streda 27. apríla 2016

RECENZIA: Jana Pronská - Čierna vdova

Podrobnosti: 
Žáner: Historický ľúbostný román 
Počet strán: 255 strán 
Väzba: pevná väzba
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Anotácia:
Nový román populárnej autorky ponúka podmanivý ľúbostný príbeh zo stredovekého Slovenska. Adriana Mariášiová pochovala už troch manželov, ktorých jej kvôli majetku nanútil otec. Keď sa Štefan Mariáši znovu dostane do ťažkostí, neváha využiť svoju dcéru aj štvrtý raz a vydá ju za Luciána Bubeka. Obaja mladí ľudia majú vlastné plány, a tak odmietajú manželstvo uzavreté v zastúpení. Adriana sa chce utiahnuť do kláštora, Lucián zas chce dokázať rodine, že nemá právo rozhodovať o jeho osude. Postupne však vychádza najavo, že nič nie je také, ako sa zdá na prvý pohľad. Adriana a Lucián sa musia popasovať nielen s intrigami oboch rodín, ale aj s vlastnou minulosťou a citmi, ktoré im nečakane skrížia plány...


     Po veľmi dlhej dobe vám na blog pridávam recenziu na knihu, ktorá mi nebola poskytnutá ako recenzný výtlačok. Po veľmi náročnom týždni som konečne mala čas napísať recenziu na knihu, ktorú mám už prečítanú niečo cez 4 mesiace.


     Ako som už nepísala nejde o žiaden recenzný výtlačok. Práve naopak, knihu som dostala ako vianočný darček od Smiley. A bol to ten najúžasnejší darček aký som mohla dostať. Pretože po otvorení knihy som tam našla krásne venovanie aj s podpisom od samotnej autorky. 

     Ak ste čítali aspoň jednu moju recenziu na nejakú knihu od Jany Pronskej, tak určite viete, že to je skôr chválospev než recenzia. Ja jednoducho zbožňujem jej knihy. A samozrejme že táto recenzia nebude ničím iná.
     Zakaždým, keď dočítam knihu od Jany Pronskej, tak vždy si poviem, že práve toto bola tá najlepšia kniha akú som od autorky čítala a som úplne presvedčená, že nič lepšie od nej už nebudem čítať. No autorka ma neprestáva prekvapovať, pretože jej knihy sú stále lepšie a lepšie. Teda ak sa to vlastné ešte aj dá. 

     Jej štýl písania mi absolútne vyhovuje. Neveľa zbytočného opisu. Žiadne hluché miesta ani nič, čo by mohlo čitateľovi pokaziť dojem z čítania. 
Taktiež ma neprestáva autorka udivovať, ako perfektne využíva opisy v miestach kde sú potrebné. Tak verne opisuje stredoveké Slovensko, že miestam mám dojem, že stojím s hlavnými hrdinami na hradbách a všetko vidím na vlastné oči. Samozrejme pre mňa je obrovské plus, keď je kniha písaná v tretej osobe. Vtedy je kniha pre mňa oveľa zaujímavejšia, pretože mám možnosť nahliadnuť do pocitov a plánov viacerých postáv a nemám to sprostredkované len z pohľadu jednej postavy. 

Autorka nám ponúka perfektný a prepracovaný príbeh, s hlavnými postavami, ktoré boli úplne super. Hlavnú hrdinku, Adriánu som si veľmi obľúbila. Bol to ten typ postavy, ktorý sa len tak ľahko nevzdáva. Hoci si prežila veľa zlého aj vďaka svojmu otcov, no nikdy sa mu nepodarilo úplne ju zlomiť. Otec ju len využíval len ako nejakú vec, na základe ktorej sa dostane ku majetku, po ktorom tak prahne. 

Príbeh plný emócií, ktorý vás nenechá odložiť knihu až kým ju nedočítate do úplného konca. Autorka nám tu ponúka príbeh, kde opisuje stredovekú honbu za mocou a majetkom, kedy ľudia nemajú žiadne zábrany a spravia a obetujú čokoľvek, len aby dosiahli svoj cieľ. Vždy sa mi páčilo, že autorka nám neponúka len nejaké tuctové a povrchné príbehy, kde sa venuje len a len láske medzi dvomi ľuďmi, vždy nám ponúkne aj o čosi viacej.

Takže ak hľadáte knihu, ktorá vás už od prvej strany vtiahne do deja a nebudete sa vedieť od nej odpútať tak určite vám môžem vrelo odporúčať knihu Čierna vdova. Je to vážne skvelé a oddychové čítanie.


Hodnotenie: 5/5

~N


3 komentáre:

  1. Na Janku sa chytám už strašne dlho! :) Už len preto, že je to naša spisovateľka. Po tejto knihe už dlho pokukujem a vďaka tvojej recenzii si ju určite prečítam. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milujem knihy od Janky Pronskej, patrí medzi moje najobľúbenejšie spisovateľky. Musím sa priznať, že túto som ešte nečítala a podľa tvojej nadšenej recenzie z knihy budem musieť túto chybu rýchlo napraviť. Závidím ti tú podpísanú knižku a ja by som chcela :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem krásne :) veľmi potešilo :) pozdravujem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)