pondelok 9. júna 2014

Súťaž

Ahooojte,
v poslednej dobe som trošku zaostávala s čítaním, mala som zdravotné problémy a tak som sa nemohla venovať blogu, tak ako by som chcela. Momentálne mám úžasnú náladu, som doma z nemocnice a som nesmierne rada, že sa znova môžem venovať naplno čítaniu a blogu. :) A ešte to krásne počasie..
Ale k súťaži.
Tentokrát na Našom blogu môžete súťažiť o slovenskú knižku Milenec na úver od autorky Dany Hlavatej.
Knižka je jednoduchá, oddychová, prečítaná za deň a skrýva zaujímavý príbeh.


Anotácia: Marián Kvetan je chlap na zabitie. Hneď niekoľko ľudí má dôvod zniesť ho zo sveta. Manželka, ktorú podvádza a vydeľuje peniazmi, ohrdnutá milenka, ktorá je životnou láskou jeho obchodného partnera, jediný syn, ku ktorému sa správa, akoby ani nebol jeho. Podozrivá je aj nádejná nevesta. Dôvodov na zabitie je aspoň toľko, koľko hlavných postáv krúži okolo obete... Ale kto je skutočný vrah?   



Do súťaže sa môže zapojiť každý, podmienky súťaže nie sú v žiadnom prípade ťažké. 
Stačí aby ste pod tento článoček hodili komentár. A aký ? 

Čítať viac...



1. Zúčastniť sa môže každý, kto má slovenskú alebo českú doručovaciu adresu. 
2. Následuje komentár. Stačia jednoduché odpovede na niekoľko mojich otázok + emailovú adresu. 
3. Musíš nás následovať, čiže byť naším Followers. (alebo viete čo, je to na Vás, ak sledujete, napíšte prosím prezývku, pod ktorou nás followujete, ak nesledujete nič sa nedeje.)

1. Aký je Váš názor na slovenských/českých autorov?   
2. Aký je váš obľúbený domáci autor?    
3. Čo myslíte, prečo majú domáci autori väčšinou menší úspech ako tí zahraniční?

Ďakujeme, ak ste sa rozhodli zapojiť do našej súťaže a prajeme vám veľa šťastia. Výherca bude vylosovaný pomocou stránky random.org


Súťaž potrvá od 9.6.2014 do 9.7.2014



Prajeme veľa šťastia v súťaži! :)
Smiley a RoBerta_D*

17 komentárov:

  1. 1. Sú rovnakí ako zahraniční. Niektorí sú dobrí, niektorí horší. Teraz je síce skôr taký veľký boom, že každý sa skôr obracia na tú zahraničnú tvorbu, mám však pocit, že v poslednom čase vychádza veľa kníh aj od Slovákov. Rozdiel je, že naši autori sa nesnažia presadiť s fantasy, ale skôr píšu o dnešnej dobe a na to zamerané romány. A tam je potom problém, že je veľa čitateľ aj bloggerov, ktorí proste také nečítajú, alebo majú predsudky voči našim. Mám také skúsenosti, že sa mi fakt nepáčila kniha, ale zato nie je potom férové, že by som už nikdy nič neprečítala naše..
    2. Nie. Ja sa nesnažím takto triediť autorov.
    3. Táto otázka mi príde ako predošlá, ale keby si mám už vybrať tak by to bola Jana Pronská. A pretože už vydala veľa kníh, nie je to autorka, ktorá vydá jednu a je potom ticho. A tie knihy sú veľmi obľúbené.
    4. Lebo nemajú takú veľkú reklamu ako zahraniční...a že píšu veľakrát o tom istom. Myslím si, že ich čítajú skôr starší, lebo niekedy sú tie témy o tom ako sa niekto rozvádza, alebo sa podvádzajú a proste taký stredný vek, čo mladých nebaví. Výnimkou môže byť Šulajová, ktorá skôr píše pre násročných.
    A sledujem vás Slávka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som to upravila, druhá a tretia otázka boli rovnaké, neviem prečo. Ešte že si na to poukázala. Ďakujem. :)
      A som rada, že si sa zapojila do súťaže ! :)

