimavo.Iba jeden deň a iba jedeň rok som čítala,a celkom sa mi páčila,bolo to príjemné oddychové čítanie :) .Radšej nikdy si chcem veľmi dlho prečítať (možno rok?).OD Coolen Hoover som zatiaľ čítala iba Život jedna báseň,ale celým srdcom odporúčam,akurat je veľmi krátka,mohla byť dlhšia :)
    Tento článok je jeden z najlepších ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, mne sa v Krvavej ruži nepáčila jedna vec, ktorá súvisela s jednou postavou :D Radšej Nikdy je pekná kniha, taká oddychovka výletová.
      Určite si od Colleen zaisti aj ďalšie.Vie skvelo písať. :)
      Ďakujéééém :*

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)