štvrtok 25. februára 2016

RECENZIA: Kelli A. Wilkins - Vikingova čarodějka

Žáner: historická fantasy romanc
Vydavateľstvo: Alpress
Počet strán: 280
Väzba: Pevná s preobalom
Pôvodný názov: The Viking´s Witch


Anotácia:
Když se rozzuření vesničané chystají upálit mladou čarodějku Odariu, objeví se naštěstí horda bojovníků a dívku zachrání. Ta sice unikla smrti, ale ocitne se v rukou divokých Vikingů. Jejich vůdce Rothgar chce zpočátku využít jejích magických schopností, pak se však do krásné čarodějky zamiluje. Jeho muži mají z kouzel opravdový strach a vzbouří se…

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk.




Keďže od doby, čo som naposledy čítala nejakú historickú romancu uplynulo už veľa času, rozhodla som sa to napraviť. A náprava prišla prostredníctvom knihy Vikingova čarodějka. 

Vikingova čarodějka nie je klasická historická romanca. Autorka ju obohatila aj o nadprirodzené prvky. Čarodejnice sa v určitých etapách ľudstva brali za samozrejmosť, aj keď dalo by sa povedať, že skôr negatívnu ako pozitívnu.
Ani v tomto prípade nejde o výnimku. Odaria je čarodejnica. Nikdy sa za to nehanbila, nikdy to dokonca ani netajila a žilo sa jej dobre. Ľudia ju nechávali na pokoji, žiadali ju o pomoc pri liečení. A to všetko až do okamihu, kým vodca dediny nezačal šíriť klamstvá. Vtedy pri Odarii nezostali ani tí, ktorým dôverovala.

Kombinácia čarodejníctva s drsnými Vikingami mi neprišla vôbec pritiahnutá za vlasy. Práve naopak, myslím si, že to do seba perfektne zapadlo. Pôsobilo to dobovo, prirodzene. 

V príbehu sú vlastne dve dejové línie. Z anotácie logicky vyplýva, že hlavnú dejovú líniu tvorí príchod Vikingov a takisto, že druhú líniu tvorí láska. Prevahu má samozrejme tá o láske. 
Dôvod, prečo Vikingovia navštívili ostrov je kvalitou veľmi slabý. Celá táto ústredná myšlienka na mňa pôsobila príliš nútene. V podstate tam bola len preto, aby autorka mala na čom stavať ľúbostný príbeh. To ma pri čítaní zamrzelo, pretože som očakávala, že ten dôvod zohrá akúsi väčšiu úlohu a v niečom príbeh ovplyvní. Ale neovplyvnil. 

Vďaka autorkinmu štýlu písania ide čítanie pomerne rýchlo. Žiadne zbytočné opisy, veľa priamej reči, ktorá príbeh posúva vpred. Čitateľ sa dostane do hlavy oboch hlavných postáv. Raz vidí veci z pohľadu Rothgara, raz z pohľadu Odarie. K dobru možno pripísať autorke ešte aj to, že nerozoberá tie isté veci z oboch pohľadov. Každý pohľad ponúka nové informácie a napredovanie v deji.

Postavy si získali moje sympatie, aj keď určite im mám aj čo vytknúť. Ako čitateľ som až cítila, ako to medzi postavami iskrí. Love - hate vzťah na trošku inej úrovni. Rozhovory medzi nimi mi neraz vyvolali na tvári úsmev. Vždy si vychutnávam, keď sa postavy doťahujú a rôznymi spôsobmi provokujú.
Na druhú stranu musím ale úprimne zhodnotiť, že rovnako ako hlavná zápletka, ani postavy neboli dotiahnuté do dokonalosti. Odarii som neverila jej obrovský obrat k láske a Rothgarovi som neverila jeho krutosť, ktorá bola autorkou deklarovaná. Ku koncu sa objavilo niekoľko zvratov a v niektorých veciach objasnenie. 

HODNOTENIE: 3,8/5


Smiley


6 komentárov:

  1. Celkovo príbeh znie zaujímavo a ešte Love-hate vťah... Hmmm asi si to prečítam, pravdepodobne určite :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa sa to čítať oplatí :D Mne sa to páčilo, Love-hate vzťah bol vydarený :3

      Odstrániť
  2. Na knihu som narazila už dávnejšie, ale teraz statočne zvažujem, že si ju aj prečítam. Vďaka za tip a pripomenutie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je začo, rada si prečítam, čo si o nej budeš myslieť :)))

      Odstrániť
  3. Tak to vypadá, že mám další knihu, kterou bych si chtěla přečíst :D Děkuji za tip, o knize slyším až teď od vás :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je začo, prípadne daj vedieť, ako sa ti páčila :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)