      Odstrániť
  2. 1Neviem to porovnať neprečitala som vela knih iba par...
    2Ja som si kúpila knihy zatial len od slovenských autoriek a a velmi sa mi páčilo dielo od Jany Benkovej bolo také reálne že neskončilo sa to happy endom ako všetky romantiky na konci si dievčina uvedomila čo je vlastne dôležité
    3Ja mam osobne radšej od slovenských autorov čítala som niečo od zahraničných ale to je stale o tom istom proste "na konci svadba" :))
    SLEDUJEM Roumi
    aj.ro.na.trio@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 1) Nesledujem veľmi slovenskú scénu takmer v ničom (no okrem športu :D), no poznám niekoľko slovenských kníh a keď som bola mladšia čítala som len slovenské knihy. Väčšinou mi síce prídu na jedno kopyto, no tie americké nie sú o nič originálnejšie. A vzhľadom na to, že žijem na Slovensku, tak sa s tým dá ľahšie stotožniť, ak ide o nejaký dievčenský román.
    2) Zuzka Šulajová ! Jednoznačne. Džínsový denník je moja srdcovka a vždy aj bude!! :3
    3) No nie, že si myslím, ale proste je to fakt, že píšu po anglicky a väčšina sveta ovláda angličtinu. A zároveň je angličtina v podstate primitívny jazyk, čo sa týka písania. Skrátka im tam je jedno či sa slová opakujú, nemajú veľa gramatických chýb, lebo sa tam ani žiadne nedajú urobiť. Je tam veľa nakladateľstiev, veľa spisovateľov, ktorí pomáhajú novým spisovateľom. A už keď je to svetovo známe a uznávané, tak si skrátka poviete, že si to prečítate aj vy. Len veľmi málo krát sa mi stane, že prídem do kníhkupectva a kúpim si slovenskú knihu, o ktorej som v živote ani nič nepočula. Lebo naše domáce knihy nemajú ani takú propagáciu.

    jop jop sledujem :)) Foxy

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 1) Já na ně mám dobrý názor. Pár knih už jsem přečetla a podle mě vůbec nepíšou špatně, takže někdy i nechápu proč mi Češi nebo Slováci do nich tolik bojíme někdy pustit, chápu že ty zahraniční jsou prostě lepší v dnešní době a jejich knihy jsou známejší, ale i tak měli bysme někdy zkusit změnu a přečíst si něco od nás a hlavně dát tomu aspoň tu šanci.
    2) Určitě je to Kateřina Petrusová, její knížky prostě miluju a řadí se u mě k jedním nejlepším autorům vůbec, a těším se na její další knihy.
    3) Většinou je to podle mě hlavně proto, protože přeci jen angličtina je světový jazyk a knihu si víc lidí přečte, takže má větší šanci stát se bestsellerem a pokud knihu okolo vás všichni jak u nás tak i v tom zahraniční chválí tak si ji budete chtít přeci přečíst i vy :).
    Jo sleduju - Kleria Amanda

