utorok 28. júna 2016

RECENZIA: Michaela Ella Hajduková - Nemecké dievča neplače

Žáner: román
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Motýľ
Počet strán: 224
Väzba: Pevná väzba

Anotácia:
Ľudia sú ako domy. Majú veľa svetlých aj tmavých kútov, zatvorených dverí a svoju trinástu komnatu. Príbeh o tom, čo sa stane, keď sa rozhodneme niektoré dokorán otvoriť. 
Markus a Emma vyzerajú navonok ako úplne bežný zaľúbený pár. Pracujú však pre tajnú organizáciu, ktorá vznikla po vojne ako pocta súrodencom Schollovcom (Die Weiße Rose - Biela ruža). Organizácia odhaľuje vojnové zločiny a zločincov. Narazia na veľmi dôležitý objav, ale zároveň odhalia inú organizáciu, ktorá je nebezpečná a chce zostať utajená. Všetky stopy vedú k Lebensbornu - nacistami vytvorenému projektu, ktorého cieľom bolo, na základe nacistickej ideológie o rasovej hygiene, zvýšiť počet árijských detí vrátane detí pochádzajúcich z mimomanželských zväzkov. Lenže tam sa ciele nekončili. Svetlovlasé a modrooké deti v nacistami okupovaných krajinách neunikli záujmu a chápadlám vznikajúcej Tretej ríše. Za mnohé odhalenia sa však platí životom a čas môže ukryť všetko, čo sa kedy stalo. 
Stopy minulosti sa ale nikdy nedajú celkom vymazať, a preto pokojný život Slovensky Lucie naruší nečakané rodinné tajomstvo. Ako veľmi zmení jej život pátranie po pravých rodičoch? Nájde to, čo hľadá? A zvládne skutočnosť, že odhalila omnoho viac? Zistí, že s tým má niečo spoločné jej priateľka z Nemecka, Liesel. Obe sa púšťajú do nebezpečných vôd minulosti, ktoré mali pochovať celé životy, priateľstvá, ľudskú identitu aj všetky vyplakané slzy. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Vydavateľstvu Motýľ.


Druhá svetová vojna je veľmi vďačná téma. Či už pre filmových alebo knižných tvorcov. Pod týmto historickým míľnikom sa toho ukrýva naozaj veľa a každý sa pri tvorbe príbehu z tohto obdobia môže zamerať na niečo iné. Zverstvá, ktoré prebiehali a ktoré mali zostať pochované v tajnosti, však po vojne vyplávali na povrch a mnoho ľudí sa rozhodlo tieto pravdy podať cez knihy, či už spomínané filmy.  

Nemecké dievča neplače od slovenskej autorky Michaely Elly Hajdukovej sa zameriava na šľachtenie nemeckej čistej árijskej rasy a to od tých najmenších členov spoločnosti. Konkrétne sa sústreďuje na sieť domovov Lebensborn, v ktorých dochádzalo k výchove a ešte častejšie k prevýchove detí. 
Útla knižka zachytáva život niekoľkých ľudí. Tvoria ju dve dejové línie, ktoré sú od seba zreteľne oddelené, ale ktoré sa veľmi prirodzene a rozumne časom pretnú. Spočiatku mätúce, no keď sa začítate, tak s tým nebudete mať žiadny problém. 
Povedala by som, že Nemecké dievča neplače nie je čítanie pre každého. Je to svojím spôsobom oddychovka, no ak si chcete naozaj že oddýchnuť, tak by som siahla po niečom inom. Ide o silný emočný zážitok, ktorý dokáže s človekom zamávať. Miestami až človeka zamrazí pri tom všetkom. Dovolím si tvrdiť, že chytí za srdce každého, kto sa do nej začíta.


Príbeh je sčasti písaný vo forme denníkových zápiskov. Pomocou nich sa čitateľ v podstate dostáva ako keby až do tretej dejovej línie, ktorá opisuje život malého dievčatka menom Františka Vitázková. Vďaka nej sa čitateľ oboznamuje podrobnejšie s Lebensbornom, pretože do neho bola zavlečená a následne prevychovaná. Odvliecť malé deti, častokrát mladšie ako 5 rokov, od svojich skutočných rodičov a potom ich ponúkať ako nemecké siroty čistým árijskym rodičom? Neľudské. Neraz mi prišlo nevoľno pri čítaní. Ako niekto môže niečo podobné urobiť deťom? A len pre akúsi hlúpu ideologickú myšlienku. 

Hodnoteniu postáv sa tentokrát vyhnem. Nie však preto, že by mi neboli sympatické, ale skôr preto, že dôležitejší bol samotný príbeh. Poviem však aspoň toľko, že postáv je tu niekoľko a každá ponúka bohaté myšlienkové spektrum. Každá z postáv má taktiež svoje miesto či postavenie a nie je pre príbeh zbytočná. 

Na konci príbehu sa nachádza aj niekoľko stranový doslov autorky. Nestáva sa príliš často, že si takéto veci čítam, no v tomto prípade som musela. Donútila ma k tomu zvedavosť. Odporúčam vám, aby ste si ho taktiež prečítali. Mala som pri ňom zimomriavky po celom tele a aj slzičku na krajíčku. Určite vám dotvorí pohľad na knihu a aj celú tému, ktorej bola venovaná. 

HODNOTENIE: 5/5


Smiley

6 komentárov:

  1. Knížku jsem si už objednala a brzy by mi měla dorazit. Po tvé recenzi se na ni neskutečně těším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa na knižku navnadila, verím, že sa ti bude páčiť :) Príjemné čítanie

      Odstrániť
  2. Knížka vypadá velmi zajímavě, sama mám knihy týkající se tohoto období velmi ráda. Moc pěkný recenze! :)

    Ohněm políbená

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No po tejto knižke premýšľam, že siahnem aj po iných z tohto obdobia. :) Ďakujem veľmi pekne.

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia. O kúpe tejto knihy som uvažovala a vďaka tvojej recenzii už nemám čo váhať :D.
    www.janie-hannagonova.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ma teší, že práve moja recenzia ťa utvrdila v tom, že si ju zaobstaráš :* Prajem ti príjemné čítanie a ďakujem :))

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)