sobota 28. marca 2015

RECENZIA: J.M. Darhowerová - Sempre - Navždy

Podrobnosti: 
Žáner: Young Adult 
Počet strán: 488 strán 
Väzba: brožovaná väzba
Originál názov: Sempre

Anotácia:
Sedemnásťročná Haven Antonelliová nikdy nepoznala slobodu. Odmalička vyrastala ako novodobá otrokyňa v izolácii uprostred púšte, kde spolu s matkou tvrdo pracovala a znášala neľudské zaobchádzanie. Obe sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi organizovanom rozsiahlou mafiánskou sieťou. Jedného dňa sa tu objaví doktor Vincent DeMarco a dievča dostáva šancu: opustí matku a odíde s ním, alebo zomrie.

Haven sa tak nedobrovoľne ocitne v severokarolínskom mestečku Durante v doktorovom dome a zoznámi sa s jeho dvomi synmi Dominickom a Carminom. Tí nikdy nepoznali núdzu a nič im nechýba – azda okrem matky, ktorá záhadne umrela. Havenin rovesník Carmine je na rozdiel od staršieho brata výbušný nezvládnuteľný mladý muž, ktorému nič nie je sväté a za nič nenesie zodpovednosť. Rodiaca sa láska k Haven to všetko zmení.

Haven a Carmine časom musia prehodnotiť všetko, čomu dovtedy verili. Čím hlbšie sa zapletajú do pavučiny lží a tajomstiev, tým viac zisťujú, že napriek zdanlivým rozdielom sú si veľmi podobní. Veľmi túžia oslobodiť sa od nebezpečného sveta, kde vládnu moc a peniaze, lenže reťaz udalostí, ktoré sa dali do pohybu ešte pred ich narodením, ohrozuje ich plány aj samotnú existenciu. V tomto svete sú zrada a vraždy všednou súčasťou života, nič tu nie je zadarmo a slovo navždy – sempre dostáva trpkú príchuť.



Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu YOLI. 


Čítaj viac...
Novinka, s ktorou sa môžete momentálne stretnúť na pultoch v kníhkupectvách. Do knihy som sa začítala bez akýchkoľvek očakávaní. A myslím si, že to bolo dobre. Autorka v knihe načrtla zaujímavú tému, s ktorou som sa ešte pri iných knihách nestretla. Tou témou je otroctvo. No netreba predbiehať.

Hneď na úvod by som sa chcela pár pozitívnymi slovami vyjadriť na autorkin štýl písania.

Priznám sa, že kniha sa mi nesmierne ľahko a hlavne rýchlo čítala. Dej sa rýchlo posúval dopredu cez dobre formulované dialógy. V knihe sa nevyskytuje príliš veľa zbytočného opisu. Taktiež vidno, že autorka sa snažila udržať čitateľa v napätí, čo sa jej s časti aj podarilo. Zo začiatku kniha vyzerala veľmi skvelo, okamžite som sa do knihy začítala. No musím sa priznať, že by som si túto knihu dokázala predstaviť o 100 až 150 strán kratšiu. Myslím si, že asi od polovice začal byť dej príliš naťahovaný  a zdĺhavý. Úplne si uvedomujem, že väčšina asi nebude so mnou súhlasiť, no pre mňa bola kniha zaujímavá no mala svoje chyby, ktoré mi na nej vadili.

Hlavná hrdinka Haven Antonelliova nemala ľahké detstvo. Dokonca ani neviem či sa jej život v mladom veku dal nazvať detstvom. Narodila so do otroctva a nič iné nepozná. Hneď na začiatku sa v prológu dozvedáme, čo si musela malá Haven prežiť a akoby nám tým autorka chcela ukázať, že čo ovplyvnilo jej konanie, pocity a psychiku. Následne sa posúvame v čase o 10 rokov, kedy má Haven 17 rokov.  A po slede určitých udalostí sa Haven dostáva do druhej rodiny - do rodiny Vincenta DeMarca. No tiež ako otrokyňa, i keď u DeMarca má lepšie podmienky na život. Práve v tejto rodine nachádza svoju životnú lásku, v podobe syna doktora DeMarca - v Carminovi.