    OdpovedaťOdstrániť
  5. 1. Môj názor na slovenských a českých autorov nemá byť ani tak moc čím ovplyvnený, keďže českú literatúru vôbec nečítam. Preto o českých autoroch moc nemám čo povedať, ale myslím, že sú určite šikovní a vynaliezaví. :) Čo sa týka tých slovenských, pár z nich poznám a myslím, že naši slovenskí spisovatelia píšu naozaj kvalitnú beletriu. Veď niet sa čomu čudovať, idú v stopách našich národovcov.
    2. Domáci autor? Zbožňujem Andreu Coddington! Je Slovenka, no žije v Amerike. Neviem teda, či je to taká pravá domáca, preto pridávam ešte Mareka Zákopčana , ktorý je tiež skvelý :)
    3. Myslím, že je to veľmi ovplyvňované médiami. Zahraniční autori majú väčšiu reklamu a viac sa nám dostávajú do uší prostredníctvom internetu, rádií, televízie, billboardov ako naši, slovenskí. O našich sa veľa nehovorí, možno tak v rádiu sever, čo som zachytila, ale inak nič moc. Možno aj preto nie sú až takí populárni a nediskutuje sa o ich dielach ako o tých amerických. Je to veľká škoda, pretože naše, slovenské, sú veľakrát oveľa lepšie.
    e-mail: zdeenkaa@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. 1. Čítam slovenských autorov, ale ja radšej čítam fantasy a to moc slovenský spisovatelia nepíšu, ale vždy keď nájdem dobrú slovenskú knihu rada si ju prečítam :-)
    2. Najviac kníh od slovenského autora som prečítala od Maxima E. Matkina... lúbi sa mi jeho štýl písania :-)
    3. Myslím si, že to závisí od reklamy.. keď je nejaká americká novinka tak o tom hneď viem, lebo toho mám plnú nástenku na FB, ale napríklad polovicu slovenských autorov ani nepoznám a možno by ma ich knihy aj bavili :-)
    Sledujem ako Bajushka Kováčová
    email - baajushkaa@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. 1. Veľa ľudí podceňuje slovenských a českých autorov. Myslia si že keď to nie je zo zahraničia tak to nie je dobré a pri tom neprečítajú ani jednu knižku. Ja osobne mám doma veľa kníh od slovenských autorov a som nadšená. Som rada že aj tu na Slovensku máme takých šikovných a talentovaných autorov tak ich nepodceňujme! :)
    2. Zo slovenských autorov nemám žiadneho obľúbeného ale keby som si mala vybrať tak je to asi Enja Rúčková a Miroslava Varáčková ktorá si ma získala knihou : Tri kroky do pekla
    3. Pretože si myslím že väčšina slovákov a čechov podceňuje domácich. Predsa len každý autor je talentovaný , aj keď niektorí menej, niektorí viac. Lenže sme už toľko zvyknutý na ten svet z vonku ( a nemyslím teraz len na knihy) že sme úplne zabudli že aj my Slováci dokážeme napísať niečo úžasné a nemusíme čakať kým sa preloží nejaká kniha z vonku :-)
    e-mail: books.like.nicki@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. 1) Nevím, domácí scénu moc nesleduji, spíš si prostě přečtu to, co mě zrovna zaujme, a neřeším, odkud to je :) Řekla bych ale, že když je kniha rovnou napsaná v mateřském jazyce, a ne pouze přeložená, ten jazyk jakoby víc vynikne. Nevím, jak to napsat :D Ale prostě si u českých knížek víc všímám jazyka, různých synonym, obratů a tak :) Právě ten jazyk dost vynikne třeba ve Vukogvazdské družině, kterou si neumím představit, jak by zněla přeložená třeba do angličtiny :D Nic slovenského jsem bohužel ještě nečetla, ne, že bych nechtěla, ale je to tady hůř k sehnání.
    2) Rozhodně Tomáš Zářecký a jeho 15 minus. Stoprocentně doporučuju, touto knížkou podle mě předčil mnohé uznávané zahraniční autory.
    3) Tak zaprvé je to určitě tím, že domácí literatura je v tomto směru dost podceňovaná. Také bych řekla, že je menší výběr z žánrů. A navíc zahraniční knížky jsou tak nějak "profiltrované" :D Když něco přeloží z cizího jazyka do češtiny, znamená to, že to v originále mělo úspěch. Takže to nejspíš bude dobré. U domácích knížek tohle říct nemůžete.
    GFC: Wayll W. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Sledujem ako Maťa Straková
