štvrtok 5. marca 2015

RECENZIA: Monika Pálušová: Fakbuk.com

Žáner: dráma
Vydavateľstvo: Marenčin PT
Počet strán: 320
Väzba: Paperback

Anotácia:
Siete sú super, dokiaľ sa v nich nezamotáte. Keď už klamať, tak presvedčivo a nezanechávať stopy. Ak už sa klamstvo odhalí, tváriť sa, že sa nič nedeje. Tak také jednoduché to však Dano nemá. Manželka chce vedieť stále viac a donúti ho odkryť celý svoj niekoľkoročný virtuálno-reálny život. Keďže nie je v poriadku ani ona, nedaruje nikomu nič. Chúdence deti. A manžel. Ak chcete vedieť, čo a ako sa dá hľadať a nájsť na sociálnych sieťach a najmä, o čo sa tam dá prísť, vitajte na fakbuku.



Za poskynutiu výtlačku ďakujem vydavateľstvu MarenčinPT


Mladá generácia si bez nich nevie predstaviť život. Mnohí si na nich vypestovali závislosť a poniektorí ich berú príliš vážne. Reč je samozrejme o sociálnych sieťach. Vraví sa, že pokiaľ nie si na nete, nežiješ. Bohužial, v dnešnej dobe je tomu naozaj tak. Ľudia uprednostňujú virtuálnu realitu. Kamaráti, ktorí od seba žijú o pár ulíc ďalej, radšej strávia 4 hodiny písaním, ako keby mali výjsť von a s kamarátom sa osobne stretnúť. 
Na jednu stranu nevidím problém v samotnom písaní. Keď nie je príležitosť osobne sa stretnúť, je to skvelý prostriedok na udržanie kontaktov.  Z televízií nás takmer každodenne bombardujú, aký je celý internet nebezpečný a ako oberá o súkromie. Je však ale na každom, koľko toho na internet zavesí a nakoľko sa tým SÁM ohrozí. 


Fakbuk.com predstavuje dielo, ktoré okrem iného narovinu ukazuje, ako virtuálna realita môže ovplyvniť tú skutočnú. Presvedčil sa o tom aj manžel, ktorému v živote niečo chýbalo. V utajení to bolo všetko krásne ako z rozprávky, až pokým bublina nepraskla. Vtedy to už začalo byť ťažšie. 


V tom, či sa vám Fakbuk.com bude páčiť, rozhodnú prvé stránky. Totižto, aby som vám to vysvetlila, ide o to, že tu nenájdete odseky ani kapitolové rozčlenenie. Čo by nevadilo, keby je dej prerozprávaný z pohľadu jednej postavy. Tu ich však máte hneď niekoľko a je ťažké zorientovať sa, v koho hlave sa práve nachádzate. V deji som preto bola dezorientovaná, musela som viackrát čítať niektoré úseky, ktorým som ani po zapojení všetkých mozgových buniek neporozumela. Zapríčinilo to, že ma čítanie vôbec nebavilo a ani som si neuvedomovala, čo čítam. Keby ste sa ma hneď po dočítaní poslednej stránky opýtali, o čom to bolo a čo sa mi páčilo, asi by som na vás pozerala ako nemá ryba. 
Pri zmienení knihy sa mi v hlave nevynoria konkrétne situácie, len zmes pocitov. Nie však bohvieako pozitívne. Postavy som si nevedela utriediť, ani na jednu nespomínam s pocitom, že ma niečím obohatila.
Musím ale uznať, že postavy boli podané autenticky. Neviem čím to bude, ale práve v knihách od Marenčina je to v 90% vždy tak. Sú to väčšinou obyčajní ľudia, nijak výnimoční, iba blúdiaci v tomto svete, keď hľadajú svoje šťastie, svoju nádej a pochopenie. 
Voľba slovníka bola primeraná môjmu veku, aj keď pri niektorých miestach som len nesúhlasne potriasala hlavou. 


HODNOTENIE: 3/5

6 komentárov:

  1. Anotácia ma zaujala, no keď som si prečítala, že tam nie sú odseky, hneď som čítanie zavrhla. Z duše nenávidím nerozčlenený text :D Ale inak pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne sa tá anotácia veru páčila a aj obálka, no keď som zbadala ten text bola som mierne rozčarovaná a čítanie išlo dosť ťažko. :)

      Odstrániť
  2. Túto knihu mám doma a celkom som sa na ňu aj tešila, no ako vidím, bude sa to ťažšie čítať.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha ma vôbec nezaujala,možno trochu tou anotáciou,ale ináč to asi nebude môj šálok kávy.Hold,každému sa páči niečo iné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa celkom zaujala téma sociálnych sietí, len to bolo z iného pohľadu, ako som očakávala :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)