štvrtok 19. júna 2014

RECENZIA: Jamie McGuire: Prozreteľnosť

Žáner: Sci-fi, New Adult
Séria: Providence 
Diel: #1
Vydavateľstvo: Yoli (SK)
Počet strán: 424
Väzba: Paperback
Originál názov: Providence

Anotácia:
Vysokoškoláčka Nina krátko po smrti milovaného otca spoznáva sympatického, trochu tajomného mladíka. Čoskoro sa ukáže, že ich stretnutie na autobusovej zastávke nebolo náhodné. Jared Ryel ju pozná lepšie než najbližší priatelia z internátu. Čoskoro medzi nimi preskočí iskra, lenže Jared akoby sa obával naplno prejaviť svoje city, pretože táto láska je z kategórie zakázaných... Jedného dňa Ninu na ulici osloví neznámy muž a dožaduje sa dokumentov o prevode časti otcovho majetku.
Jej otec sa totižto zaplietol do problémov a hoci to znie neuveriteľne, zaplietol sa do nebezpečnej hry so samotným peklom. Ninu môže ochrániť iba Jared, ktorý má neuveriteľné, priam nadľudské schopnosti a s ktorým ju spája viac než priateľstvo
 

Jamie McGuire nepredstavuje pre slovenských čitateľov žiadnu neznámu. Na vrchol slávy sa dostala po vydaní úspešnej knihy Krásna katastrofa, ku ktorej neskôr napísala aj dve novely. Avšak Katastrofa nebola jej prvá kniha. Prvým výtvorom bol príbeh, ktorému sa budem venovať v dnešnej recenzii a je to príbeh Jareda Ryela a Niny Greyovej spísaný v knihe s názvom PROZRETEĽNOSŤ.


Čítaj viac...



                                                     !Môj názor môže obsahovať spoilery! 
Do knihy som sa púšťala s veľkým očakávaním a radosťou, bohužial, dočkala som sa sklamania. Autorka ukázala spisovateľský talent, ktorý mi tak prirástol k srdcu, no zápletka má od originality ďaleko. Ide o niečo, čo už každý z nás určite raz čítal. Zakázaná láska smrteľníčky a skoro-smrteľníka. Počas čítania mi nejedenkrát napadla séria Zavrhnutý. 

Do života Niny vstupujeme po smrti jej milovaného otca Jacka Greya. Smutná, zlomená a osamelá trávi čas všade možne, len nie doma a to jej prinesie do života šťastie. Na opustenej zastávke totižto narazí na chlapca, ktorý sa jej ponúkne na objednanie taxíka a neskôr ho stretáva na každom kroku. Jared sa tam jedného dňa proste zjavil a opakovane sa zjavoval a mizol. Keď ho potrebovala, vždy bol tam. Ninu to ukľudňuje a pociťuje bezpečie, pre mňa by to nebolo ani trochu ukľudňujúce a vôbec nie bezpečné, skôr by sa mi naskytla myšlienka, že ma daný chlapec sleduje. Ale Nina je podivná osoba. 

Jej spoločenský život je v bode mrazu, dalo by sa povedať... no aj napriek tomu zrazu o ňu bojujú dvaja fešáci. 
Správne, jeden z nich je Jared. A ten druhý? Ryan... stačilo aby otvoril ústa a už som voči nemu prechovávala nesympatie. Je veľmi otravný a snaží sa za každú cenu byť hrdina. Liezol mi na nervy s neustálym pripomínaním toho, že on je pre Ninu ten pravý. 

"Predstava, že je nablízku - a možno aj v tejto chvíli ma sleduje -, ma naplnila radostným vzrušením."


Nina Greyová veľmi pripomína jej menovkyňu Noru Greyovú zo Zavrhnutého. Neviem, čo pekné o nej napísať... je hlúpa, naivná, trápna a úbohá. To čo ona brala ako odvahu, som ja brala ako trápnosť. Chovaním ani náhodou nepripomína vysokoškoláčku, ale skôr malé rozmaznané decko, ktoré ničomu nerozumie a nič neberie vážne.
Keby jej poviete, že nebo je zelené, bez problémov by vám uverila.
Závidím Jaredovi jeho trpezlivosť, pretože byť s Ninou je vážne hrôza. Aj keď si kladiem otázku, či je aj on normálny, keď ľúbi také dievča.
Je ochránca a koná svoju prácu zodpovedne. Nevyvolal vo mne žiadne hlbšie emócie, no nebol mi proti srsti a dalo sa s ním vžiť.

"Pobozkala som niekoľkých chlapcov, niektorých aj viackrát, ale ani jeden sa ti nevyrovnal." Jared sa predklonil a bozkával ma na krku-od kľúčnej kosti až k brade. Potom mi zašepkal do ucha: "To preto, že si bozkávala chlapcov, zlatko."



Celý príbeh je vlastne len obyčajná lovestory, ktorú autorka chcela osviežiť trochou nadprirodzena. Keď sa to už konečne zvrhávalo na poriadnu akciu plnú nadprirodzena, Jamie to jednoducho ukončila a vrátila sa k tomu, čo jej ide najlepšie(kde sa cíti ako doma) - opísať nesmierne presladený vzťah Niny a Jareda. Zakomponovanie zamilovaného trojuholníka tiež nebol múdry ťah. Koniec ma vzhľadom na to, že mám prečítanú aj Katastrofu príliš nešokoval.


Už v septembri vychádza pokračovania s názvom Proroctvo.




HODNOTENIE: 2,5/5


5 komentárov:

  1. Původně jsem myslela, že bude kniha lepší, ale i přes to si ji chci určitě přečíst, miluji Patche a věřím, že i Jared mi přiroste k srdci :-) pěkná recenze :-) já se brzy od této autorky chystám na Červený vrch, tak jsem zvědavá, jak se s tématem zombíků vypořádá :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Očakávala som asi od knižky priveľa :) Patcha milujem aj ja, len Jared neviem no.. :)
      Ďakujem. Červený vrch by som si aj ja rada prečítala, rada si pozriem čo si o knižke myslíš potom :))

      Odstrániť
    2. Nechám se překvapit a uvidím.. Také jsem zvědavá, co si pak budu myslet, snad to bude stát za to :-D

      Odstrániť
  2. Ja som asi očakávala od knihy ešte viac ako ty, lebo mne vôbec ale vôbec nesadla :D A možno som len stratila svoju romantickú dušu, pretože v poslednom čase mi väčšina romantických kníh nesadne a pretáčam očami :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri tejto knihe som aj ja miestami prevracala oči a v poslednej dobe sa mi tiež zdá, že moja romantická duša si vzala dovolenku :D

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)