pondelok 2. marca 2015

RECENZIA: Kendare Blake: Anna krví oděna, Dívka z nočních můr





















Žáner: fantasy
Séria: Anna
Vydavateľstvo: Baronet
Väzba: Pevná s
preobalom
Pôvodný názov: 1. Anna Dressed in Blood
2. Girl From Nightmares

Anna krví oděna:

Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. 

S Kendare Blake som sa prvýkrát stretla pri prvej časti zo série Antibohyně. Z nej som po prečítaní mala naozaj dobrý pocit a nerozumela som, prečo v súvislosti s ňou niektorí vyjadrujú nespokojnosť. Samozrejme ju porovnávali práve so sériou Anna krví oděna. Rástla vo mne zvedavosť, prečo je pre iných lepšia a prečo z nej každý padá na zadok. Takže som neodolala... a nakoniec som z nej na zadok padla aj ja.

Kniha čitateľa láka už na prvý pohľad. Obálka ladená do ponurých farieb priam nabáda, aby ste po nej siahli a odhalili jej tajomstvá. 
A keď podľahnete a predsa len po nej siahnete, dočkáte sa kvalitnej ducharčiny. 
Prvé kapitoly uvádzajú čitateľa do príbehu, spresnia vám, kto je hlavnou postavou a aké má táto postava vlastnosti a nadanie. Odhalia, že mladý Cas Lowood nie je obyčajný tínedžer, ktorý navštevuje večierky a hľadá posteľ, v ktorej ho niektorá slečna zahreje. Práve naopak.. večierky príliš nenavštevuje, jedine len za účelom získania informácií. Jeho každodennou, dalo by sa povedať životnou náplňou sa stalo hľadanie nebezpečných duchov a ich odstraňovanie zo sveta živých.  


Na autorkin štýl písania sa dá veľmi ľahko zvyknúť. Fantasy sa bez opisu nezaobíde, to je jasné každému, no v niektorých knihách tohto žánru je ho až priveľa. Anna je príkladom zlatej strednej cesty, 50 na 50. Vytvoriť najvyšší stupeň gradácie nie je možný bez vykreslenia diania, lebo povedzme si úprimne, koho by zaujalo, keby je vyhrotenie situácie zhrnuté v dvoch krátkych jednoduchých vetách? Asi nikoho. 
Vetou zložená z troch jediných slov dokáže nahnať strach a prinúti vás cítiť sa nepohodlne. Keďže som Annu čítala aj v noci, tak sa mi vnorila aj do snov, čo svedčí o tom, že sa mi dostala pod kožu. 
Pre čitateľov, ktorí milujú akciu je Anna správnou voľbou. V žiadnom prípade sa s ňou nemôže spájať slovo NUDA, pretože na každej stránke sa niečo deje a koniec kapitoly vás vždy navnadí na ďalšie čítanie. 

Príbeh nepatrí len hlavnej postave. Je pravdou, že Cas nikdy priateľov nemal a nikdy mať neplánoval. Načo aj, keď po zlikvidovaní ducha opúšťa mesto a sťahuje sa inde? 
Mesto Thunder Bay je z nevysvetliteľných príčin výnimkou. Sám nevie ako a odrazu má dvoch blízkych priateľov: Thomasa a Carmel. 
Autorka vytvorila sympatické postavy, ktoré možno neoslnia svojou krásou, ale svojím konaním. Odmysliac si fantasy prvky, šlo by o obyčajných tínedžerov, okolo ktorých prechádzate každý deň v škole alebo na ulici. 
Protiklady sa priťahujú, pretože Thomas a Carmel toho nemajú veľa spoločného. Obaja stoja na úplne inom konci v rebríčku spoločnosti. Carmel ako kráľovná školy. Thomas ako outsider. A aj napriek tomu sa medzi nimi utvorilo priateľstvo. 
Anna je duch, to každému dôjde už po prečítaní názvu. Akonáhle niekto vstúpi do jej domu, zahynie. Je záhadná a celá kniha rozoberá, čo môže za jej záľubu v krviprelievaní. 

HODNOTENIE: 5/5


Dívka z nočních můr:(AK STE NEČÍTALI PRVÝ DIEL, NEPOKRAČUJTE V ČÍTANÍ!)
V priebehu prvého dielu sa zistili, prečo Anna zabíja každého, kto prekročí prah jej dverí. Bola oslobodená spod kliatby a dokonca sa na konci obetovala, aby zachránila Casa a jeho priateľov. 
Cas sa však nevie preniesť cez jej stratu, pretože sa do nej zaľúbil a aj keď ho nikto nedokáže pochopiť, hľadá spôsob, ako byť znovu s ňou. Ako ju dostať z pekla. 

Keď som dočítala poslednú stránku prvej časti, bola som rada, že mám po ruke aj pokračovanie. Ešte v ten večer som sa do neho začítala, ale moje nadšenie pomaly odumieralo. Príbeh upadal do klišé stratenej lásky. V prvej polovici sa všetko zaseklo a príbeh nenapredol. Proste len bezvýznamne plynul a bol o tom istom. V druhej polovici to síce naberalo napätie, no neprekonalo to prvý diel. Absolútne v ničom. Zbytočné opisy na každej strane, rozoberanie vecí, ktoré pre príbeh neboli významné. Nazvala by som to stratou času. Postavy sa ďalej nevyvíjali. Z Casa sa stal malý uplakaný chlapec, neverila som, že je to ten istý Cas, ako z prvého dielu. Dívka z nočních můr je predvídateľná, už na začiatku môžete vedieť, ako to celé dopadne. Žiadne dramatizovanie a zavádzanie čitateľa. Veľká škoda, malo to potenciál. 

HODNOTENIE: 2,5/5



3 komentáre:

  1. Já už dlouho přemýšlím, že si sérii koupím a přečtu, ale celkem se bojím. Vypadá to hezky, ale já jsem hrozný strašpytel a bojím se, že se budu moc bát :D Ještě uvidíme, ale nalákala jsi mě, teda aspoň na ten první díl :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jój to máme spoločné, neznášam horory, ale táto knižka bola úžasnáá! :) Aspoň prvý diel :)

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze :) Já jsem Annu oděnou krví zatím nečetla, taky jsem měla trochu obavy, jestli se nebudu bát :) Ale přesvědčila jsi mě, že si ji mám přečíst a nebát se :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)