    Ja mám rada aj našich autorov. Teda ako ktorých. Máme však aj takých, ktorí v pohode môžu konkurovať zahraničným a je škoda, ak to niekto nevidí
    Zuzka Šulajová, Marja Holecyová, Katka Heřmanová...
    Možno aj preto, že sa neprekladajú v zahraničí. Keby nejakú našu knihu poznal celý svet, tak zrazu by ju čítali aj u nás.
    strakovmaa@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. GFC: Maggie Hemmings
    e-mail: magdalena.ondruskova@centrum.sk
    Nevadia mi, a niekedy si prečítam aj knihy od nich :)
    Zuzka Šulajová - určite, jej Džínsové denníky sú proste jedna z mojich najobľúbenejších sérii :)
    Lepšia reklama...Určite, lebo o tých zahraničných sa dosť hovorí a tak, a o slovenských na SK max. v Česku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Sledujem ako Janka Pasierbová
    janapasierbova@gmail.com
    1. Osobne nemám proti slovenským a českým autorom/kám nič proti. U mňa je to tak, že pokiaľ je daná kniha dobrá tak ma nezaujíma akej národnosti je autor/ka.
    2. Zbožňujem Miroslavu Varáčkovú a Enju Rúčkovú.
    3. Ono sa tam splieta viacero elementov čo to ovplyvňujú. Napríklad, že v súčasnosti číta málo mladých ľudí, sú menej "zvýrazňované" oproti zahraničným...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. GFC: Zuzana Ľudviková
    E-mail: zea.zuzu@gmail.com
    1. Nič proti nim nemám, naopak niektorí sú veľmi dobrí a na Slovensku ich je škoda. Dnes sa to avšak hemží brakmi o láske, romantike a erotike či primitívnych trileroch, takže si myslím, že to je dôvod, prečo majú slovenskí autori povesť, akú majú.
    2. Zuzka Šulajová, Mirka Varáčková či Enja Rúčková sú určite autorky, ktoré zožali úspech hlavne u teenagerov a inak nie je ani u mňa. :)
    3. Pretože je to asi hlavne o tej reklame a propagácií a veľakrát sa tam vmieša aj tá kvalita, ako som už písala, že veľa kníh takých už nie je a všetky sú pomerne o tom istom.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. xo-domissek-xo@seznam.cz
    DominikaCouf
    Mno, těžká otázka pro mě, jelikož se domácím autorům, ač neúmyslně, vyhýbám. Nejde o to, že by psali hůř, ale spíš já nacházím hůř příběhy, které by mě zaujaly.
    Musím ale zmínit Míšu Burdovou, od které chci přečíst Poselství jednorožců. Ale třeba mým oblíbeným dětským spisovatelem je Eduard Petiška :) A například sestra má knížku od Dominika Dána, která taky nevypadá špatně.
    Já osobně ani moc českým autorů, kteří by psali beletrii pro dospělé neznám. Ti dětští jsou určitě vyhledávanější domácí než zahraniční, chceme dětem vypravovat příběhy skutečného prostředí. Jinak to bude nejspíš nedostatečnou podporou nakladatelství, si myslím. Mohla by udělat větší propagace nejen na stránkách, ale i v katalozích. A asi i proto, že samotní autoři nemají na osobní propagaci moc prostředků, zvláště ti začínající.. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  14. GFC: Maruška Friedlová
    email: maruska.friedlojc@gmail.com

    1. Je to těžké. Sice mám pár oblíbených autorů, ale rozhodně mám radši ty zahraniční. A proč? Prostě kvalitně je jich většina lepší. Neříkám tím, že jsou čeští/slovenští autoři špatní, jsou i některé, jejichž knížky mám nejradši, ale radši mám zahraniční.
    2. Katka Petrusová se momentálně řadí mezi moje nejoblíbenější. :)
    3. Protože se anglické/americké knížky překládají. Tedy většinou. Kdyby se české knížky překládali, určitě by také prokoukly, podle mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. gfc: Darina Petrovičová
    dara.petrovicova@gmail.com

    1. Čítam hlavne slovenských autorov a to konkrétne Enju Ručkovú má skvelé príbehy,pútavi dej a jednoducho všetky jej knihy na mna spravili veľký dojem.
    2. Enja Rúčková samozrejme
    3. Na domácej scéne nieje toľko dobrých autorov ako v zahraničí a samozrejme v zahraničí majú vačšiu snahu sa presadit ako na slovensku alebo v čechách ale aj tak ma viac bavia autori z našej scéni

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)