utorok 21. októbra 2014

RECENZIA: Rick Yancey - Piata vlna


Podrobnosti:
Žáner: Sci-fi, Young Adult
Séria: Piata vlna
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 376 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Originál názov: The Fifth Wave


Anotácia:
Po prvej vlne ostala len tma. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.

Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Oč
arujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.

Piata vlna je pôsobivý príbeh plný prekvapení – sme uprostred chaotického sveta, ktorý sa nazýva Zem. Ľudstvo, hoci sa hrdinsky snaží vzdorovať mimozemšťanom, má mizivé šance
na prežitie.



Za poskytnutie výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.sk

Moje preteky s časom sú neúprosné. Veľa vecí na čítanie a žiaden voľný čas. A tak to aj vyzerá čítam jednu knihu 3 týždne a potom človek nič nestíha. Ale podarilo sa mi dočítať jednu veľmi zaujímavú knihu, ktorá vo mne zo začiatku vyvolávala zmiešane pocity. Jedná sa o dystopickú knihu s názvom Piata vlna.

Po dočítaní série Divergencia som mal chuť na niečo tak dokonalé ako bola pre mňa Divergencia. No bála som sa, že Divergencia bola tak dobrá, že ostatné knihy budú popri nej vyzerať až príliš zle. Po dlhom hľadaní som natrafila na Piatu vlnu. Avšak vôbec som po nej netúžila aj keď z anotácie to vyzeralo na knihu s veľmi zaujímavým dejom. No nakoniec som sa rozhodla dať tejto knihe šancu. Čo som zo začiatku niekoľkokrát oľutovala. Ale začiatky pri knihách sú vždy ťažké - teda aspoň pre mňa.


Rick Yancey zo začiatku zvolil veľmi zaujímavý spôsob na prerozprávanie deja - retrospektívne. A v tom som sa mierne strácala. Mierne mi zo začiatku vadilo, že naša hlavná hrdinka Cassie premýšľala čo by spravilo jej minulé ja a ako sa rozprávala s týmto minulým ja. No cez namáhavý úvod a oboznámenie s dejom to už išlo ľahko. Autor presne vystihol cez opis pocity ľudí vo veľmi zlej a náročnej situácií. Vždy sme boli v obraze čo sa deje a nikdy to nebolo len z pohľadu našej Cassie. Práve naopak. Kniha je rozdelená na 13 časti a tie na kapitoly. A v týchto 13 častiach sme sa dejom prešli cez rozprávanie Cassie, jej brata Sammyho, Bena. Niektoré pohľady boli pre mňa zaujímavejšie ako tie ostatné. Veľakrát som sa zamýšľala, čo asi robia iné postavy a nevedela som sa dočkať kedy sa dostanem na časť, ktorá bude písaná z ich pohľadu. A to ma veľakrát nútilo ďalej a ďalej čítať. Veľakrát som uprednostnila knihu pred nejakým tým učivom do školy, lebo som chcela vedieť čo sa deje s postavami. Až som sa dostala ku koncu.

Cassie
 bola pre mňa veľmi zaujímavou postavou. A veľké prekvapenie pre mňa bolo, že som si ju veľmi rýchlo obľúbila. Nesmierne sa mi páčila jej odhodlanosť splniť nesplniteľný alebo takmer nesplniteľný sľub, ktorý dala svojmu mladšiemu bratovi, o ktorého sa starala. A myslím, že práve ten sľub ju nútil prekonať všetky svoje hranice, aj keď bola presvedčená, že už ďalej to nezvládne. Práve tento sľub ju držal pri živote. 

Evan bola ďalšia postava. No hneď on začiatku mi na ňom nesedelo. Nevedela som čo, ale jednoducho akosi nezapadal do celého kontextu. Nemôžem o ňom skoro nič prezradiť, pretože by to tu bol sami spoiler. 

A ďalšia veľmi zaujímavá a sprvu záhadná postava je Ben Parish / Zombie. Bola to tajiná láska našej Cassie. Keď som čítala po prvýkrát časť z jeho pohľadu, mala som tušenie, že to bude asi on. Moje tvrdenie sa nakoniec jeho pasáže potvrdilo, pretože celé rozprávanie sme nevedeli kto je ten záhadný chalan, ktorý len takt tak ušiel hrobárovi z lopaty. A po liečbe sa stal z neho vojak. Veľmi som sa mi páčilo jeho rozprávanie, pretože z jeho pohľadu sme sa dozvedeli asi najviac o tom, kto sú Tí druhy.


A nakoniec tu je ešte jedna postava, aj keď rozprávanie príbehu z jeho pohľadu sa v knihe nachádza asi najmenej. Tou postavou je Cassin brat Sammy. Matka mu zomrela na chorobu, otca zastrelili a sestra mu dala sľub, že sa po neho vráti. Otázne je či sa cesty súrodencov nakoniec opäť spoja.

Musím sa priznať, že neobľubujem knihy a všetko ostatné čo sa týka mimozemskej témy. No autorova fantázia nemá hranice a jeho motív knihy je podľa mňa dokonalý a záhadný. Nikto nevie kto sú Tí druhí. Kedy prišli na Zem, ako vyzerajú a hlavne čo majú v pláne s pôvodnými obyvateľmi. A s tým som sa ešte v žiadnej knihe nestretla a aj preto bola táto kniha pre mňa výnimočná. 

No ale aj keď bola výnimočná mala svoje malé chybičky. A tie chybičky boli podľa mňa na začiatku knihy. Čítam knihu, konečne sa začítam do deja a zrazu BUM. Dej sa nečakane odohráva na inom mieste a v inom čase. Faj zas sa začítam do deja, a zrazu bum som pri prvom príbehu. Ale to sa našťastie zmenilo keď nám autor pekne cez pohľad Cassie vysvetlil príchod mimozemšťanov a priebeh počas jednotlivých vĺn.


