streda 22. júna 2016

RECENZIA: R.L.Mathewsonová - Hra s láskou

Žáner: NA
Séria: Neighbor from Hell
Diel: #1
Vydavateľstvo: Mladá Fronta
Počet strán: 208
Väzba: Pevná väzba
Originálny názov: Playing for Keeps

Anotácia:
Všichni, ať už bydlí v centru nebo na předměstí, mají jedno společné: souseda, kterého by nejradši majzli palicí po hlavě, zamkli do kufru auta a vysadili někde uprostřed lesů, zatímco by si radostí mnuli ruce, že tentokrát už cestu zpátky nenajde. Však víte, co mám na mysli. Člověka, který vám krade noviny, nechává pobíhat psa po vašem čerstvě posekaném trávníku, celou noc vás ruší řevem hudby, parkuje na vašem místě a prostě vám dennodenně šíleně otravuje život. Jenže co když se najednou všechno semele tak, že se do toho pekelného souseda bezhlavě zamilujete? Co pak? 
To totiž potkalo Haley, a to se setsakramentsky bránila. Pevně si vytyčila pravidla hry, aby náhodou nezapomněla, čeho je ten darebák od vedle schopen. Jenže když přeskočí jiskra, jde dřív nebo později stejně rozum stranou…


Hra s láskou síce predstavuje jednu z množstva NA kníh, no zároveň sa od nich odlišuje. Sama uznávam, že si to navzájom odporuje, ale humor použitý v tejto útlej knižke jej zabezpečuje výnimočnosť. Už od začiatku som mala úsmev na tvári, ktorý nepovädol, práve naopak, skôr narastal každou pribúdajúcou stránkou.
Príbeh je založený na susedskej „láske“. Slovo láska v úvodzovkách platí aspoň spočiatku. Susedia totižto vedia byť pekne nepríjemní a to hlavne tí mladí a nezadaní. Nemusím dodávať, že mužského pokolenia. Haley by vám vedela rozprávať, veď kvôli svojmu susedkovi nemôže predať ani vlastný dom, lebo sa pri neho nikto nechce nasťahovať. Veď kto by chcel paintballové guličky po fasáde a neutíchajúcu hudbu po 22hej hodine?
Haley pri Jasonovi žije 5 rokov. Neznáša ho a to ho v podstate ani nepozná. Stačí však, aby spolu raz prišli do priameho konfliktu a nakoniec sa z toho stáva skvelé priateľstvo. Kto by to bol povedal?

Knihu najlepšie vystihuje slovo roztomilé. Už prvý osobný stret Haley a Jasona trhá kútikmi úst. V celej svojej podstate je to hravé čítanie. Medzi postavami to iskrí, že to môžete pociťovať lepšie ako oni sami. Ich hádky pripomínajú skôr hašterenie malých detí na piesočku. Detinské ale účinné, pretože čitateľa to naladí do príjemnej nálady a má radosť čítať ďalej.
Postavy sú prispôsobené výstavbe príbehu. Pôsobia sympaticky, dokonca máte pocit, akoby ste ich poznali osobne. Neberú všetko príliš vážne a autorka im ani nedala do vienka dokonalosť. Obyčajní ľudia, ktorí nemajú za sebou žiadne tragédie, či traumatické zážitky. Majú rovnaký život ako ja, vy, či vaši známi.
Hlavným zdrojom humoru je Jason. Je to veľké decko, ešte k tomu závislé na jedle. Jeho neustále hlášky a vsúvky nemali chybu. Obľúbila som si ho hneď a nesklamal ma ani v závere. Pri postavách by som autorke vytkla len vek. Podľa mňa sa postavy chovali ako keby mali o niekoľko rokov menej. Takže som si ten vek väčšinou odmyslela. Autorka asi len nechcela, aby jej postavy boli študenti, preto im dala zamestnanie. Ale v podstate sa ako vysokoškoláci občas správali.

Nenachádzajú sa tu žiadne zbytočné škriepky, iba hlavná dejová línia. Postavy nenafukujú každú drobnosť do obrovských rozmerov, ani neťahajú jeden problém na 40 strán. Takže príbeh svižne napreduje, nezasekáva sa a nemá hluché miesta. Nie je to ani nabité sexom, ako som očakávala. 

HODNOTENIE: 5/5
Smiley

4 komentáre:

  1. Slyším o téhle knize prvně, ale vypadá docela zajímavě. Mohl by to být pěkný příběh.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to vypadá na pěknou oddychovku :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)