štvrtok 23. júla 2015

Čo tak si knihu vypočuť?

Pre každého zarytého knihomoľa môže takáto otázka vyznieť čudne. Veď predsa najväčší pôžitok z knihy vyplýva z čítania malých čiernych písmenok a z váhy zviazaných stránok, ktoré držíte v rukách. 
Dnešná doba sa však neuveriteľnou rýchlosťou posúva vpred a technológie nám prinášajú nové spôsoby, ako si život spríjemniť ale hlavne zjednodušiť. Knižný svet nie je výnimkou a tak môžu knižní milovníci okúsiť nový spôsob "čítania" - audioknihy.

Väčšina dáva prednosť klasickej papierovej verzii kníh, no mnohí takisto vyhľadávajú iné riešenia. Či už vo fome e-kníh, ktoré sa sťahujú do elektronickej  čítačky alebo davajú prednosť audioknihám - teda počúvajú, ako im príbeh číta niekto iný. Pripomína to trošku obdobie, keď sme boli malé deti a čakali sme na to, kedy nám rodičia prečítajú rozprávku na dobrú noc. No aj takýto spôsob prijímania príbehov má niečo do seba. 


Dnešná doba je uponáhľaná. Vidieť to na každom kroku a v každom odvetví. Ľudia sa zaoberajú prácou, povinnosťami a na ostatné veci im neostáva čas. Nečudujem sa, že častokrát nemajú možnosť venovať sa svojim koníčkom. A práve tu sa vynára praktickosť audiokníh. Slúchatká do uší sa stali bežným doplnkom a ľudia cez ne počúvajú hudbu či už pri ceste autobusom alebo pri upratovaní, ale aj pri iných príležitostiach. Vďaka slúchatkám a audioknihám má knihomoľ skvelú príležitosť venovať sa svojmu koníčku aj bez toho, aby v rukách držal knihu. 
Výhodou audiokníh je to, že ich môžete jednoducho prenášať a nevážia nič. Ide len o počítačový súbor, ktorý môžete kdekoľvek prehrať. Zatiaľ čo pri čítaní knihy sa venujete len jednej činnosti, pri počúvaní môžete robiť čokoľvek. Či už upratovať alebo cestovať. Dokonca je to skvelý spôsob oddychovania - napríklad v lete si ľahnúť na deku a započúvať sa do skvelého príbehu. 


KDE SI AUDIOKNIHY MÔŽETE ZADOVÁŽIŤ?

Audioteka ponúka široký výber kníh. Každý si určite nájde svoje a využívanie služby je naozaj jednoduché. Stačí sa len zaregistrovať pomocou svojho emailu a máte vytvorenú online knižnicu, ktorá je vám prístupná nielen na počítači ale aj v mobiloch prostredníctvom aplikácie, ktorá je mimochodom zadarmo. 

Máte skúsenosti s audioknihami? Páči sa vám takáto forma kníh? 

4 komentáre:

  1. Nikdy jsem ještě knihu neposlouchala. Vždy jsem k těmto knihám měla mírný odpor. Jelikož mi přijde, že vypravěči svou intonací a stylem vyprávění mohou více, či méně ovlivnit podstatu slova, věty, odstavce, či celé strany. Proto si vždy raději knihu přečtu sama. Ale myslím si, že jim určitě dám někdy šanci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S audioknihami ešte nemám skúsenosti, ale rada by som si niekedy nejakú vyskúšala vypočuť. Každopádne si myslím, že aj tak budem mať vždy najradšej klasickú papierovú knihu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přímo od audiotéky jsem dostala nabídku na spolupráci, ale musela jsem odmítnout. Když se řekne kniha, hned se mi vybaví slovo číst, vidět u sebe písmena, shluk slov. Možná se tomu bráním zbytečně, ale zatím je to u mě takhle. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každému vyhovuje niečo iné :) Ja som bola odporca audiokníh, ale nie je to také strašné. No na druhú stranu sú pre mňa stále TOP normálne knižky :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)