Vydanie druhého dielu s názvom The infinite sea by mal byť niekedy na jar 2015.


Hodnotenie: 4/5




20 komentárov:

  1. Pro mě byla Pátá vlna bohužel velkým zklamáním. Udělala jsem tu chybu, že jsem měla obrovská očekávání a pak to to prostě nesedlo. Kniha má obrovský potenciál, ale pro mě byl nedotažený. Druhý díl si ale přečtu, protože doufám, že mě autor třeba přesvědčí, že není úplně tak marný spisovatel :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola veľmi prekvapená, pretože som do tej knihy nič neočakávala. A musím priznať, že asi 2 týždne som sa nevedela dostať nad 100 strán, lebo som sa veľmi bála mimozemskej témy. :) Som veľmi zvedavá, aký bude 2. diel. :)

      Odstrániť
  2. Krásná recenze :) Nad touhle knihou přemýšlím už hodně dlouho. Četla jsem si ukázku a ta mě bohužel moc nezaujala, takže jsem si zatím knihu nepořídila. No, uvidím, jak to dopadne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3. Ja sama som nad touto knihou veľmi dlho váhala a dostala som odvahu začítať sa do nej až teraz a neľutujem. :) Ak sa do nej pustíš, kľudne mi napíš, že aké pocity v tebe tá kniha zanechala. :)

      Odstrániť
  3. Podľa mna úplne úžasná kniha. Bála som sa mimozemskej témy, ale potom kniha prekvapila a nevadilo mi ani to "sekanie" deja na viac pohľadov . Teším sa teda na pokračovanie ( čoby, neviem sa dočkať ) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím s tebou, že je to skvelá kniha, ale nechala som si rezervu pre druhý diel, pretože na základe mojich skúsenosti sa obávam, že 2. diel bude pre mňa sklamanie. No dúfam, že ma 2. diel príjemne prekvapí. :)

      Odstrániť
  4. Mne sa taktiež páčila :) A na postavy mám rovnaký názor.Super Recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Kniha bola v pohodičke, celkom príjemné oddychové čítanie. :)

      Odstrániť
  5. Súhlasím, isté chybičky to malo, ale mňa to úplne prekvapilo a teším sa na druhý diel a film! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak to má byť sfilmované, tak to si ma nesmierne potešila. :) Podľa mňa, autor vie ako zaujať a hlavne prekvapiť. :)

      Odstrániť
  6. Knihu som popravde nečítala, zas tak ma neláka, ale ja fajn, že sa ti páčila.:) Popri škole je vážne ťažké nájsť si čas na čítanie. Pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala na mále, aby som knihu nedočítala, ale nakoniec som to s ňou nevzdala a to je dobre. Kniha určite prekvapila - teda aspoň mňa. :) Ďakujem :)

      Odstrániť
  7. Na knihu už jsem četla hodně recenzí a vesměs jsou dobré.. :) Osobně jsem ji ještě nečetla, ale nevypadá špatně, i když zase to není kniha, kterou bych chtěla na 100%.. :) Krásně napsaná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za pochvalu. :) Ja moc neobľubujem mimozemské témy, ale táto kniha sa mne osobne zapáčila. :) Možno kniha aj teba pozitívne prekvapí. :)

      Odstrániť
  8. Bola to fajn kniha, mne sa páčil aj nápad a obzvlášť tá časť, kde autor písal o vlnách, ako postupne ničili svet. Som zvedavá na film a aj na pokračovanie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pred autorovou fantáziou sa skláňam. Kniha bola do detailov prepracovaná. :) To sa mu musí nechať a nápad z vlnami bol podľa mňa niečo nové a osviežujúce po toľkých napodobeninách, s ktorými sa môžeme stretnúť v každej druhej knihe. :)

      Odstrániť
  9. Spočiatku som knihu nemala v pláne čítať, ale keď som sa dozvedela, že sa to chystajú sfilmovať, tak som si chcela vytvoriť názor ešte skôr, než by mi ho mohol ovplyvniť film. Ešte stále som sa k tomu nedostala, ale hádam si to do konca roka prečítam, keď bude viac času a budem mať náladu na mimozemšťanov :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To máš pravdu. Na túto knihu jednoducho človek musí mať náladu. Sama o tom viem, lebo do 100 strany som sa nútila tu knihu čítať a nebolo to bohviečo. :D No dúfam, že keď sa ku knihe dostaneš, tak že ťa nesklame. :)

      Odstrániť
  10. Ja som si Piatu Vlnu zamilovala. Dostala som ju ako darček minulý rok na narodeniny a veľmi som sa na ňu tešila. Ešte pred tým, ako som ju dostala som čítala recenzie na internete. Zrazu som dostala strach, lebo raz som našla veľmi dobré ohlasy a potom veľmi zlé. Každopádne, knihu som prečítala a urobila si na ňu vlastný názor. Veľmi sa teším na pokračovanie. Len ma mrzí, že vydanie pokračovania sa presunulo až na október.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj. Akurát som dočítal posledný diel Posledná hviezda. Mám len jednu otázočku. Zdá sa mi, že autor zabudol na dosť podstatnú vec : v časti na konci knihy, keď Macherka označila všetkých vojakov s implantátom a stisla tlačidlo na ich likvidáciu mali v ústach implantát aj Zombie, Sam a Megan. Všetci na základni aj vo vrtulníku zomreli, ale oni nie. Hľadal som či mi náhodou neuniklo, kedy si ich vybrali, ale nikde sa to nepíše. Myslím, že na túto chybu autor zabudol :( Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)