Carmine DeMarco je mladý, 17-ročný chalan, ktorého poslaním je vyvolávať rozruch a neustále vyhľadávať problémy. I keď ma len 17 rokov jeho život je bujarý a nesie sa v monotónnej tónine: ženy-sex-drogy-alkohol. No tento jeho prístup sa zmení keď sa zaľúbi do Haven.

Bolo to krásne. Dvaja mladí ľudia, ktorý boli stratený vo svojich životoch si nakoniec jeden druhému pomohli. "No super." Neviem čím to bolo, ale jednoducho som sa s týmito postavami nevedela vžiť. Celé mi to prišlo pritiahnuté za vlasy. Aj to ako sa do seba zaľúbili. Carmine ju spoznal. Videl ju raz, druhý raz, tretí raz a neviem koľkokrát sa ešte stretli a zrazu si uvedomil, že ju miluje. Ako mám rada romantické príbehy, ale toto bolo už aj na mňa priveľa. No autorke sa musí nechať, že prišla s originálnym námetom na príbeh a to aspoň ako tak zachránilo knihu. Taktiež si myslím, že knihe prispelo to, že sa nezameriavala len na sladké rečičky Haven a Carmina, ale že zobrazovala Vincenta a svet, do ktorého on patril. K mafii.

V príbehu sa nachádzalo nejedno tajomstvo, ktoré ma nútilo knihu čítať, i keď neraz som sa musela premáhať a priznám sa, že som čítala len každý 5 riadok a priamu reč. No miestami to bolo napínavé. Keď sa vyriešilo jedno tajomstvo, hneď sa objavilo ďalšie, aby sa mal čitateľ nad čím zamýšľať a pokračovať v čítaní.

Na záver by som povedala, že napriek môjmu kritickému pohľadu na knihu, má aj sovej svetlé stránky i keď ja som ich tam veľa nevidela. Kniha sa príjemne ľahko a rýchlo číta. A dokonca dokáže čitateľa niekedy rozosmiať. Ja osobne som sa najviac zabávala na postave Carmina.  Nachádzalo sa tu veľa otrepaných veci a klišé. Ale ako kniha na oddych, kedy človek vypne a nad ničím neuvažuje je vhodná.

Hodnotenie: 2/5

S pozdravom




14 komentárov:

  1. musím sa priznať, že ma nemálo zaujalo :) a tá téma otroctva, je to naozaj iné, originálne... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Téma je naozaj jedinečná, ale od polovice príbehu som sa začala nudiť, čo ma dosť sklamalo, lebo som od tejto knihy veľa očakávala :)

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze :) Knížka mě zaujala, vypadá to, že to je docela originální čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si knihu prečítaš, tak mi daj vedieť, aké pocity z knihy máš :)

      Odstrániť
  3. Tak túto knihu som si chcela prečítať ale ďalšia recenzia ktorá ma utvrdzuje vtom že aj keď je kniha fajn a ponuka originálnu tému, budú to vyhodené peniaze ale možno si ju v budúcností zoženiem z druhej ruky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priznám sa, že ja by som už po tejto kniha asi druhýkrát nesiahla... Možno keď budem zúfalá a budem sa nudiť tak si knihu možno ešte raz prečítam, ale inak nie :D
      Ak by si mala o knihu záujem, tak ti ju môžem požičať ;)

      Odstrániť
  4. Kniha ma až tak neláka, čítala som už niekoľko nie práve pozitívnych recenzii... Ale treba uznať, že má zaujímavú obálku a názov.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka a názov sú skvelé aj téme, no podľa mňa nič viac :D

      Odstrániť
  5. Páni, priznám sa, že som sa na knihu tešila a bola som zvedavá :)
    Zrazu začínam uvažovať, či sa mi kúpa knihy oplatí.
    Ale za pokus to stojí, aj keď knihy od YOLI ma doteraz sklamali :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niektoré knihy stoja zato, no po niektorých by som už viackrát nesiahla... :) Ale poviem to tak, že čítala som aj horšie knihy :D Možno sa tebe kniha zapáči a budeš príjemne prekvapená :)

      Odstrániť
  6. Slyším o ní prvně, ale ten nápad mě chytil, díky za tip :D Doufám, že to vydá i naše Yoli :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem ti držať palce, aby si sa ku knihe dostala :) A dúfam, že sa ti zapáči ;)

      Odstrániť
  7. Super recenzia. Knihu si chcem kúpiť. Milujem všetky knihy od vydavateľstva YOLI :-*

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)