štvrtok 18. júna 2015

RECENZIA: Kai Meyer: Arkádia - Precitnutie

Žáner: fantasy
Séria: Arkadien
Diel: #1
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 344
Väzba: brožovaná
Originál názov: Arcadia Awakens

Anotácia: 
Alcantarovci a Carnevareovci - dve znepriatelené rodiny, dva mafiánske klany bojujúce proti sebe po celé generácie. Rosa Alcantarová prilieta z New Yorku na Sicíliu k svojej talianskej rodine, aby tam začala nový život. V lietadle sa zoznamuje s Alessandrom Carnevarem, ktorý má podobný osud. Jeho chladný pôvab a živočíšnosť Rosu fascinujú a zároveň znepokojujú. Rosa sa učí akceptovať nové pravidlá hry, nemilosrdné zákony sicílskej mafie, ku ktorej jej rodina patrí. Dozvedá sa šokujúcu pravdu nielen o Alessandrovi, ale aj o sebe samej a o ďalších sicílskych klanoch. 

Kai Meyer vstúpil do knižného sveta s originálnym nápadom. Zlúčiť fantasy prvok mytologických bytostí a mafiu do jedného príbehu pre niekoho môže znieť absurdne. Priznám sa, že voči sérii som spočiatku pristupovala skepticky. Aj keď ma príbehy o mafii fascinujú, nebola som si istá, či by tomu bolo tak aj v tomto prípade - predsa len ide o knihu venovanú skôr tínedžerom. 

Čítaj viac...

A o čo vlastne ide?
Už z anotácie sa dozviete hlavnú dejovú líniu. Dva znepriatelené rody - dvaja mladí ľudia, ktorí spolu nemôžu za žiadnu cenu byť (čo spočiatku Rosa nechápe). Nepripomína vám to niečo? Až nápadne sa to podobá literárnej klasike od Shakespeare a to konkrétne tragédii Rómeo a Júlia. V tomto prípade však akási ľudsko - zvieracia verzia. Miestami mi to dokonca pripomínalo aj Twilight. 

Arkádia sa však netočí len okolo love story, ktorú zabezpečujú hlavní hrdinovia. Dôležitú úlohu zohráva v príbehu akcia a tajomno, ktoré sa drží nad ich rodinami a vďaka tomu sa dej rýchlo posúva dopredu a neupadá do nezaujímavosti. 
Čítanie ide pomerne rýchlo, pretože sa poväčšinu času niečo deje - akčné scény naťahané na niekoľko stránok dokázali pohltiť, aj keď niektoré veci neboli dotiahnuté do logického záveru - ako napríklad to, že Rosa videla motorkárovi do očí, keď mal na hlave prilbu a dokázala rozprávať, keď vlastne bola v bezvedomí. 
Vytvoriť dôveryhodné mafianské prostredie môže byť ťažké. Kai Meyer si s tým slušne poradil. Vytvoril "zvieraciu" mafiu, čo znie detsky, no aj napriek tomu si zachovala črty, ktoré organizovaný zločin má mať - intrigy, zrady, tajné plány a capo di capi. 

Rosa Alcantarová je rozprávačkou príbehu. Už od prvej kapitole je jasné, že sa nezaradí k tým klasickým hrdinkám. Jej myšlienky sú divné až nepochopiteľné a taký je aj jej prístup k veciam a životu. Na môj vkus bola príliš impulzívna, čo spôsobovalo, že jej rozhodnutia boli zbrklé a bez hlbšej pointy. Čo na srdci, to na jazyku. Najviac ma však iritovala jedna vec, ktorá sa vlastne objavuje skoro v každej fantasy knihe. Moment, kedy sa hlavná postava dozvie niečo nadprirodzené. Rosa a mnohé iné to berú ako jasnú, ba až samozrejmú vec. Nehovorím, že majú polovicu knihy lamentovať, ale trošku zdesenia a údivu by nezaškodilo - bolo by na mieste. 
A čo sa týka Alessandra, tak nemám výtky. Správal sa rozumne, uvedomoval si svoje miesto a chcel napraviť veci, ktoré pre neho boli prioritou. Občas som sa mu čudovala, prečo s Rosou vlastne stráca čas. 

Arkádia je podľa mňa vydarený úvodný diel do série. Má pár svojich chybičiek, ktoré sa však dajú odpustiť a tolerovať - ako napríklad pár hluchých miest a vyššie spomínané nedostatky. Na niektorých miestach mohol byť aj preklad lepšie zvládnutý. 
Príbeh napreduje, ubieha rýchlo a postavy sú vcelku sympatické.  Povedala by som však, že séria je určená skôr pre mladšiu vekovú kategóriu ako som ja, teda tínedžerom. 

HODNOTENIE: 3,5/5

1 komentár:

  1. Nad knihou som uvažovala, ale som rada, že som sa jej nakoniec rozhodla vyhnúť. Ale keby sa vydá pred niekoľkými rokmi, určite by som po nej siahla. Skvelá recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)