piatok 5. februára 2016

RECENZIA: Emma Chase - Zkrocený

Žáner: erotický román
Séria: Tangled
Diel: #3
Vydavateľstvo: Mladá Fronta
Počet strán: 200
Väzba: Pevná
Pôvodný názov: Tamed

Anotácia:
Chcete zkrotit sukničkáře a nevíte, jak na to?
Zarazte mě, pokud jste už tohle někdy slyšeli: holka potká sukničkáře, zamilují se do sebe a sukničkář se polepší. Hezký příběh. Až na to, že není náš. Náš je o moc barvitější. Když jsem se s Dee setkal poprvé, okamžitě jsem ji chtěl. Když ona uviděla poprvé mě, napadlo ji všechno možné, jen ne to, že by chtěla i ona mě – přišel jsem jí totiž úplně stejný jako každý chlap, co jí kdy vkročil do cesty, užil si a odkopl. Chvíli mi trvalo, než jsem ji přesvědčil o opaku. Nepopírám, že mezi mé hlavní přesvědčovací metody patřil sex. No, asi tušíte, kam tenhle příběh směřuje. Ale to nejlepší na něm není konec. Nejlepší je na něm cesta, kterou se ke konci dostanete.

Emma Chase je autorka, ktorú hádam nemusím predstavovať. Ak ste si to ešte nevšimli, patrí medzi moje najobľúbenejšie NA/erotic autorky spolu s Katy Evans a Jamie McGuire. Od autorky by som tuším prečítala naozaj všetko, pretože jej štýl písania je DOKONALÝ. Len veľmi málo spisovateľov ma dokáže zaujať už prvými vetami, no jej sa to zakaždým podarí. V čom tkvie jej kúzlo? Nepíše dlhé hlúposťami zaťažené vety, sústredí sa predovšetkým na krátke konštrukcie - ale zato postačujúce pre príbeh. 
Jej výnimočnosť ale predovšetkým tkvie v tom, že jej príbehy sú písané v 1. osobe, tým pádom postava komunikuje konkrétne s čitateľom. Čitateľovi postava nielenže príbeh vypráva, ale dokonca mu kladie aj rôzne otázky a celkovo ako keby s čitateľom vedie rozhovor. Tentokrát sa našim rozprávačom stáva Matthew Fisher. Ak ste čítali Zapleteného, tak viete, že ide o najlepšieho kamaráta Drewa Evansa.

Druhý diel série ma mierne sklamal. Bolo to spôsobené tým, že rozprávačkou bola žena. Po Zkrocenom som sa presvedčila, že autorke ide mužský pohľad oveľa lepšie. Neviem ako je to možné, no je to pravda. Do mužskej postavy sa dokáže lepšie vcítiť, dokáže vytvoriť vtipnejšie situácie a v konečnom dôsledku aj hlášky. Práve tie knihu spríjemňujú a mňa neraz prinútili vyškierať sa jak idiota. 

Matthew Fisher v mnohom pripomína Drewa. Je sebavedomý, mierne arogantný, vtipný a šarmantný. Nepredstavuje však jeho kópiu, čo ma potešilo. Páči sa mi, ako autorka dokáže spojiť hravosť 9-ročného chlapca s osobou vyspelého muža. To musí každú ženu dostať do kolien a prinútiť ju roztopiť sa nad toľkou rozkošnosťou. Každý chlap je vo svojom kútiku duše vždy malým chlapcom. Práve preto predsa milujeme knižných chlapcov nie?
Na druhú stranu tu je aj Doleres - Dee. Úprimne môžem povedať, že ma nahnevala iba raz a to je prosím pekne nevídanosť, pretože mňa ženské postavy dokážu vytáčať neustále. Dee je sympatická - dievča, ktoré sa na nič nehrá a ktorá nemala v živote vždy až také šťastie, ale nie je to sťažujúca sa chudinka. 
Okrem Matthewa a Dee sa priestor ušiel aj Drewovi spolu s Kate. Len tak okrajovo, ale predsa to dokáže potešiť, keď sa vrátite k postavám, ktoré ste si už raz obľúbili. 

Zkrocený sa nehrá na niečo výnimočné. Matthew už na prvej strane jasne uvádza, že ide o lovestory, ktorú už každý z nás určite počul. Ale ako tiež uvádza, najlepší nie je koniec, ale cesta ktorá k nemu vedie. Nezostáva mi nič iné, len s ním súhlasiť. Drobnosti, škriepky, návraty - to všetko vedie k tomu, čo všetci aj tak očakávajú. Našťastie sa však nejedná o akúsi telenovelu pretkanú hádkami. Každá hádka v tejto knihe má svoje miesto a nie je len preto, aby bola, čiže má svoj zmysel a význam. 


HODNOTENIE: 5/5




Smiley

6 komentárov:

  1. O knížce jsem zatím ještě neslyšela, ale vypadá zajímavě. :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vždycky, když si přečtu vaše recence, tak mě láká si ty knížky přečíst, i když jsem to původně v plánu neměla ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To nás naozaj teší, heh. Sme rady, že ťa dokážeme na knižku nalákať :)

      Odstrániť
  3. Mňa na tejto knihe tak trochu sklamalo, že sa odohráva v tej istej časovej línie ako prvá a druhá časť. Mám rada, keď sa ďalší diel trošku posunie, čiže aj párik z predchádzajúcej časti sa tam spomenie a dozvieme sa ako im to funguje ďalej. Ináč plne súhlasím, že autorke viac sedí písanie z pohľadu chlapa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to veľmi neprekážalo, aj keď v podstate to už nebolo nič nové. Ale viac som sa sústredila na nový pár :D Veru, veru, autorke to sedí oveľa viac. Neviem čím to je, no dokáže úžasne vystihnúť mužský pohľad. :))

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)