nedeľa 4. októbra 2015

RECENZIA: Kai Meyer: Arkádia - V plameňoch

Žáner: fantasy
Séria: Arkadien
Diel: #2
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 328
Väzba: brožovaná
Originál názov: Arcadia Burns

Anotácia: 
Alcantarovci a Carnevareovci - dve znepriatelené rodiny, dva mafiánske klany bojujúce proti sebe po celé generácie...
Po násilnej smrti svojej sestry a tety sa Rosa Alcantarová v podstate cez noc stáva hlavou klanu.Nehodlá byť pasívnou figúrkou a zasahuje do všetkých záležitostí rodiny. Jej postoje, rovnako ako vzťah k Alessandrovi Carnevaremu, kápovi znepriatelenej mafiánskej rodiny, vyvolávajú nevôľu u príbuzných aj v radoch príslušníkov Cosa Nostry. Rosa neprestáva hľadať informácie o arkádskych dynastiách, čím viac sa však dozvedá, tým viac ďalších znepokojujúcich otázok sa pred ňou vynára.
Čo je zač tajomná organizácia TABULA? Aké hry hrá rodinný advokát Alcantarovcov? A kým bol v skutočnosti jej otec? Navyše, čo pred ňou stále tají Alessandro?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.







V plameňoch je druhý diel série Arkádia, ktorú u nás pomerne rýchlo vydáva vydavateľstvo Fragment. Keď sa mi do rúk dostal prvý diel série, zostala som milo prekvapená. Už totižto nevyhľadávam príbehy s podobnou tématikou. No tento druh menenia sa na zvieratá a nielen tak hocijaké - ale na pumy a hady, bolo príjemnou zmenou. Stále si myslím, že kniha sa skôr hodí pre mladšiu vekovú kategóriu, ale aj tí starší si v tom niečo nájdu - som toho dôkazom.

Dôvod, prečo som sa knihou nechala pohltiť je v prvom rade autorov štýl písania. Dokáže čitateľa zaujať zväčša jednoduchými vetami. Niekedy sa síce vyskytuje väčšie množstvo opisov, ale nestáva sa to príliš často a keď, tak sa dajú jednoducho preskočiť a z príbehu vám nič neujde. Samotný príbeh ubieha rýchlo už od prvých strán a to vďaka akcii, na ktorú čitateľ nemusí dlho čakať. Takmer na každej stránke sa deje niečo spojené s akciou - napätím. Je tu mnoho zápletiek, väčšinou nadväzujú na prvý diel série. V priebehu knihy sa objasňujú a dotvárajú vám celkový obraz deja. Za čo by som autora pochválila je voľba prostredia a atmosféry. Jeho mafiánske prostredie je uveriteľné, nebyť fantasy prvkov by išlo aj o dobrý príbeh organizovaného zločinu - možno by sa mu darilo aj s knihou zameranou na vážnu tému mafie. 

Ďalší dôvod spočíva v tom, že autor si nevybral pre svoju knihu žiadnych vlkodlakov, ale vsadil na niečo originálnejšie a to pumy, tigre, levy a hady. Takisto spôsob premeny má v sebe niečo neokukané a nemáte pri tom pocit, že ste to už čítali v inej knihe.

Do pokračovania Arkádie vstupuje niekoľko postáv. S niektorými sa stretávate opäť, s niektorými sa len zoznamujete. Okrem Rose a Alessandra, ktorých už poznáte, tu môžete lepšie spoznať právnika Treviniho a neslávnych Alessandrových príbuzných z Ameriky. Postavy majú určitú "nálepku" osobnosti a páči sa mi, že sa podľa toho aj správajú. Keď si porovnám vystupovanie hlavných postáv v prvej a druhej časti série, tak by som nepovedala, že došlo kv veľkému posunu. Rose sa síce o niečo polepšila, snaží sa logickejšie premýšľať, ale inak je rovnaká. Alessandro ako hlavný mužský hrdina je zlatý, no zdá sa mi, ako keby mu niečo chýbalo - akási iskra, ktorá by ma donútila mu podľahnúť alebo aby vo mne vyvolal hlbšie pocity. Podľa anotácie ich vzťah je neprípustný, tak to bolo aj pri prvej časti. Počas čítania však nemáte ten pocit, ako keby sa nikto do toho nestaral a zmienená nenávisť medzi rodmi je prehliadnuteľná.
Záver je rovnako ako aj pri prvej časti otvorený. Treba počkať na vydanie tretieho dielu a uvidíme, ako to celé dopadne medzi týmito znepriatelenými rodmi. Či už konečne dôjde k vojnovým rozporom, alebo sa jednoducho táto nenávisť ututle a až príliš jednoducho rozrieši. V plameňoch teda hodnotím rovnako ako prvý diel 4 pierkami a celkom sa aj teším na záver. 


HODNOTENIE: 4/5

1 komentár:

  1. K Arkádii jsem se ještě nedostala, ale slyším skoro samou chválu, takže to budu muset napravit :). Pěkná recenze! :).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)