nedeľa 26. júna 2016

RECENZIA: Victoria Aveyardová - Rudá královna

Žáner: Fantasy
Séria: Red Queen
Diel: 1. diel
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 360 strán 
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originálny názov: Red Queen

Anotácia:
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Mare Barrowová, sedmnáctiletá dívka patřící mezi Rudé, to bere jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve, dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preškoly.sk. 

Opäť som dostala šancu začítať sa do niečoho fantasy. Po tejto knihe som dlhšiu dobu pokukovala a zvažovala, či by ma to bavilo alebo nie. I keď najviac ma upútala jej obálka, ktorá je jednoduchá a podľa mňa úplne perfektná. 


   Po úvodných stránkach ma kniha veľmi nezaujala, pretože sa v nej nachádzalo o čosi viacej zbytočného opisu, ale postupne som sa cez to preniesla. No i tak som sa musela dokopávať aby som aspoň pár kapitol prečítala. Musím sa priznať, že som sa bála že po 50 stranách knihu odložím, pretože sa tam nič nedialo a malo to príliš dlhý rozbeh. Ale nakoniec som sa cez ten zdĺhavý začiatok dostala a bola som priam fascinovaná, ako sa to všetko odohráva. Autorka svoje postavy perfektne vykreslila. Veľmi som sa potešila rôznorodosti postáv, takže nikdy sa nám nestalo, že postavy majú rovnaký charakter. Autorka u mňa najviac zabodovala tým, že do poslednej chvíle som nemala poňatia ako a to všetko skončí a ja som mohla len a len odhadovať čo sa asi tak môže stať a aj tak moje odhady boli mylné.

     Na knihe by som našla však jednu chybičku. Kniha mi miestami prišla nedomyslená. Spočiatku som vôbec nemala poňatia aký je rozdiel medzi Rudými a Striebornými, alebo čo sa stalo zo svetom pred tým kým dostal podobu, ktorú nám autorka v knihe opisuje. Niektoré veci na mňa pôsobili, akoby neboli dotiahnuté do konca. A miestami som mala pocit, že autorka sa nechala inšpirovať Selekciou. Dokonca aj štýl písania týchto autoriek by sa dal vcelku porovnať a asi by sa tam nenašli až také veľké rozdiely. Tuto podobnosť som videla najmä v hlavných hrdinkách, ktoré obe pochádzali z nižšej vrstvy a zrazu sa ocitli na výslní elity v spoločnosti kráľovskej rodiny a pritom ani jedna o to nestála. Ale odhliadnuc od tohto faktu, ktorý sa zdá možno len mne, asi by som žiadnu inú chybičku nenašla.

Hlavná hrdinka, Mare, pochádzala z obyčajnej rodiny Rudých, avšak predsa len bola niečím výnimočná. Jej budúcnosť či už chcená alebo nie, spočívala v tom že po dosiahnutý 18. narodením bude musieť ísť do armády bojovať vo vojne Strieborných rovnako ako jej bratia. Avšak tak sa nakoniec nestalo. A týmto momentom sa všetko konečne dalo do pohybu a od knihy som sa nevedela odpútať, pretože som zistila, že síce Mare je Rudá, ale má nadprirodzené schopnosti, ktoré mávajú len a len Strieborní. Alebo aj nie....
 

     Kniha bola miestami tak napínavá, že som sa jednoducho nevedela od nej odtrhnúť a ani neviem ako ale zrazu boli dve hodiny ráno a mne sa vôbec nechcelo ísť spať, pretože som chcela knihu dočítať, aby so vedela ako sa to všetko nakoniec skončí.
     Ako som už povedala v knihe sa nachádzalo veľké množstvo postáv. A musím povedať, že tie záporné postavy boli perfektne vykreslené, až som mala niekedy sto chutí vstúpiť do deja a nejakým spôsobom zakročiť a zmariť ich intrigy a špinavé hry. A na druhej strane trošku som bola sklamaná, že naša hrdinka Mare nevystupovala aspoň o čosi viac spurne a rebelantsky, pretože čo sa jej povedalo to spravila aj keď sa jej to priečilo až som niekedy chcela na u nakričať aby sa spamätala.

Takže na záver svojej recenzie môžem napísať len toľko, že ak hľadáte nejaké to napätie na tieto horúce dni, knihu môžem odporúčať. 


Hodnotenie: 4/5

~N

6 komentárov:

  1. Red Queen (alebo teda Rudá královna) je super...čítala som ju v anglitčine, a teda stála za to. neskutočne sa teším na pokračovanie (a kým vydajú ho v tej istej edícii ako red queen aby som si ho aj kúpiť mohla konečne :D )

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :) Knihu jsem také četla a je skvělá! Přečti si moji recenzi na www.my-ideallife.blogspot.cz Měj se krásně, Mimozemšťanka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekná recenzia! Som rád, že sa kniha páčila, pretože mne totálne počarovala :DDD Neviem prečo, v poslednej dobe na ňu neustále zízam a aj napriek všetkým x neprečítaným knihám a xy rozčítaným knihám si ju chcem ešte raz prečítať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knížku jsem zatím nečetla, ale doufám, že se na ni brzy dostane řada :) Každopádně teď mám vyhlídlé tři knihy od slovenské spisovatelky Michaely E. Hajdukové, tak na ty jsem zvědavá. Všimla jsem si, že v předchozích příspěvcích jste zmiňovaly knihu Nemecké dievča neplače, četly jste ji už?? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja by som povedala, že dostať sa z nižšej vrstvy na výslnie je teraz dosť populárne, takže tu by som to asi so Selekciou neporovnávala. Veď v podstate už Katniss v HG sa takto dostala na oči verejnosti a S. Collins určite Selekciu nevykradla. Ale tak ja by som asi celkovo so Selekciou nezrovnávala iné knihy, lebo mne prišiel ten príbeh dosť o ničom a mala som dojem, že autorka si tiež ukradla od iných nejaký ten nápad. V Rudej královnej bolo aspoň o niečo viac akcie a ten svet sa mi zdal predsa len premyslenejší, aj keď zo začiatku trochu mätúci.
    Ale zase Selekciu som čítala dávno a iba prvý diel, takže...

    Mne sa Rudá královna páčila, iba niektoré veci sa dali dosť predvídať, zachránili to však tie, čo sa zase predvídať nedali. Bol to celkom vydarený príbeh, nosa obávam pustiť do dvojky, na tú som zatiaľ veľmi nadšené reakcie nevidela.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vypadá to na super čtení, které mám ráda, trochu fantasy, trochu dystopie

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)