štvrtok 29. mája 2014

RECENZIA: J. Lynn: Jako led

Žáner: New adult
Séria: Frigid
Diel: #1
Vydavateľstvo: Baronet (CZ)
Počet strán: 293
Väzba: Pevná s preobalom
Originál názov: Frigid

Anotácia:
Sydney je zamilovaná do Kylera snáď odjakživa. Sú najlepšími kamarátmi od tej doby, čo ju zhodil na ihrisku. Behom týchto rokov sa do neho naozaj zamilovala. A aký je v tom problém? Kyler je sukničkár. Nikdy nezostal s jednou babou dlhšie ako pár nocí. Zatiaľ čo spolu študujú posledný rok na univerzite, Sydney nechce ohroziť ich priateľstvo tým, že by Kylerovi priznala, že ho miluje.
Kvôli masívnej snehovej búrke uviaznú v luxusnom lyžiarskom letovisku. Zatiaľ čo však padá sneh, niekto ich sleduje.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu najlacnejsieknihy.sk



J. Lynn, vlastným menom Jennifer L. Armentrout, nie je pre slovenských a českých čitateľov neznámym pojmom. Jej prvou preloženou knihou sa stala kniha Počkám na tebe a následovalo Jako led. V tejto dobe sa už chystá aj preklad knihy, ktorá nesie názov Be with Me (Buď se mnou) a predpokladaný dátum vydania je stanovený na september.

Prečítajte si recenziu v článku. :)

! Môj názor môže obsahovať spoilery !


Jako led zaujme ihneď svojou obálkou a tých, ktorí majú radi žáner NA určite aj anotáciou. Tá sľubuje romantiku a náznak akcie. Zvýrazňujem NÁZNAK AKCIE. Neodporúčam očakávať niečo šokujúce a závratné, pretože vás to privedie len ku sklamaniu. Je neskutočne fajn, že sa autorka pokusila knihu zdramatizovať, no keď už sa na to odhodlala, mohla si dať na tom viac záležať.

O čo v knihe ide? 
Ako je z anotácie známe, Kyler a Sydney sú nerozlúčnými priateľmi od detstva. Nehnú sa od seba na krok, študujú spolu a väčšinu dní trávia spolu. Na prvý pohľad sa zdá, že o sebe vedia všetko, no z pohľadu Sydney to skôr vypadá, akoby Kylera vôbec nepoznala. Sydney je hrdinka plná protikladov. Ale o tom neskôr. 
Počas čítania sa mi nie raz naskytla otázka: Ako je možné, že sú vôbec priatelia? Sú tak odlišní. 
Moja otázka nebola zodpovedaná a na fakte, že sú priatelia nič nezmenila. 
Od začiatku sme vedeli, že Sydney je do Kylera nekonečne zamilovaná. Rada s ním trávi voľný čas a preto, tak ako každý rok, sa spolu s ním a partiou kamarátov vyberie na lyžiarský výlet na chatu do SnowShoe. 
Na chatu však dorazia len Kyler a Sydney, ich partiu zastavila silná snehová búrka. 
A tak sa dostávame na miesto, kde sa odohráva celý príbeh. SnowShoe. Prostredie sa však časom stále zmenšuje. Nakoniec sa polovica deja odohráva len v jednej miestnosti. Týmto ma autorka veľmi neočarila.  
Vyzerá to ako obyčajný pobyt na chate. Sneh však pokrýva cesty, ničí elektrické zariadenia a Kyler a Sydney, uviaznutí v chate plnej iskriacimi hormónmi, čelia skúške sebaovládania. Ich spoločné nažívanie značne ovplyvní aj záhadny votrelec. 

"Pasovali jsme k sobě asi jako lev a gazela."       

Ako je vyššie spomínané, Sydney je hrdinka protikladov. Ani po prečítaní poslednej stránky som sa v nej nevedela zorientovať. Ako hrdinka mi totálne nesadla a nebyť jej pohľadu, kniha by sa mi asi viac páčila. Byť v jej hlave, čítať jej myšlienky mi spôsobovalo vážne problémy. Každou vetou som ju viac a viac nemala rada. Neustále opakovanie aká nie je ona predsa hlúpa, bolo otravné, pretože dievča, povedzme si pravdu, opak je pravdou.
Čo mi na nej však najviac prekážalo, je to, že bola  ochotná obetovať svoje priateľstvo s Kylerom za jednu noc v jeho posteli. To ma vážne dorazilo a bola to posledná kvapka. Viac som si k nej sympatie nenašla.
Mrzí ma, že kniha je písaná poväčšine z pohľadu Sydney. Kylerové myšlienky sú zaujímavejšie, nesú v sebe humor, múdrosť. Je sebavedomý, sebaistý, avšak pri Sydney mu zmienené vlastnosti chýbajú. Má svoje pravidlá a keby má svoju lásku, zniesol by jej modré z neba. Sen pre každé dievča.

   
Aká je teda moja záverečná reč? 
Knižka je vhodná na chladné večery pri lampičke, pred spaním, pri oddychu na tráve alebo jednoducho na relax. Strany ubiehajú rýchlo a príbeh nie je katastrofálny.
Kapitoly sú písané z pohľadu oboch postáv, čo sa v literatúre v poslednej dobe stalo častým a obľúbeným.
Aj keď sa mi miestami zdalo, že čítam kamasútru, myslím, že to k danému žánru, do ktorého kniha spadá, patrí. Ak si chcete oddýchnuť, určite siahnite po Jako Led.;)

Trailer ;)



HODNOTENIE: 3/5



11 komentárov:

  1. Jako led mám na seznamu knížek, které si chci přečíst a těším se na ni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mě knížka zklamala, ale to už je pak jen můj názor:) přišlo mi, že to bylo jen a jen o sexu. :D A o slově "kotě".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, slovo "kotě" tam bolo vážne obľúbené :D

      Odstrániť
  3. och máte krásny blog dlho som niečo také hľadala :)) vzájomné sledovanie ? :))

    http://julca-fashion.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja to ani neplánujem čítať. Od autorky som naposledy čítala Počkám si na teba a mala som dosť. To bola taká kravina, že mi umrelo aj pár mozgových buniek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Počkám na tebe som čítala a musím povedať, že tá knižka sa mi páčila :)

      Odstrániť
  5. Chtěla jsem si knížku přečíst, ale ještě nevím, jestli do ní mám opravdu jít, protože každý hodnotí knížku úplně jinak a nevím jestli bude stát za to si ji koupit :) Jinak pěkná recenze :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 100 ľudí, 100 chutí. Možno tebe by sa páčila :) Ak sa ti bude dať, siahni po nej :)
      Ďakujem.

      Odstrániť
  6. Dievcata, nemate niektora tuto knihu? Jako led? Totiz zhanam ju a uz nikde nieje a ani ako e-kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, jedna z nás ju má, stačí napísať na email správu a môžeme sa dohodnúť :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)